Νέοι κίνδυνοι διακοπής στη διαχείριση απορριμμάτων

Προειδοποίηση Νίκα προς τους οφειλέτες δήμους – Απειλούνται με αποκλεισμό από την Παλαιόχουνη

Σε οφειλέτες έχουν καταστεί οι δήμοι που εξυπηρετούνται για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους από τη μονάδα επεξεργασίας Παλαιόχουνης στην Αρκαδία, με μοναδική εξαίρεση τον Δήμο Τρίπολης. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, σε σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου στην Τρίπολη, με τους δημάρχους της πρώτης διαχειριστικής ενότητας που διαθέτουν τα απορρίμματά τους στην Παλαιόχουνη, αλλά και των υπόλοιπων δήμων που προσωρινά εναποθέτουν εκεί τα σκουπίδια τους.

Διαφήμιση

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε, εκτός από τον Δήμο Τρίπολης, κανένας άλλος δήμος δεν είχε καταβάλει μέχρι και την καταληκτική προθεσμία της 15ης Ιουλίου το αντίτιμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους στην μονάδα. Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης  διοχετεύονται τα απορρίμματα των δήμων της πρώτης διαχειριστικής ενότητας (Αργολίδας, Κορινθίας και μέρους της Αρκαδίας), ενώ στις ίδιες εγκαταστάσεις εξυπηρετούνται προσωρινά και οι Δήμοι Σπάρτης κι Ελαφονήσου από τη Λακωνία και Δυτικής Μάνης από τη Μεσσηνία.

Στους υπόχρεους δήμους δόθηκε ένα επιπλέον περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ -όπως τονίστηκε- σε κάθε άλλη περίπτωση, θα υπάρξει απόφαση διακοπής της συνεργασίας με όσους από τους εν λόγω ΟΤΑ της πρώτης διαχειριστικής ενότητας δεν πληρώνουν. «Οι δήμοι -που έτσι κι αλλιώς έχουν έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας- θα πρέπει με όποιον τρόπο θεωρούν δόκιμο να προβούν στην εξόφληση του καθορισμένου τιμήματος, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων τους στη μονάδα της Παλαιόχουνης», σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται δεκτά τα απορριμματοφόρα τους για την εκφόρτωση των απορριφθέντων υλικών που μεταφέρουν.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των ΟΤΑ θα υποχρεώσει την εταιρεία ανάδοχο να διακόψει τις εργασίες κατασκευής των δύο υπολειπόμενων μονάδων σε Σκάλα Λακωνίας (Ξηροκάμπια) και Καλλιρρόη Μεσσηνίας, «με καταστροφικές συνέπειες για τη ΣΔΙΤ της κεντρικής διαχείρισης».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, γνωστοποιήθηκε ότι η Αρκαδία -εκτός από τον Δήμο Μεγαλόπολης- ήδη εξυπηρετείται από την Παλαιόχουνη, η Αργολίδα έχει τακτοποιηθεί ενώ και η Κορινθία θα ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία στις 8 Αυγούστου.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, συνεχίζεται η προσωρινή εξυπηρέτηση δήμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως της Σπάρτης, της Γορτυνίας, της Δυτικής Μάνης και της Ελαφονήσου.

Τέλος, έγινε γνωστό πως εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την ταχύτερη έναρξη της διαχείρισης των απορριμμάτων της Λακωνίας στην υπό κατασκευή μονάδα της Σκάλας και της Μεσσηνίας -όπως και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας- στην Καλλιρρόη.

πηγή : lakonikos.gr