Μάξιμος Σαράφης: H «μαϊμού» εταιρεία στο Άμπου Ντάμπι και η «ταρίφα» των 100.000 ευρώ – Πως δρούσε το κύκλωμα

Μέσω εικονικής εταιρείας στα Ηνώμενα Αραβικά Εμιράτα, είχε στήσει την κομπίνα με τα μαιμού δάνεια ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis «Μάξιμος Σαράφης».

Σε παρούσιαση που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα στη ΓΑΔΑ, αναφέρθηκε ο τρόπος δράσης του κάποτε προστατευόμενου μάρτυρα της Novartis «Μάξιμου Σαράφη» και άλλων δύο ατόμων οι οποίοι συνελήφθησαν από τους άνδρες του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής για εξαπάτηση επιχειρηματιών.

Σε βάρος ακόμη 4 ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ο ρόλος του «Μάξιμου Σαράφη» και ο τρόπος δράσης της σπείρας

Συμφωνα με τα έως τώρα δεδεομένα ο «Μάξιμος Σαράφης» κι ο ένας εκ των δύο συνεργών του είχαν τους ρόλους των χρηματοοικονομικών συμβούλων, ενώ ο τρίτος το ρόλο του πλαστογράφου. Με βιτρίνα μια εταιρεία την ονομασία Zahrat, η οποία είχε έδρα το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προσέγγιζαν επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάρουν δάνεια στην Ελλάδα  και τους υπόσχονταν ότι θα μεσολαβήσουν για να δανειοδοτηθούν μέσω της αραπάνω «μαϊμού» εταιρείας, με πόσα άνω των 10.000.000 ευρώ από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η αμοιβή του «Μάξιμου Σαράφη» και των συνεργάτων του για κάθε φάκελο δανείου άγγιζε τα 100.000 ευρώ. «Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επτά περιπτώσεις απάτης,  από τις οποίες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ» αναφέρει η αστυνομία.

Εκτός από την αμοιβή όμως της εταιρείας τους ζητούσαν επιπλεόν χρήματα για την ασφάλεια του δανείου αλλά και για δήθεν πρόβληματα που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της εκταμιεύση των δανείων. Τα ραντεβού του “Μάξιμου Σαράφη” με τα θύματα του γίνονταν σε γραφεία άλλης εταιρείας του (πραγματικής), τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί παρουσιαζόταν μέσα σε πολυτέλες χώρο προκειμένου να πειστούν οι… υποψήφιοι πελάτες του. Αξίζει  να σημειώθεί ότι η «μαϊμού» εταιρεία που ίδρυσε η εγκληματική οργάνωση στα Ηνώμενα Αραβικά Εμίρατα διαθέτει ακόμα site.

Είχαν «φτιάξει» κι άλλες εταιρείες

Από τους εμπλεκόμενους, 3 αλλοδαποί εμφανίζονταν ως στελέχη της «μαϊμού» εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας, ενώ τέταρτη συγκατηγορούμενη, διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου το όλο εγχείρημα να φανεί ακόμα πιο αληθοφανές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει και ασφαλιστικές εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων κατατίθονταν από τα θύματα, τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν στα έξοδα δανείου.

Τα ευρήματα της αστυνομίας

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλών σε χώρους που διατηρούσαν οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 500 ευρώ,
  • πέντε φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτής και tablet,
  • πλακέτα/μήτρα σφραγίδας αποτελούμενη από αποσπώμενους αριθμούς, ελληνικά γράμματα, σημεία στίξης και σύμβολα,
  • χειροκίνητες σφραγίδες και εντύπωμα σφραγίδας,
  • έγγραφα με σχέδια υπογραφών και σφραγίδων,
  • έγγραφα με επικολλημένα τεμάχια χάρτου με υπογραφές και σφραγίδες,
  • εκτυπωμένα ηλεκτρονικά μηνύματα,
  • έγγραφα σχετικά με την ανύπαρκτη εταιρεία, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες, για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης