Κάρυστος: Άκυρη η κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο – Θα απελευθερωθούν τα ελληνικά τάνκερ;

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκρινε άκυρη την κατάσχεση του πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Lana, που είχε κρατηθεί στην Κάρυστο και που ήταν η αιτία για το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης σε δυο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο! Όλοι ελπίζουν σε εξελίξεις για τα δυο ελληνικά πλοία.

Την Τετάρτη (08.06.2022), το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις που είχε καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του δεξαμενόπλοιου που μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο, Παναγιώτης Χιωτέλης.

Διαφήμιση

Οι αντιρρήσεις, σύμφωνα με την Καθημερινή, αφορούσαν τις διατάξεις της ανακρίτριας Χαλκίδας, βάσει των οποίων είχε γίνει η κατάσχεση και μετάγγιση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το Lana.

Οι αντιρρήσεις υποβλήθηκαν την Τρίτη και αρχικά η δίκη είχε προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, αλλά η διαδικασία επισπεύσθηκε και το δικαστήριο έγινε χθες στη Χαλκίδα.

Το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της ιρανικής πλευράς και ακύρωσε τις διατάξεις της ανακρίτριας περί κατάσχεσης και μετάγγισης του φορτίου. Αυτό σημαίνει ότι το φορτίο του πετρελαίου, που είχε στο μεταξύ μεταφερθεί στο μισθωμένο από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοιο Ice Energy, θα πρέπει να επιστραφεί στο Lana.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της πρεσβείας του Ιράν, θεωρείται πιθανό η δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και άρα στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».

Το Lana είχε δεσμευθεί έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.