Ο «γρίφος» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές και ο «ρόλος» των ελληνοτουρκικών

Μήνυμα για την ανάγκη αυτοδυναμίας εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη οι κάλπες να αναδείξουν μια ισχυρή κυβέρνηση, μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον που δημιουργεί η επιθετικότητα της Τουρκίας.

«H σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση εθνικών επιτυχιών. Αυτή είχαμε και είμαι σίγουρη αυτή θα έχουμε και μετά τις επόμενες εκλογές» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Διαφήμιση

Η δήλωση αυτή, όπως ερμηνεύουν κάποιοι, «φωτογραφίζει» ίσως, τον λόγο θα επικαλεστεί ο Πρωθυπουργός στην περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση θα προτάξει εθνικούς λόγους, και θα ζητήσει από τους πολίτες να δώσουν στη ΝΔ αυτοδυναμία, ώστε με νωπή λαϊκή εντολή, να χειριστεί την κρίση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Ως τον Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις;

Με το βλέμμα στραμμένο λοιπόν στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας – η οποία όλα δείχνουν ότι θα τραβήξει χρονικά – ο Πρωθυπουργός «ζυγίζει» τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Εκτός απροόπτου τις τελικές του αποφάσεις θα τις λάβει ως τα μέσα Αυγούστου, και εφόσον αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα, πιστεύεται ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ώστε η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. να δώσει το σήμα της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα υπερτονίζει την ανάγκη «να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα».

Όπως έχει δημοσιεύσει εδώ και καιρό το newsit.gr, οι επικρατέστερες ημερομηνίες που έχει σημειώσει στην ατζέντα του ο Πρωθυπουργός είναι η Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και η Κυριακή 2 Οκτωβρίου.

Η “ατζέντα” της προεκλογικής αναμέτρησης

Εκτός των εθνικών θεμάτων, που σε κάθε περίπτωση θα είναι ψηλά στην προεκλογική ατζέντα, η κυβέρνηση στην εκλογική «μάχη» θα ρίξει όλα της τα χαρτιά. Από τη στήριξη της κοινωνίας εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων (βλέπε: πανδημία και ενεργειακή ακρίβεια) ως και τα πεπραγμένα της σε διάφορους τομείς (επενδύσεις, ψηφιακό κράτος, υγεία κλπ) και την αντιπαραβολή τους με αυτά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρό «χαρτί» στα χέρια της και η έξοδος από την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών τον Αύγουστο, που θα σημάνει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής μνημονίων