Ο Δ. Παπαστεργίου στο Ετήσιο Συνέδριο Smart Cities

Ο Δ. Παπαστεργίου στο Ετήσιο Συνέδριο Smart Cities- Έξυπνη πόλη είναι μια πόλη που μέσω της τεχνολογίας βρίσκει λύσεις, αλλά κυρίως είναι μια πόλη συμπεριληπτική και δεν αφήνει κανέναν πίσω

Μισό δις ευρώ για έργα τεχνολογίας στην Αυτοδιοίκηση δημιουργούν ένα καλάθι που όμοιό του δεν έχει ποτέ τρέξει

Διαφήμιση

Ξεκίνησαν στα Τρίκαλα οι εργασίες του 7ου Ετήσιου Συνεδρίου Smart Cities, με θέμα «Οι Ελληνικές Πόλεις μπροστά στις προκλήσεις του Αστικού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού».

Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του δήμου Τρικκαίων, της ΚΕΔΕ και των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, του ΕΚΔΑΑ και της ΕΝΠΕ.

Ποια πόλη είναι σήμερα έξυπνη πόλη;

Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσορίζοντας τους συνέδρους με μαγνητοσκοπημένη ομιλία του, λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Βοστώνη, καλεσμένος από το Hellenic Innovation Network σε συνεργασία με το MIT Media Lab’s Smart Cities group όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με θέμα το οικοσύστημα των smart cities στην Ελλάδα.

«Έξυπνη πόλη, είπε, προφανώς είναι μια πόλη, η οποία προσπαθεί μέσω της τεχνολογίας να βρει λύσεις αλλά κυρίως είναι μια πόλη που έχει αισθήσεις, μυρίζει, ακούει, βλέπει, αλληλοεπιδρά, ανταποκρίνεται. Είναι μια πόλη η οποία έχει ευαισθησίες, είναι συμπεριληπτική και δεν αφήνει κανέναν πίσω και στο κομμάτι αυτό της συμπερίληψης αλλά και της ανάγκης για παραγωγή πλούτου. Έξυπνη πόλη είναι αυτή η οποία έχει διαγνώσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και μπορεί πλέον πάνω σε αυτά να δομήσει έξυπνες λύσεις για να δημιουργήσει τον πλούτο».

Μισό δις ευρώ για έργα τεχνολογίας στην Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε εξαιρετικά επίκαιρο το συνέδριο, το οποίο διεξάγεται, όπως είπε, σε ένα σημαντικό μομέντουμ όπου τα χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για έργα τεχνολογίας στην Αυτοδιοίκηση, δημιουργούν ένα καλάθι που όμοιό του δεν έχει ποτέ τρέξει.

Συνολικά, είπε, αν τα προσθέσουμε, έχουμε μισό δις ευρώ.: 90 εκ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης για τους πρώτους 17 δήμους, 230 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τους υπόλοιπους 315 δήμους, 130 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», 40-50 εκ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης για τις ΔΕΥΑ.

«Μισό δις σε έργα τεχνολογίας στην Αυτοδιοίκηση δεν έχει υπάρξει ποτέ  στην Ελλάδα και είναι πάρα πολύ κρίσιμη η χρονική περίοδος για όλους μας. Για το πως δηλαδή θα καταφέρουμε τα προγράμματα και οι υποδομές που θα δημιουργηθούν, να μην πάνε χαμένες. Να πιάσουν τόπο και να απαντήσουν και να λύσουν πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορεί να γίνει πράξη αυτό από όλους τους Δήμους ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε: «Είναι καθοριστικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έγινε συντεταγμένη δουλειά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με διαβούλευση στην οποία συμμετείχε η ΚΕΔΕ.

Δεν δίνονται τα χρήματα ανεξέλεγκτα. Στο σκέλος που αφορά τους 17 πρώτους δήμους  απαιτήθηκε η ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδίου έξυπνης πόλης,  δηλαδή τί θέλει να κάνει ο κάθε δήμος και για ποιο λόγο θέλει να το κάνει. Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα marketplace, ένα «καλάθι εφαρμογών», το οποίο δεν έχει αποκλειστικότητα ούτε στην εφαρμογή ούτε φυσικά στην τεχνολογία ή την εταιρεία που έχει κατασκευάσει το πρόγραμμα. Σημασία έχει το τί κάνει αυτή η εφαρμογή, από την οποία θα μπορούσαν οι δήμοι να επωφεληθούν, έτσι ώστε να υπάρχει μια κοινή αναφορά, ένας κοινός τρόπος αυτές οι εφαρμογές να μιλάνε την ίδια γλώσσα και να φέρουν αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αλλά και για τους 315 δήμους έγινε το ίδιο, πάλι από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συντεταγμένα μέσω της ΚτΠ, έτσι ώστε και αυτοί οι δήμοι με κάποιες λίγες διαφοροποιήσεις να κάνουν το ίδιο».

«Κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, αν σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι φανταχτερό ψηφιακά, νομίζω πως θα χάσουμε το δρόμο. Θα πρέπει να δούμε τί πρέπει να κάνουμε την επόμενη ημέρα για τους δήμους, για να είναι πιο πράσινοι, πιο κυκλικοί και στα απορρίμματα και στην ενέργεια και στη βιώσιμη  κινητικότητα. Άρα θα πρέπει να πάμε ανάποδα από τα προβλήματα και το που πηγαίνει σήμερα η πόλη μας, η χώρα μας, ο πλανήτης και μέσω της τεχνολογίας να βρούμε λύσεις. Για μένα αυτή είναι μια έξυπνη πόλη, και όχι μια πόλη, η οποία κάνει ωραία και φανταχτερά πράγματα γιατί η τεχνολογία μπορεί και τα κάνει».

Αναφερόμενος στο τί καινούργιο ετοιμάζει ο Δήμος για τα «ψηφιακά Τρίκαλα» είπε πως ο δήμος συμμετέχει στο πρώτο πακέτο έργων για έξυπνες πόλεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήδη εγκρίθηκαν έργα ύψους 7 εκ. ευρώ και ετοιμάζεται πλέον η δημοπράτησή τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο Κέντρο Ελέγχου της Ανοικτής Πόλης, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια, είναι σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες πολίτες, συλλέγει και κατηγοριοποιεί αιτήματα και παράπονα και τα επιλύει με άμεσο τρόπο.

Επίσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα Τρίκαλα αντιμετώπισαν το κυκλοφοριακό πρόβλημα με την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, καταφέρνοντας μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης κατά περίπου 30%. Ενώ συνεχής είναι η ψηφιακή κατάρτιση του προσωπικού του δήμου.

«Στα πιο προχωρημένα, όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, είναι αυτό το οποίο πάμε να δημιουργήσουμε και έχει να κάνει με την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους. Τα Τρίκαλα συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή αποστολή  των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων. Πρέπει να δούμε από την αρχή όλο το πλάνο του  περιβάλλοντος και  των φυσικών πόρων, της εξοικονόμησης ενέργειας και πως θα μπορέσουμε αυτό να το κάνουμε και κτήμα όλων των Τρικαλινών».

Αναφερόμενος τέλος  στο οικονομικό μοντέλο αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα του Μύλου Μουτσόπουλου, το γνωστό θεματικό χριστουγεννιάτικο πάρκο, το «Μύλο των Ξωτικών», ο κ. Παπαστεργίου είπε πως «πρόκειται για μια αποδοτική οικονομική δραστηριότητα για το Δήμο.

Όλη η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την κατασκευή του είναι κατά 90% τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί και έχει μείνει στην πόλη, από παιδιά που  δουλεύουν το project, το ξέρουν πολύ καλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το τοπικό οικοσύστημα.

Κάθε μέρα δουλεύουν 250 άτομα. Το budget του από πλευράς Δήμου είναι κοντά στο 1 εκ. ευρώ και πάντα είναι κερδοφόρος. Όσα δε χρήματα μένουν πάντα επανεπενδύονται σε σκοπούς που έχουν σχέση με τη νεολαία. Την πρώτη χρονιά με τα χρήματα του Μύλου, πουλώντας καραμέλες και σοκολάτες αγοράσαμε kit ρομποτικής για όλα τα σχολεία των Τρικάλων, τη δεύτερη κατασκευάσαμε τον κόμβο καινοτομίας, όπου φιλοξενούμε νέες ιδέες και νέους επιχειρηματίες. Αυτά όλα γίνονται με χρήματα του Μύλου. Τα Ξωτικά δουλεύουν για τη νεολαία των Τρικάλων».