Καύσιμα: Χαραμάδα ελπίδας από τη μεγάλη «βουτιά» των τιμών σε αέριο και πετρέλαιο

Μεγάλη βουτιά χθες (07.09.2022) τόσο στις τιμές του φυσικού αερίου, όσο του πετρελαίου, ανοίγοντας μία χαραμάδα αισιοδοξία σε καταναλωτές και κυβερνήσεις που βλέπουν το κόστος της ενέργειας να γίνεται δυσβάσταχτο.

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις, καταγράφοντας χαμηλό 8μήνου. Μεγάλη πτώση και για το φυσικό αέριο όπου η τιμή του επέστρεψε στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Αυγούστου πριν ξεκινήσει η ρητορική απειλών από τη Ρωσία για κόψιμο της ροής αερίου και για τιμές που προκαλούν ίλιγγο.

Διαφήμιση

Ωστόσο παράγοντες της αγοράς σημειώνουν με έμφαση ότι τα πάντα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, δεδομένου ότι η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και οι βραχυπρόθεσμες μεταβολές προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Από τη μία η σθεναρή στάση της ΕΕ, που δείχνει ότι έφτασε η ώρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, δίνοντας μία ηχηρή απάντηση στους εκβιασμούς της Ρωσίας και παράλληλα απαντώντας με αποφασιστικότητα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια εκείνων που βρίσκουν εύφορο έδαφος σε περιόδους κρίσεων.

Η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε μία ανάσα πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 30 ημέρων, ειδικά από την στιγμή που ξεκίνησαν οι εκβιασμοί της Ρωσίας, ότι θα κόψουν την ροή φυσικού αερίου προς την Δύση στην περίπτωση που αυτή δεν άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην χώρα και σε έναν σημαντικό αριθμό επιχειρηματιών και παραγόντων της Μόσχας.

Η Ρωσία και χθες συνέχισε τις απειλές, την ώρα μάλιστα που ο φόβος για έναν βαρύ ενεργειακό χειμώνα εντείνεται μέρα με την μέρα. Οι αγορές πάντως έδειξαν να ανησυχούν στην προοπτική ύφεσης στην Ευρώπη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αφενός η τιμή του φυσικού αερίου να σημειώσει σημαντική πτώση κατά 13,4% και να διαμορφωθεί στα 207,66 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Το Brent διαμορφώθηκε στα 87,83 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 5,4%. Να σημειωθεί ότι αποτελεί χαμηλό 8 μηνών, αρκετά δηλαδή πριν την έναρξη του πολέμου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα το ευρώ ενισχύεται σημαντικά και η ισοτιμία του επέστρεψε πάνω από το ένα προς ένα με το δολάριο και συγκεκριμένα ήταν στο 1,0008.

Η βενζίνη

Την ίδια στιγμή θετικά είναι να μηνύματα και από το μέτωπο των λιανικών τιμών των καυσίμων. Χθες για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες η μέση τιμή στο σύνολο της χώρας, στην αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων υποχώρησε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρκετά πρατήρια πωλούν την βενζίνη και κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα, συγκλίνουν ότι θα δούμε νέα μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών, που μπορεί να φτάσουν και τα 10 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη και ακόμη περισσότερο ισχυρή θα είναι για το diesel, εκτός και αν η τάση μεταβληθεί προς το αντίθετο και μάλιστα ηχηρά και με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς.