Μητσοτάκης σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί αμφισβήτηση της εθνικής της ακεραιότητας – Οι διαφορές δεν λύνονται με νταηλίκια

Με μηνύματα στην Τουρκία και στον… ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. λόγω της επετείου του δημοψηφίσματος) η ομιλία που εκφώνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ευρωκοινοβούλιο.

Ξεκινώντας την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια τιμητική πρόσκληση για τον ίδιο να μιλήσει σε μια στιγμή που συμπίπτει με το τέλος ενός δύσκολου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη την ΕΕ των επομένων δεκαετιών. «Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Την χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει την χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω».

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τι συνέβη τότε με τα capital controls, «το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τις κλειστές τράπεζες. Ευτυχώς για την χώρα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά και ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε μια νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι «ποιος θα πίστευε ότι όταν η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη θα είχε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και θα μείωνε φόρους και εισφορές χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα και πως το ελληνικό δημόσιο σύμβολο της γραφειοκρατίας θα ήταν σήμερα πιο φιλικό στον πολίτη;

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και οι πολίτες της δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα αλλά στην αλήθεια της πράξης», τόνισε.

«Ενίσχυσε την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απάλλαξε την πολιτική από την κηλίδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής».

Η Αθήνα, είπε «πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του κορονοϊού και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μας πρόταση. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που κατάρτισαν σχέδιο στο πλαίσιο του nextgenerationEU. Και υπήρξε φρουρός της Ευρώπης όταν τα σύνορά της δέχθηκαν εισβολή από χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία».

Μήνυμα στην Τουρκία για τα… νταηλίκια

«Τίποτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι το ίδιο αλλά και τίποτα δεν θυμίζει ούτε τον 20ο αιώνα», είπε καθώς αλλαγές συντελούνται σε όλο τον πλανήτη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας φέρνοντας ενεργειακή και επισιτιστική κρίση», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το ερώτημα είναι με ποια πλευρά συντάσσεται κανείς. Οι ίσες αποστάσεις και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχουν καταδικαστεί πολλές φορές και από το ευρωκοινοβούλιο. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με την δημοκρατία και τον δυτικό πολιτισμό και είμαστε με την δικαιοσύνη και δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στην ιστορία της Ευρώπης.

Οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα και αυτό έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απέναντι στην προκλητικότητά της αντιτάσσουμε την πολιτική ορθότητα. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί την αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

Τα επιτεύγματα της Ελλάδας

«Είμαστε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου, προωθούμε την ηλεκτρική μας διασύνδεση με την Κύπρο και την Αίγυπτο για να εφοδιάζεται η Ευρώπη με φτηνό και καθαρό ρεύμα. Η Ελλάδα πρωτοστατεί αναλαμβάνοντας ρόλο γέφυρας στα δυτικά Βαλκάνια και αυτό αφορά και το μεταναστευτικό με τους δουλεμπόρους. Μόνο τους τελευταίους μήνες διασώσαμε 6.000 ναυαγούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Σε ότι αφορά στην δημοκρατία την πορεία της χώρας μας απεικονίζουν σπουδαία γεγονότα. Νέο Σύνταγμα και γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη όπως «Να βαθύνει ακόμα και σε επικράτεια και να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση και να τροφοδοτεί με πολιτισμό όλο τον κόσμο».

Και συνέχισε: «Έχουμε σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή ενώ παρά τις δυσκολίες η αύρα της δημοκρατίας κυκλοφορεί πάντα ανάμεσα στις χώρες μας. Δεν είναι καθόλου ασήμαντο καθώς μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ διχάζονται για τις αμβλώσεις. Τα 750 δισ του ταμείου που δημιουργήσαμε πρέπει να υπηρετήσουν τον τίτλο και τον ρόλο τους, σταθερότητα και ανάκαμψη. Και πρέπει να μας βοηθήσουν να βγούμε από τις κρίσεις που περάσαμε τα τελευταία χρόνια. Μάθαμε από την κρίση ότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις μόνος του. Η Ευρώπη αποδείχθηκε ανθεκτική και αυτά τα διδάγματα πρέπει να αξιοποιήσουμε απέναντι στην ενεργειακή αναστάτωση. Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να σημαίνει και ενεργειακά ενωμένη Ευρώπη πρέπει να σπάσουμε την διασύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και αυτά τα λέω ως φιλελεύθερος πολιτικός που έχω το θάρρος να κοιτώ κατάματα το μέλλον».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις έξι μεγάλες προκλήσεις για την ΕΕ: την Ευρωπαϊκή Κοινή Άμυνα και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας όπως και το Μεταναστευτικό. Την τραπεζική ενοποίηση και την προστασία των καταθέσεων, επίσης ένα ευρωπαϊκό κοινό σχέδιο ενέργειας, μια μόνιμα συντονισμένη δράση με βάση το RRF, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την καταπολέμηση των fake news αλλά και την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Έχουμε το χρέος να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ευημερία και την ευρωπαϊκή ταυτότητά μας. Να κάνουμε επίσης βεβαιότητα την σταθερότητα γιατί σε έναν κόσμο που αλλάζει η ισχυρή ΕΕ είναι η αυτοδύναμη Ένωση», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη σε ευρωβουλευτές – Κόντρα με Παπαδημούλη

Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε όλα όσα ακούστηκαν από ευρωβουλευτές μετά την ομιλία του.

Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον διαβεβαίωσε ότι «οι προτάσεις μας έχουν πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο όπως η κατάρτιση των ανέργων και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας όπως το «Εξοικονομώ».

Για το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία τόνισε ότι προφανώς κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι ελεύθερη να κινείται όπως νομίζει αλλά πρέπει να λάβουν υπόψιν τους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να απειλεί ευθέως μια χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αναφερόμενος και πάλι στην Τουρκία τόνισε ότι εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό το 2020 και το ίδιο έκανε και ο Λουκασένκο. «Να μην υιοθετούμε την τουρκική προπαγάνδα σας παρακαλώ ότι η Ελλάδα είναι άκαρδη και σκληρή», είπε ο πρωθυπουργός.

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε: «Μιλήσατε για τις εγκαταστάσεις υποδοχής μεταναστών και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν. Επισκεφθείτε την Σάμο και την Χίο δεν έχουν καμία σχέση με το αίσχος της Μόριας της τότε αριστερής κυβέρνησης που είναι υποτίθεται και ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Για το brain drain είπε ότι πολλοί νέοι που έφυγαν από την χώρα θέλουν να επιστρέψουν γιατί βλέπουν όπως είπε ότι η Ελλάδα κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ξεχωριστές απαντήσεις και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη κατηγορώντας τον ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις στο ευρωκοινοβούλιο.

Είπε κατ’ αρχήν ότι είναι ψέμα ο ισχυρισμός του Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θανάτους από κορονοϊό στην ΕΕ.

Κάνοντας επίσης αναφορά στο δημοψήφισμα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Πριν από 7 έτη έγινε το δημοψήφισμα από την δική σας κυβέρνηση που έσπρωξε την Ελλάδα στον γκρεμό από την ευρωζώνη και εσείς κάνατε την κωλωτούμπα που την κάνατε και διεθνώς γνωστή ως λέξη, και καταδικάσατε την χώρα σε άλλα 4 χρόνια σκληρής λιτότητας. Εμείς επαναφέραμε την χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης».

Για το κράτος δικαίου ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Για το κράτος δικαίου θα το συζητήσουμε αύριο στην Βουλή των Ελλήνων για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Να σας πω ότι δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα παραπέμφθηκαν στο ειδικό δικαστήριο για παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. Δυο υπουργοί σας λοιπόν θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη για παρεμβάσεις. Αφήνουμε τα γεγονότα να μιλούν από μόνα τους αντί να χρησιμοποιούμε το ευρωκοινοβούλιο για να διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις».

Δείτε εδώ τη δευτερολογία του πρωθυπουργού