Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»: Εγκαινιάστηκε το νέο τμήμα Επειγόντων – Χορηγία του Ιδρύματος Λάτση

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστα Τασούλα και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 τα εγκαίνια του έργου «Αναδιαρρύθμιση – Ανακαίνιση – Αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών» του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» που υλοποιήθηκε με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών επείγουσας φροντίδας του Νοσοκομείου, στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.


Διαφήμιση
311337595_670966761324276_3894693732619065387_n
Η κυρία Μαριάννα Λάτση στην είσοδο του Γ.Ν.Α «Γιώργος Γεννηματάς»
310998256_834742057706732_6280208805744915217_n
Η κυρία Μαριάννα Λάτση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Το Τ.Ε.Π. του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» λειτούργησε ως το πρώτο συντονιστικό κέντρο επειγόντων περιστατικών στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με σκοπό την αντιμετώπιση όλων των επειγόντων περιστατικών εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και του συνόλου της Ελληνικής Επικράτειας σε 24ωρη καθημερινή βάση. Περισσότερα από 80.000 άτομα επισκέφθηκαν το Τ.Ε.Π. του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του για το 2021, καθιστώντας το πρώτο στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ η επισκεψιμότητά του ανήλθε σε περίπου 55.000 άτομα για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση αφορούσε στη μελέτη και υλοποίηση της πλήρους οικοδομικής και Η/Μ ανακατασκευής του συνολικού κτιριακού συγκροτήματος (1.192 m2) του Τ.Ε.Π., του περιβάλλοντος αυτού χώρου (1.600 m2) και του νέου στεγάστρου (350 m2) καθώς και στην προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

Με τον λειτουργικό και χωροταξικό επανασχεδιασμό του Τ.Ε.Π. εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της δομής και αυξάνεται η αποδοτικότητα του Νοσοκομείου, με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης.

unnamed
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, η κυρία Μαριάννα Λάτση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Ο κ. Ελευθέριος Μπούλιας, Διοικητής του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς», αφού ευχαρίστησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για τη χρηματοδότηση του έργου «Αναδιαρρύθμισης, Ανακαίνισης και Αναβάθμισης του Τ.Ε.Π.» του Νοσοκομείου και τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, για τη συνεισφορά του στην υλοποίηση του έργου, αναφέρθηκε στα οφέλη για τον ασθενή και τους επαγγελματίες υγείας σημειώνοντας:

unnamed__1_
Ο διοικητής του Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς», Ελευθέριος Μπούλιας, στο βήμα
«Η αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, του οποίου γνώμονας για τη λειτουργία του είναι ο ασθενής και η ασφάλειά του, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, μάς δίνει τη δυνατότητα να στοχεύουμε:

• στην έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος υγείας του,
• στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του,
• στην παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας,
• στην ταχύτητα και την αποδοτικότητα με την οποία θα μπορεί να παρέχεται η φροντίδα αυτή και
• στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ιατρικής έρευνας, στην εκπαίδευση και εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού.

Ιδιαίτερα είναι τα οφέλη και για όλους τους επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου. Μέσω της δωρεάς αποσκοπούμε:
• στην ασφάλειά τους,
• στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε να ασκούν με αποτελεσματικότητα το έργο τους,
• στο αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας,
• στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη εκ μέρους των ασθενών και των οικογενειών τους κατά την εκτέλεση του έργου τους.»

«Ανταποκριθήκαμε στην εθνική τραγωδία που προκάλεσε η φωτιά στο Μάτι»

Ο Δρ. Πέτρος Καλαντζής, Προέδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ανέφερε στην ομιλία του ότι: «Η δωρεά αυτή εντάσσεται σε μια δέσμη δράσεων που είχαμε εξαγγείλει το 2018 ανταποκρινόμενοι στην εθνική τραγωδία που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Μάτι. Ειδικότερα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα μείγμα στοχευμένων παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας ευελπιστώντας ότι αυτές θα συνεισφέρουν μεσο-μακροπρόθεσμα στην ετοιμότητα και έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αυτού κατευθύνθηκε στην κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών. Άλλωστε, ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο που διαπερνά οριζόντια την αλυσίδα Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης οποιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

gennimatas
Ο Δρ.Πέτρος Καλαντζής, Πρόεδρος Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση»

Κατόπιν, λοιπόν, διερεύνησης και ιεράρχησης των αναγκών από κοινού με τους επικεφαλής των αρμοδίων Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής, με Διοικητές Νοσοκομείων της Αττικής και σε συνεργασία με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, υλοποιήσαμε στο διάστημα αυτών των ετών που μεσολάβησαν μερικές σημαντικές δωρεές που ήδη έχουν ενταχθεί στο Ε.Σ.Υ.

Συγκεκριμένα:
• Χρηματοδοτήσαμε την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΚΑΤ, την αναβάθμιση της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας καθώς και τη δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, επίσης στο ΚΑΤ.
• Χρηματοδοτήσαμε τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων.
• Προσφέραμε εξοπλισμό για τις ανάγκες λειτουργίας σταθερών αιθουσών και κινητών συνεργείων αιμοληψίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
• Η σημαντικότερη, όμως, συνεισφορά μας στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ήταν η χρηματοδότηση της μελέτης και της υλοποίησης του έργου Αναδιαρρύθμισης, Ανακαίνισης και Αναβάθμισης του Τ.Ε.Π. του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», που έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να εγκαινιάζουμε σήμερα.

Πεποίθησή μας στο Ίδρυμα Λάτση είναι ότι κάθε συνδρομή στο έργο της Πολιτείας για την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των ελληνικών νοσοκομείων συνιστά καθήκον όλων μας. Καθήκον που από πλευράς μας διαχρονικά υπηρετούμε εδώ και δεκαετίες, παραμένοντας πιστοί στις αξίες και τις αρχές κοινωνικής προσφοράς του Γιάννη Λάτση.».

«Βήμα – βήμα θα λύνονται τα προβλήματα»

unnamed__4_
Στο βήμα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, τόνισε: «Ευχαριστούμε την κυρία Μαριάννα Λάτση για τη συμβολή της οικογένειας Λάτση και του Ιδρύματος σε ένα Νοσοκομείο που αρκεί να πούμε ότι για το 2021 δέχτηκε 80.000 επισκέψεις και το πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει δεχτεί 54.000 επισκέψεις. Το σημαντικό όμως, πέρα από το να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα, είναι ότι με τη διασφάλιση των 350 εκατομμυρίων που έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υπάρξει κτιριακή αναδιάρθρωση 80 νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νοσοκομεία όμως δεν είναι μόνο οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός για τα οποία έχουν διασφαλιστεί κονδύλια είναι οι γυναίκες και οι άνδρες που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους βλέπουμε και τώρα εδώ μπροστά μας. Αγαπητοί γιατροί και νοσηλευτές στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προκηρύξεις 6.000 θέσεων προσπαθώντας να δώσουμε κίνητρα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για να μείνουν οι γιατροί στο Ε.Σ.Υ.. Βήμα βήμα θα λύνονται τα προβλήματα, βήμα βήμα θα αλλάζει η εικόνα του Εθνικού συστήματος υγείας.».

«Ένα από τα πιο νευραλγικά Τμήματα Επειγόντων»

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Λάτση, κύριε Καλαντζή. Να σας πω ότι είναι η τρίτη φορά ως αναπληρώτρια υπουργός, υπεύθυνη για τα νοσοκομεία  που έρχομαι στο νοσοκομείο για τα Τ.Ε.Π.. Ήταν πολύ μεγάλη η συνδρομή όλου του προσωπικού και της διοίκησης, αλλά κυρίως των συναδέλφων μου και του διοικητή της 1ης Υ.ΠΕ. και των αναπληρωτών διοικητών επίσης, για να μπορέσει να γίνει αυτό και παράλληλα να λειτουργεί το νοσοκομείο που συχνά έχει τα περισσότερα περιστατικά από όλα τα νοσοκομεία στην Ελλάδα κατά την εφημερία του. Επομένως το πρώτο «ευχαριστώ» απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς που είναι εδώ και αντιμετωπίζουν τους αρρώστους καθημερινά και τα βγάζουν πέρα παλικαρίσια, δουλεύοντας πολύ. Η πανδημία εξάντλησε τις ικανότητες όλων και παρόλα αυτά είναι όλοι εδώ και δουλεύουν.» και προσέθεσε:

Gna_gennimatas_6

«Θέλω να πω ότι αυτό το κτίριο χτίστηκε ως «οίκος αδελφών του Σωτηρία» πριν τον πόλεμο. Για να μη γίνει κατάληψή του από τους Γερμανούς, ο τότε διοικητής του «Σωτηρία» έφερε 2-3 αρρώστους με αιμόπτυση να περπατούν στους διαδρόμους, για να μη μπουν οι Γερμανοί. Έτσι γλίτωσε αυτό το κτίριο και μετά έγινε κομμάτι του Γενικού Κρατικού και λειτουργεί πραγματικά προσφέροντας εξαιρετικές υπηρεσίες σε όλους, από την εποχή που έγινε το «ρυθμιστικό» στην αρχή του Ε.Σ.Υ. Είναι, λοιπόν, ένα πάρα πολύ νευραλγικό νοσοκομείο και ένα νευραλγικό Τ.Ε.Π., ίσως μαζί με τον «Ευαγγελισμό» και το «Ιπποκράτειο», τα πιο νευραλγικά Τ.Ε.Π. που έχουμε στην Ελλάδα.».

Δείτε φωτογραφίες από τη νέα μονάδα:

gna___gennimatas__6_
gna___gennimatas__5_
gna___gennimatas__4_
gna___gennimatas__3_
gna___gennimatas__1_
gna___gennimatas__2_

Η Λειτουργική Διάταξη του Νέου Συγκροτήματος Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο παραδίδεται στο Νοσοκομείο, είναι προϊόν πολύμηνης συνεργασίας μεταξύ των Μελετητών του Έργου και των Εκπροσώπων του Νοσοκομείου -της Διοίκησης, του Διευθυντή του Τμήματος, του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας, του Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού, του Τμήματος Βιοϊατρικού Εξοπλισμού κ.λπ., και μελετήθηκε σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και τις Προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας.

Οι κύριοι στόχοι της μελέτης για τον σχεδιασμό του νέου Τ.Ε.Π. ήταν, μεταξύ άλλων:

• Να επιλυθούν όλα τα λειτουργικά προβλήματα που υπήρχαν στο Τ.Ε.Π..
• Να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των ασθενών και των συνοδών – επισκεπτών.
• Να εξασφαλισθούν όλοι οι χώροι εξέτασης και επεμβάσεων για την ορθή και γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών.
• Να εξασφαλισθούν όλοι οι απαιτούμενοι υποστηρικτικοί χώροι για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος και τη διευκόλυνση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.
• Να ανυψωθεί η οδός πρόσβασης στην είσοδο του Τ.Ε.Π. (να καταργηθεί η υφιστάμενη ράμπα κλίσης 14%) για τη διευκόλυνση και συνεπίπεδη πρόσβαση των ασθενοφόρων, των κατακεκλιμένων ασθενών, των ασθενών με αμαξίδιο και των παντός είδους τροχήλατων.
• Να σχεδιασθεί νέο μεταλλικό στέγαστρο στην είσοδο του Τ.Ε.Π. που να σηματοδοτεί αισθητικά το Τμήμα και να προστατεύει την κίνηση των ασθενών, επισκεπτών, ασθενοφόρων, οχημάτων, τροχήλατων κ.λπ. από τις καιρικές συνθήκες.
• Να σχεδιασθεί και να εγκατασταθεί ένα εξ’ ολοκλήρου καινούριο σύστημα ψύξης/θέρμανσης, το οποίο θα τροφοδοτείται μεν από τα υφιστάμενα κεντρικά δίκτυα του Νοσοκομείου αλλά, με την τοποθέτηση μιας Κεντρικής Κλιματιστικής Μονάδας εξοπλισμένης με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και συστήματα αυτόματου ελέγχου, θα δημιουργεί τις κατάλληλες θερμοκρασιακές συνθήκες στους χώρους ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών και θα επιτύχει τον απαραίτητο αερισμό/εξαερισμό των χώρων, με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Αναλυτικά η νέα χωροταξία του Τ.Ε.Π. έχει ως ακολούθως:

1) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
• Χώρος Υποδοχής Ασθενών με λειτουργία χώρου Πληροφοριών.
• Χώρος Λογιστηρίου – Ταμείων – Γραμματείας Εξυπηρέτησης Ασθενών.
• Χώρος Αναμονής Περιπατητικών Ασθενών και Συνοδών με χώρους W.C. (ανδρών-γυναικών).
• Γραφείο Κοινωνικού Λειτουργού – Ενημέρωσης Συγγενών.
• Χώρος Διαλογής Ασθενών – Triage 5 κλινών.

2) ΧΩΡΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
• Καρδιολογικό Τμήμα – Αναζωογόνηση: 5 κλίνες
• Παθολογικό Τμήμα: 12 κλίνες
• Μόνωση: 1 κλίνη
• Χειρουργικό Τμήμα: 9 κλίνες
• Αίθουσα Γύψου
• Χώρος Ηλεκτροκαρδιογράφου με W.C.
• Χώρος αναμονής κατακεκλιμένων ασθενών χωρητικότητας 10 κλινών
• Χώροι Αναμονής Περιπατητικών Ασθενών
• W.C. Ασθενών (ανδρών–γυναικών και ΑμεΑ)
• Λουτρό Ασθενών
• Χώροι Προσωπικού (Γραφεία, Αποδυτήρια – W.C., ανάπαυση προσωπικού)
• Χώρος Ειδών Καθαριότητας
• Χώροι Ακαθάρτων – Σκωραμίδων
• Χώροι Αποθηκών
• Χώροι Η/Μ Εγκαταστάσεων

3) ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
• 3 Αίθουσες Μικροεπεμβάσεων
• Χώρος Scrub – up (πλύσης Ιατρών – Νοσηλευτών)
• Χώρος Αποστειρωμένου Υλικού
• Χώρος Αποστείρωσης – Πλύσης Εργαλείων
• Χώρος συγκέντρωσης Ακαθάρτων

Οι κύριοι στόχοι της μελέτης για το σχεδιασμό Νέου ΤΕΠ ήταν:

– Να επιλυθούν όλα τα λειτουργικά προβλήματα που υπήρχαν στο Τ.Ε.Π.

– Να υπάρχει σαφής διαχωρισμός των ασθενών και των συνοδών – επισκεπτών.

– Να εξασφαλισθούν όλοι οι χώροι εξέτασης και επεμβάσεων για την ορθή και γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών.

– Να εξασφαλισθούν όλοι οι απαιτούμενοι υποστηρικτικοί χώροι για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος και τη διευκόλυνση του Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού.

– Να ανυψωθεί η οδός πρόσβασης στην είσοδο του ΤΕΠ για τη διευκόλυνση και συνεπίπεδη πρόσβαση των ασθενοφόρων, των κατακεκλιμένων ασθενών, των ασθενών με αμαξίδιο και των παντός είδους τροχήλατων.

– Να σχεδιασθεί νέο μεταλλικό στέγαστρο στην είσοδο που να σηματοδοτεί αισθητικά το Τμήμα και να προστατεύει την κίνηση των ασθενών, επισκεπτών, ασθενοφόρων, οχημάτων, τροχήλατων κ.λ.π. από τις καιρικές συνθήκες.

– Να σχεδιασθεί και να εγκατασταθεί ένα εξ’ ολοκλήρου καινούριο σύστημα ψύξης/θέρμανσης το οποίο θα τροφοδοτείται μεν από τα υφιστάμενα κεντρικά δίκτυα του Νοσοκομείου αλλά, με την τοποθέτηση μιας Κεντρικής Κλιματιστικής Μονάδας εξοπλισμένης με συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και συστήματα αυτόματου ελέγχου, θα δημιουργεί τις κατάλληλες θερμοκρασιακές συνθήκες στους χώρους ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών και θα επιτύχει τον απαραίτητο αερισμό/εξαερισμό των χώρων, με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση.

– Οι υφιστάμενοι Ηλεκτρικοί Πίνακες εκσυγχρονίσθηκαν για να γίνουν πιο ασφαλείς και υποστηρίχθηκαν από την εγκατάσταση νέων σύγχρονων πινάκων για να εξυπηρετήσουν τις καινούριες εγκαταστάσεις.

Αναλυτικά στο Νέο ΤΕΠ προβλέπονται:

1) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ με τους εξής χώρους: Υποδοχής Ασθενών με λειτουργία χώρου Πληροφοριών, Λογιστηρίου – Ταμείων – Γραμματείας Εξυπηρέτησης Ασθενών, Αναμονής Περιπατητικών Ασθενών και Συνοδών με χώρους W.C, Γραφείο Κοινωνικού Λειτουργού – Ενημέρωσης Συγγενών και Χώρος Διαλογής Ασθενών 5 κλινών.

2) ΧΩΡΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ – ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ που περιλαμβάνουν Καρδιολογικό Τμήμα – Αναζωογόνηση 5 κλίνες, Παθολογικό Τμήμα 12 κλίνες, Μόνωση 1 κλίνη, Χειρουργικό Τμήμα 9 κλίνες, Αίθουσα Γύψου, Χώρος Ηλεκτροκαρδιογράφου με W.C., Χώρος αναμονής κατακεκλιμένων ασθενών χωρητικότητας 10 κλινών, Χώροι Αναμονής Περιπατητικών Ασθενών, W.C. Ασθενών (ανδρών – γυναικών και ΑμεΑ), Λουτρό Ασθενών, Χώροι Προσωπικού (Γραφεία, Αποδυτήρια – W.C., ανάπαυση προσωπικού), Χώρος Ειδών Καθαριότητας, Ακαθάρτων – Σκωραμίδων, Αποθηκών και Χώροι Η/Μ Εγκαταστάσεων.

3) ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ με 3 Αίθουσες Μικροεπεμβάσεων, Χώρος Scrub – up (πλύσης Ιατρών – Νοσηλευτών), Χώρος Αποστειρωμένου Υλικού, Χώρος Αποστείρωσης – Πλύσης Εργαλείων και Χώρος συγκέντρωσης ακαθάρτων.

πηγή: Πρώτο Θέμα