Ο χάρτης των πληρωμών τη Μεγάλη Εβδομάδα – Ως «μάννα» τις περιμένει η αγορά

Οι απανωτές δόσεις ρευστότητας μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα, η αγορά περιμένει να ζεσταθεί και παράλληλα να πάρουν μία ανάσα, έστω και μικρή τα νοικοκυριά, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν τα αλυσιδωτά κύματα ακρίβειας.

Από σήμερα κιόλα ξεκινούν οι εμπροσθοβαρείς καταβολές των συντάξεων, ενώ μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα πληρωθούν οι μισθοί στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας. Επίσης την Μ. Τετάρτη θα καταβληθεί και η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους. Από τις πληρωμές αυτές περιμένει… “ανάσταση” η αγορά.

Διαφήμιση

Ας δούμε αναλυτικά τις πληρωμές που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα.

Από τον e-ΕΦΚΑ  την περίοδο 18-22 Απριλίου θα γίνουν οι ακόλουθες προγραμματισμένες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

  • Τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου θα καταβληθούν 552,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων Μάϊου σε 974.228 δικαιούχους. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ καθώς και αυτούς των  τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν 741,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 1.476.228 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο. Πρόκειται για τους συνταξιούχους το ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
  • Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν επίσης 11 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Μαΐου στη βάση του Ν. 4778/2021.
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου θα καταβληθούν 742 εκατ. ευρώ για τις κύριες και  επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε  477.955 δικαιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8).

Επίσης, κατά την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν 15,1 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Τέλος, 13,9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 56.571 ασφαλισμένους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

Έκτακτες πληρωμές

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο  ε-ΕΦΚΑ, τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200  ευρώ.

Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου την έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ως εξής:

  • 138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ
  • 32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ
  • 223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος
  • 580.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα

Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 9 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
  • 27 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
  • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας
  • 500.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους που συμμετείχαν σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Επίσης νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης 21 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων της Κεντρικής Διοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ελπίδες να ζεσταθεί η αγορά

Οι παραπάνω πληρωμές σε συνδυασμό με το Δώρο Πάσχα, που θα πρέπει να καταβάλλουν οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, εκτιμάται ότι μπορούν να ζεστάνουν την αγορά.

Η κίνηση χθες στην αγορά, που τα καταστήματα ήταν ανοικτά, παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από σήμερα θα υπάρξει αύξηση της κίνησης και οι καταναλωτές θα προχωρήσουν σε αγορές, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ημερών, τόσο σε τρόφιμα, όσο και διαρκή αγορά (παπούτσια, ρούχα κ.λπ.).

Παράλληλα αναφορά με το τουριστικό προϊόν ήδη ξεκίνησε η έξοδος προς τους δημοφιλείς προορισμούς, αλλά και την επαρχία από τα μεγάλα αστικά κέντρα και εκτιμάται ότι κάθε ημέρα που θα περνάει η κίνηση θα αυξάνεται.

Ήδη μεγάλα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς έχουν ήδη ανοίξει και περιμένουν  τους πρώτους ταξιδιώτες. Οι πληρότητες είναι μεγάλες και αναμένεται να υπάρξει sold out.

Οι πληρότητες σε περιοχές όπως Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος, Ύδρα και Σπέτσες αγγίζουν πολύ υψηλά επίπεδα, που αυτή την στιγμή ξεπερνούν ακόμη και το 90%, ενώ θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι θα φτάσουν στο 100%.

Η αίσθηση είναι ότι η φετινή έξοδος για την περίοδο του Πάσχα θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο, ότι είναι το πρώτο κανονικό Πάσχα μετά από αυτό του 2019, αφού λόγω Covid 19, οι περιορισμοί ήταν ισχυροί.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλουν να ταξιδέψουν και θα το πράξουν, έστω και αν έχουν ως αντίπαλο την ακρίβεια που έχει εκτοξεύσει στις τιμές. Όπως δηλώνουν, μπορεί να κάνουν κάποιες εκπτώσεις σε χρόνο διαμονής και σε ποιότητα, αλλά δεν πρόκειται να ματαιώσουν τα σχέδιά τους, μετά από δύο χρόνια πίεσης.