Πρεμιέρα σήμερα (01.07.2022) για το νέο σύστημα τιμολόγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο οι καταναλωτές θα μπορέσουν να διαπιστώσουν, την αποτελεσματικότητά του, από την 1η Αυγούστου και μετά με την λήψη των πρώτων λογαριασμών.
Ωστόσο, τα δεδομένα για τους… επόμενους λογαριασμούς ρεύματος μόνο αισιοδοξία δεν φέρνουν, αφού οι τιμές στην χονδρική για τον ηλεκτρικό ρεύμα πραγματικά καλπάζουν τις τελευταίες ημέρες και προκαλούν τρόμο. Και χθες η τιμή για το ρεύμα παρέμεινε πάνω από τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα και προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πόσο πάνω είναι οι τιμές, αρκεί να σημειώσουμε ότι τον Μάιο η μέση τιμή ήταν στα 224,8 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ τον ίδιο μήνα του 2021, η τιμή ήταν μόλις στα 63 ευρώ.
Η τιμή με την οποία ξεκινάει ο νέος μήνας είναι τα 351,7 ευρώ η μεγαβατώρα και είναι η 5η συνεχής ημέρας που η χονδρική τιμή του ρεύματος υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης που καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία.
Το πρώτο έχει να κάνει με την επιτυχία του νέου συστήματος, μία επιτυχία που θα κριθεί από την ικανοποίηση των καταναλωτών και αυτό θα φανεί προς το τέλος του καλοκαιριού, όταν ένας σημαντικός αριθμός πελατών θα έχουν λάβει τουλάχιστον έναν λογαριασμό.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα οι εταιρείες προμήθειας καλούνται στις 10 Ιουλίου να προσδιορίσουν τα τιμολόγιά τους για τον Αύγουστο. Όπως πρόσφατα ανέφεραν και με ανακοίνωση του Συνδέσμου τους, το νέο σύστημα αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών, εφόσον επιβάλλεται η ενσωμάτωση του κινδύνου των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στα προσφερόμενα τιμολόγια. Δηλαδή δεν θα πληρώνει ο καταναλωτής μόνο το κόστος της ενέργειας, αλλά και τον κίνδυνο μελλοντικής αύξησης της τιμής, ο οποίος, στη σημερινή συγκυρία, κάθε μέρα είναι και μεγαλύτερος.
«Δεδομένης της πρωτοφανούς μεταβλητότητας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στις τιμές της χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σαφές πλέον σε όλους ότι είναι αδύνατον να γίνει ορθή πρόβλεψη των τιμών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα για διάστημα ενός μηνός, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την έναρξη της περιόδου», ανέφεραν οι εταιρείες προμήθειας.
Τα νέα δεδομένα μεγάλων αυξήσεων δημιουργούν έντονη ανησυχία και στα εμπορικά κλιμάκια των προμηθευτών που ετοιμάζουν τα νέα τους τιμολόγια.
Καλπάζει η τιμή για το φυσικό αέριο
Για μία ακόμη ημέρα η τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε την ανοδική της πορεία που ξεκίνησε, χωρίς στάση στις 13 Ιουνίου. Συγκεκριμένα σήμερα διαμορφώνεται στα 145,370 ευρώ η μεγαβατώρα, με ποσοστιαία άνοδο 3,7%. Ενδοσυνεδριακά άγγιξε και τα 150 ευρώ.
Ιδιαίτερα ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα συμβόλαια στις πιο μεγαλύτερες περιόδους από τον Σεπτέμβριο και μετά η τιμή είναι υψηλότερη και σήμερα έγιναν πράξεις πάνω από τα 150 ευρώ.
Οι μεγάλες μειώσεις στις παραδόσεις των ρωσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε σύσφιγξη (δηλαδή μείωση της προσφοράς) της αγοράς στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταγράφεται περιορισμένη ζήτηση για αέριο και παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Σ’ αυτή την ανοδική τάση των τιμών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η δυσκολία των χωρών να γεμίσουν» τις αποθήκες αερίου εν όψει του δύσκολου χειμώνα (στόχος να καλυφθεί το 90% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου), αλλά και να πείσουν τους πολίτες να κάνουν «εκπτώσεις» στην κατανάλωση.
Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης είναι διάχυτος σ’ όλη την οικονομία, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης (εφόσον η Ρωσία κλείσει τις κάνουλες της ενέργειας) και τις εταιρείες ηλεκτρισμού να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γερμανικού ενεργειακού γίγαντα Uniper, ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης, καθώς η Gazprom παρέδωσε μόλις το 40% των συμφωνηθέντων ποσοτήτων αερίου. Αυτό ανάγκασε τη Uniper να αγοράσει αέριο από την -σαφώς ακριβότερη- αγορά μετρητών (spot market).