Στο μίνι ασφαλιστικό που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση εμπεριέχεται διάταξη που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης ή αλλιώς του επιδόματος ακρίβειας, σε 2,3 εκατ.πολίτες.
Σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο επίδομα που είχε δοθεί (Απρίλιος 2022), οι διαφορές συνίστανται στο ύψος του ποσού, το οποίο διαμορφώνεται στα 250 ευρώ από 200, αλλά και στο γεγονός ότι ανοίγει η «βεντάλια» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτήριων, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι ευάλωτοι συνταξιούχοι. Το επίδομα θα αποδοθεί στους δικαιούχους έως τις 31 Δεκεμβρίου και μεταξύ αυτών που θα το λάβουν, είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 14 μήνες.
Τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, για τη χορήγηση του επιδόματος έχουν διαφοροποιηθεί μερικώς, σε σχέση με εκείνα που ίσχυσαν κατά την καταβολή του Απριλίου. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στη σχετική ρύθμιση του μίνι ασφαλιστικού.
- Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
- Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
- Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.
Απονομή σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης με φορείς εκτός e-ΕΦΚΑ
Το μίνι ασφαλιστικό προβλέπει την τροποποίηση των ρυθμίσεων περί καθορισμού του αρμόδιου οργανισμού για την κρίση του δικαιώματος σύνταξης, προκειμένου να μειωθούν τα χρονικά διαστήματα ασφάλισης που είναι απαραίτητα προκειμένου να λάβουν οι ασφαλισμένοι σύνταξη με βάση τις διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα στον οποίο είχαν ασφαλιστεί. Στο πλαίσιο αυτό με την προτεινόμενη διάταξη, θεσπίζεται η απευθείας εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης από τον τελευταίο φορέα διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον σε αυτόν έχουν διανυθεί 1.000 ημέρες ασφάλισης, με 300 την τελευταία πενταετία (προηγουμένως 1.500 και 500 αντίστοιχα).
Δηλαδή θεσπίζονται και για τη διαδοχική ασφάλιση εκτός του e-ΕΦΚΑ οι ίδιες προϋποθέσεις που ήδη ισχύουν για τη διαδοχική ασφάλιση εντός του e-ΕΦΚΑ. Με τη ρύθμιση αυτή απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία συνταξιοδότησης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης εκτός του e-ΕΦΚΑ (π.χ. χρόνος επικουρικής σε ΕΦΚΑ και ΕΔΟΕΑΠ).
πηγή: ΣοφοκλέουςIn