Μουζάκι: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα της Εθνοφρουράς, Γρηγορίου Ραχωβίτσα

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε στο αύλειο χώρο της Εκκλησίας στην Τοπική Κοινότητα Αγίου Ακακίου του Δήμου Μουζακίου, η επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του αγνοούμενου Επιλοχία Τεχνικού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Γρηγορίου Ραχωβίτσα του Θωμά, κατά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τα αδέλφια του ήρωα, Γεώργιο και Δημήτριο Ραχωβίτσα, οι οποίοι παρέλαβαν τη σημαία που σκέπαζε την προτομή μαζί με τον ανιψιό τους κ. Γρηγόρη Ραχωβίτσα.

Διαφήμιση

Το παρών έδωσαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κ. Κενεβέζος, οι Βουλευτές κ. Γιώργος Κωτσός και κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γ. Φασούλας ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Υποστράτηγος κ. Αστ. Σαμαράς, ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κ. Νούσιος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Δ. Αναγνωστόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μουζακίου & του ΝΠΔΔ (Αθλητισμός – Πολιτισμός – Νεότητα) κ. Μ. Καραμπέκου, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Φούντας και κ. Η. Τρυφέρης, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αρ. Σπάνιας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Λ.Ρογγανάκη (Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας) και κ.Ν. Καραγιάννης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ν. Ζαρνακούπης, κ. Σωκράτης Κωτίνας, ο Ανώτερος Δ/κτης Φρουράς Καρδίτσας Σ/χης Ελ. Καλλές, η Διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Μουζακίου κ. Κ. Παλάντζα, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου κ. Στυλ Φούκας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ι. Ντενησιώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Β. Τσαντήλας, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης εκπρόσωποι φορέων, Συλλόγων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο ανιψιός του ήρωα και συνονόματός του κ. Γρηγόρης Ραχωβίτσας, στον χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων:

«Το μνημείο αυτό θα κοσμεί από σήμερα το χωριό μας, θα είναι το αντίδωρο της σημερινής γενιάς σ’ αυτούς που έχυσαν το αίμα για την πατρίδα. Θείε, όλοι εμείς, τα αδέλφια σου οι συγγενείς σου τα ανίψια σου οι φίλοι, οι συμπατριώτες σου, οι συμπολεμιστές σου, οι παρευρισκόμενοι εδώ, όλοι οι Καρδιτσιώτες, οι Θεσσαλοί οι Έλληνες οι Κύπριοι, ενώπιον Θεού και ανθρώπων κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε εσένα που δεν δείλιασες, που δεν έκανες πίσω, που μπήκες με τόλμη στον αγώνα αψήφησες τον κίνδυνο κι έμεινες εκεί στην πρώτη γραμμή, επιδεικνύοντας απαράμιλλο ηρωισμό και ανδρεία κερδίζοντας επάξια τη δόξα και την αθανασία μαζί με όλους τους ήρωες που πρόσφεραν τη ζωή τους στους αγώνες της πατρίδας μας. Των αθανάτων το κρασί το ‘βρετε εσείς και πίνετε, ζωή για σας ο θάνατος και αθάνατοι θα μείνετε! Τιμή και δόξα στους πεσόντες και αγνοούμενους του 1974. Τιμή και Δόξα στο Συνταγματάρχη Ραχωβίτσα Γρηγόρη… Αθάνατος».

Ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ως εκπρόσωπος του Κυπριακού λαού εξέφρασε την απέραντη ευγνωμοσύνη του για τη θυσία του Γρηγόριου Ραχωβίτσα και όλων των συμπολεμιστών του που χάθηκαν στην αιματηρή επιδρομή. Μίλησε δε, για ένα ιδιότυπο καθεστώς που συνεχίζεται από το 1974 στη Μεγαλόνησο, «η οποία σε μεγάλο μέρος της, (Κυπριακή Δημοκρατία), ευημερεί και αναπτύσσεται, αλλά τελεί συνάμα και υπό κατοχή»!

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους πολύ ισχυρούς δεσμούς που διατηρούν διαχρονικά η Κύπρος και η Ελλάδα, ενώ τόνισε το ιστορικό χρέος που υπάρχει και θα πρέπει να εκπληρωθεί απέναντι σε πάνω από 800 αγνοούμενους της Τουρκικής εισβολής που δυστυχώς δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ο κ.Κενεβέζος κατέληξε μεταφέροντας το χαιρετισμό του Κυπρίου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Ακακίου κ. Λάμπρος Αθανασίου, αφού εξήρε τον ηρωϊσμό του αγνοούμενου, καλωσόρισε στο χωριό το πνεύμα του λέγοντας πως η προτομή αποτελεί ένα καταφύγιο βαθιάς αγάπης και απέραντου σεβασμού για να αναπαυθεί.

Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Αγνοουμένων κ. Μαρία Καλμπουρτζή συνεχάρη το Δήμο Μουζακίου για την άριστη οργάνωση της τιμητικής εκδήλωσης και ιδιαίτερα για την ουσία της που είναι η απόδοση τιμών στη μνήμη γενναίων αγωνιστών της ελευθερίας όπως το άξιο τέκνο της περιοχής Γρ. Ραχωβίτσας. Επίσης, υπογράμμισε πως το μείζον ζήτημα με τους αγνοούμενους της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο πρέπει κάποτε να τελειώσει. «Το οφείλουμε  στη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα και χάθηκαν στην αιματηρή δίνη του πολέμου» επισήμανε.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων κατά σειρά από τους κ.κ. Κ. Τσιάρα, Ν. Χαρδαλιά, Κ. Κενεβέζο , Γ. Φασούλα, Θ. Στάθη, Λ. Αθανασίου, Α. Σκόνδρα, Γ. Κωτσό, Κ. Νούσιο, Κ. Παλάντζα, Στ. Φούκα, Γρ.Ραχωβίτσα που είναι και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Αγνοουμένων, από τον κ. Αυγουστίνο Αυγουστή εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και από τα αδέλφια του ήρωα.

Τον επίλογο της τελετής έκανε η Συντονίστρια Πρόεδρος της Τ.Κ. Πύργου Ιθώμης κ. Βασιλική Αποστολίδη λέγοντας:

«48 έτη έχουν παρέλθει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μας και σχεδόν το ήμισυ των εδαφών της συνεχίζει να βρίσκεται υπό βάναυσον κατοχήν. Η παγκόσμιος κοινότης αντί να πιέσει τους Τούρκους να αποχωρήσουν, όπως αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότης της νήσου, υποδαυλίζει την αυθάδεια των Τούρκων και υποστηρίζει την υφισταμένη αδικία εις βάρος των Κυπρίων.

Αποτέλεσμα αυτών είναι οι Τούρκοι να αποθρασύνονται και να απειλούν ευθέως όλους τους Έλληνες, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, με κατάληψη και άλλων εδαφών. Η απάντηση σε αυτούς τους νέους εθνικούς κινδύνους δίδεται μέσω του παραδείγματος ηρωισμού και αυτοθυσίας του τιμωμένου σήμερα από εμάς υιού του Θωμά Ραχωβίτσα και της Σταυρούλας Μόσιαλου, του ηρωικού Συνταγματάρχου, Γρηγορίου Ραχωβίτσα».

 

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Μουζακίου.

Υπογραμμίζεται ότι Στρατιωτικό άγημα του Κέντρου Εκπαίδευσης Στρατονομίας Ρούσσου, σε όλη την διάρκεια της τελετής απένειμε τιμές.

Ο Έλληνας Υπαξιωματικός κατέστη αγνοούμενος σε ηλικία 21 ετών, μαχόμενος εναντίον των Τούρκων ως μέλος πληρώματος άρματος στην περιοχή Βαβυλά Κυρήνειας, την 20η Ιουλίου  1974.Πολέμησε με αυταπάρνηση στην τιτάνια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η απόβαση των Τούρκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη ημέρα της εισβολής βρισκόταν σε ένα από τα τρία τανκ που ξεκίνησαν από τη Λευκωσία για την Κερύνεια όπου γινόταν η απόβαση.

Περικυκλώθηκαν από τους Τούρκους. Αναφέρεται ότι μόνο τρεις σώθηκαν οι οποίοι κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Στον ήρωα πολέμου έχει απονεμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία το στρατιωτικό αξίωμα του Συνταγματάρχη, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υπέρτερη προσφορά του στην Πατρίδα.

Τέλος, ο Δήμαρχος Μουζακίου, κ.Φάνης Στάθης δήλωσε: «Ο Γρηγόριος Ραχωβίτσας είναι ένας από τους ήρωες μαχητές που έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για να αντικρούσουν της επιδρομή του «Αττίλα». Θαυμάζουμε το θάρρος και την αυταπάρνησή του όλοι μας. Πρόσφερε τα πάντα στην Πατρίδα κι’ εμείς σήμερα, στο χωριό όπου γεννήθηκε, στον Άγιο Ακάκιο, αποδώσαμε όπως οφείλαμε τον ελάχιστο φόρο τιμής για τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξε την ύστατη ώρα.
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ Ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

πηγή φωτογραφιών: mouzakinews.gr