Ν. Γρηγοράκου: «Η ελιά και το λάδι αποτελούν αφετηρία και προορισμό»

Αναφορά στον πρωτογενή τομέα της Λακωνίας και στην αναγκαιότητα γενναίων πολιτικών, έκανε η πολιτεύτρια στο νομό μας Νάγια Γρηγοράκου, με αφορμή τη συμμετοχή της σε παρουσίαση βιβλίου για την ιστορία της Ελιάς.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε:

Διαφήμιση

«Το Σάββατο 30.07.2022 παρουσιάσαμε στη Νεάπολη Λακωνίας το βιβλίο του κ. Νικολάου Κουφού με τίτλο «Ελιά και Λάδι: Ιστορία – Λαογραφία και Συμβολισμός», των Εκδόσεων iWrite, ένα βιβλίο το οποίο αναφέρεται σε ένα δένδρο και έναν καρπό ταυτισμένο με τον πολιτισμό και την παράδοσή μας, ιδίως για εμάς τους Λάκωνες.

Η ελιά και το λάδι αποτελούν αφετηρία και προορισμό για τον τόπο και την κοινωνία μας και υπάρχουν περιθώρια για διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στην προώθηση του ελαιολάδου και της ελιάς στην ελληνική αγορά και, φυσικά, στις αγορές του εξωτερικού.

Ο αγροτικός κόσμος σφυροκοπείται ανελέητα από τη δραματική αύξηση των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των σπόρων, των λιπασμάτων και των φαρμάκων με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής να οδηγεί τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες σε αδιέξοδο.

Χρειάζονται γενναίες πολιτικές για να κρατήσουμε ζωντανό τον πρωτογενή μας τομέα. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από πολύ νωρίς έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την άμεση ανακούφιση του κλάδου, ένα σύγχρονο Εθνικό Σχέδιο για τον αγροτικό τομέα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Επιδότηση του κόστους των εφοδίων
-Επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
-Επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων
-Χρηματοδότηση αγροτών και γεωργικών επιχειρήσεων για εγκατάσταση ΑΠΕ».

 

πηγή : lakonikos.gr