Μπάιντεν και Τραμπ αντιμέτωποι για το πολιτικό τους… μέλλον

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ έκαναν χθες Δευτέρα τις τελευταίες τους προεκλογικές ομιλίες ενόψει των σημερινών ενδιάμεσων εκλογών, που είναι καθοριστικές για την υπόλοιπη θητεία του νυν προέδρου και για το μέλλον του μεγιστάνα των ακινήτων, που ανήγγειλε, μιλώντας σε οπαδούς της παράταξής του στην πολιτεία Οχάιο, πως θα κάνει «σπουδαία ανακοίνωση» την ερχόμενη Τρίτη 15η Νοεμβρίου από το ιδιόκτητο κλαμπ γκολφ στο οποίο βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία του στη Φλόριντα.

Ο νυν και ο πρώην αντάλλαξαν σφοδρά φραστικά πυρά στις παράλληλες εκδηλώσεις στο κλείσιμο μιας εκστρατείας που έριξε σκληρό φως στις διαιρέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – στην οποία ρίχτηκε ολόψυχα ο κ. Τραμπ, ο οποίος προσμένει τη νίκη της παράταξής του, δυνητικά το ιδανικό εφαλτήριο για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Διαφήμιση

Πάνω από 43 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, αριθμός υψηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε στις εκλογές του 2018, σύμφωνα με το US Elections Project.

Παρότι αντιμέτωπος με δυνατό μετωπικό άνεμο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «αισιόδοξος», αν και πλέον είναι μάλλον συμφιλιωμένος με την ιδέα πως η παράταξή του δεν θα διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Αν κατορθωθεί αυτό, «θα είμαστε σε απίστευτη φόρμα», είπε χθες. Τόνισε πως οι Δημοκρατικοί είναι αντιμέτωποι με «ορισμένες από τις πιο σκοτεινές δυνάμεις που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία μας», επισημαίνοντας πως και ο «υπόλοιπος κόσμος» θα παρακολουθήσει με προσοχή τη σημερινή εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του στο Μέριλαντ ο κ. Μπάιντεν, η δημοτικότητά του οποίου υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα στο 39% κατά δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, επανέλαβε πως οι ψηφοφόροι καλούνται να κάνουν την «επιλογή» να υπερασπίσουν τη δημοκρατία στην Αμερική και θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό στην άμβλωση, που δυναμίτισε το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο.

Ο κ. Τραμπ επέλεξε από την πλευρά του να κάνει την τελευταία του εμφάνιση πριν από τις εκλογές στο Οχάιο, όπου ένα το πουλέν του, ο Τζ. Ντ. Βανς, αναμένεται να κερδίσει έδρα στη Γερουσία.