Μνημείο στην Ανάβυσσο για τις μικρασιατικές προσφυγικές οικογένειες

Ένα μνημείο για τις προσφυγικές οικογένειες από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν στην Ανάβυσσο, κοσμεί πλέον την παραλιακή πόλη της Αττικής.

Εκατό χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ο Δήμος Σαρωνικού με πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, προχώρησε στην ανέγερση του μνημείου, που είναι έργο του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά και στο οποίο έχουν αναγραφεί τα ονόματα των πρώτων προσφυγικών οικογενειών.

Διαφήμιση

Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονταν κυρίως από την Καππαδοκία και την Παλαιά Φώκαια. Διωγμένοι και ξεριζωμένοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, με το πέρασμα του χρόνου οργάνωσαν την κοινωνία τους κι έτσι έθεσαν της βάσεις για τη δημιουργία της νέας τότε Αναβύσσου.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν χτες Τετάρτη στην κεντρική πλατεία, παρουσία του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου και πλήθος κόσμου.

«Το μήνυμα που φεύγει από την Ανάβυσσο, δεν αφορά μόνο την τοπική μας κοινότητα, αλλά την προσφυγική μνήμη σε όλη τη χώρα και τον ελληνισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό της εγκατάστασης των προσφύγων, η οποία αποτυπώνεται μάλιστα στη «Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη, ενώ ο μητροπολίτης Νικόλαος έκανε ειδική αναφορά στα στοιχεία εκείνα που είναι βαθιά χαραγμένα και συμβάλλουν στη διατήρηση και αξιοποίηση της εθνικής ταυτότητας, όπως είναι η γνώση της ιστορίας και η μνημόνευση των ονομάτων.

Ακόμη, αναγνώστηκαν μαρτυρίες προσφύγων, όπως διατηρούνται στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Μάκης Αγκούτογλου», με αφηγήτρια τη Χιονία Μαυρομμάτη.