Ο Σταύρος Αργειτάκος κατεβαίνει για δήμαρχος Σπάρτης(;)

Το ερώτημα που πλανάται στην πόλη είναι αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης ο Σταύρος Αργειτάκος. Την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος. Ωστόσο στενότατοι συνεργάτες του δηλώνουν ότι όχι μόνο κατέρχεται αλλά θα «πάρει» και τις εκλογές

 

Περίπου 14 μήνες μας χωρίζουν από τις αυτοδιοικητές εκλογές και αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους όσοι πριν από 2-3 μήνες έλεγαν ότι είναι νωρίς να μιλάμε για εκλογές. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ξεκινά το «παιχνίδι» ή το αργότερο μετά το Πανηγύρι του Μυστρά.

Το ερώτημα που πλανάται στην πόλη είναι αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης ο Σταύρος Αργειτάκος. Την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος. Ωστόσο στενότατοι συνεργάτες του δηλώνουν ότι όχι μόνο κατέρχεται αλλά θα «πάρει» και τις εκλογές(!)

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας υποψηφιότητας.

Καταρχήν θα είναι ακόμα μία υποψηφιότητα του Σταύρου Αργειτάκου. Αυτό είναι απαραίτητα κακό; Όχι. Η υπεραπλούστευση ότι κάποιος που κατέρχεται μια, δύο, τρείς, φορές σε εκλογές και ψηφίζεται μόνον μια, θα πρέπει να πάει στο σπίτι του δεν ισχύει. Τότε πολλοί πολιτικοί θα έπρεπε να είναι στο σπίτι τους. Δικαιολογημένος βέβαια και αυτός που θα πει ότι «ο Αργειτάκκος ότι είχε να δώσει το έδωσε και ως δήμαρχος και ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Όπως επίσης και το γεγονός ότι ο Σταύρος Αργειτάκος διατηρεί κοντά του μια συμπαγή ομάδα συνεργατών, πάλι δεν σημαίνει ότι αυτό είναι πρώτιστο γνώρισμα για να κατέλθει κάποιος στις εκλογές. Ακόμα και αν αυτή η ομάδα έχει συγκεντρώσει το 30% στις προηγούμενες εκλογές. (Ένα 12% το άφησαν στους νέους του ψηφοδελτίου…).

Το 42% του εκλογικού νόμου είναι αυτό που κινητοποιεί τον Σταύρο Αργειτάκο και ακόμα περισσότερο τους εκκολαπτόμενους συνεργάτες του για να δοκιμάσουν. Όχι τόσο τους παλαιούς. Είναι αυτό βέβαια που την ίδια στιγμή ρίχνει σε δεύτερη μοίρα το Πολιτικό Πρόγραμμα μιας Παράταξης. Γιατί ένα μειονέκτημα του Σταύρου Αργειτάκου είναι ότι θα πρέπει να εφεύρει ένα ακόμα Πρόγραμμα με το οποίο να πείσει ( αυτή τη φορά) τους σκεπτόμενους πολίτες.

Αν και ο συνδυασμός του έχει αποδείξει ότι δεν βασίζεται σε Προγράμματα αλλά στα πρόσωπα των υποψηφίων που μαζεύουν ψήφους. Είναι οι λεγόμενοι «κουκομαζόχτρες» τους οποίους ο Σταύρος Αργειτάκος όχι μόνον δεν τους αλλάζει με τίποτα αλλά «θυσιάζει» για χάρη τους αρκετούς νέους και ελπιδοφόρους που δοκιμάζουν την τύχη τους χωρίς να γνωρίζουν τους όρους της «ανθρωποφαγίας».

Ο Σταύρος Αργειτάκος δεν έχει το απόλυτο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και δεν θα ήθελε μια τέτοια σημαία έξω από το γραφείο του μιας και οι δυνατοί παίκτες προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Από την άλλη πλευρά όμως η οποιαδήποτε πρόταση Αργειτάκου θα στερηθεί και τις ψήφους αλλά και την φρεσκάδα των ανθρώπων που συνεργάστηκαν αλλά «κάηκαν» από την τακτική αλλά και την τεχνική στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του. Αυτοί που «σφιαγιάστηκαν» από τους πραιτοριανούς μπορεί να μην το καταλόγισαν δημόσια αλλά τον βίωσαν για τα καλά.

Βασικό ντεζαβαντάζ του Σταύρου Αργειτάκου είναι το γεγονός ότι είναι μισθωτός ως Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ με 2.700€ τον μήνα και αυτό το οφείλει, πρωτίστως, στον Πέτρο Δούκα και στον Δημήτρη Καπονικολό. Μάλιστα θέλει να παραμείνει πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που πρέπει να συμμετέχει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είναι απαραίτητα κακό να είσαι και αιρετός και μισθωτός αρκεί να το αναγνωρίζεις σε αυτούς που, εν πολλοίς, το οφείλεις.

Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Σταύρου Αργειτάκου είναι η γνώση της ανθρωπογεωγραφίας και ο τακτικισμός του. Δεν κάνει τίποτ’ άλλο καθημερινά, από αυτό. Θα μπορούσε να κατέχει ντοκτορά. Εν τω μεταξύ έχει διαμορφώσει σχέσεις στενές με πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά που πρώτο τους μέλημα δεν είναι, βέβαια, η πορεία της Σπάρτης, αλλά η διαμόρφωση κέντρων εξουσίας και επιρροής με κομματική – και αν είναι δυνατόν κυβερνητική – σημαία.

Η έξυπνη κίνηση του Αργειτάκου ήταν να ανοίξει τις βαλβίδες εκτόνωσης όταν ανέβηκε ο εσωπαραταξιακός βρασμός… Άφησε τους φιλόδοξους της Παράταξης να μετρήσουν το μποϊ τους και επανέρχεται τώρα ως εγγυητής της ενότητας της Παράταξης.

Η λάθος κίνηση του Αργειτάκου είναι ότι σχεδιάζει με την παραδοχή ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος ο Πέτρος Δούκας. Ο κάτοχος της δημαρχίας έχει, τουλάχιστον, αυτό το προβάδισμα και απ΄ ότι φαίνεται ο σημερινός δήμαρχος έχει σκοπό (και χρέος όπως λένε συνεργάτες του) να συνεχίσει.

Επίσης λάθος κίνηση η σκόπιμη απαξίωση και απάλειψη από την τακτική και ρητορική των συνεργατών του, της καθόδου στον δήμο Σπάρτης της Ντίας Τζανετέα. Η οποία, μπορεί ακόμα να μην το έχει δηλώσει αλλά, εργάζεται γι’ αυτό.

Λάθος επίσης είναι να θεωρεί ότι πρόσωπα όπως η Τασία Κανελλοπούλου έχουν πει την τελευταία λέξη τους. Σφάλμα επίσης να θεωρεί ότι ο Μιχάλης Βακαλόπουλος είναι μια «εφηβική τρέλα» που «θα κρατήσει όσο ένα αγώνας μπάσκετ».

Ο Στ. Αργειτάκος έχει έναν πολύ σκληρό πυρήνα. Δεν σπάει με τίποτα. Είναι όμως αρκετός αυτός ο πυρήνας για να εμπνεύσει τον ψηφοφόρο που θα εκλέξει δήμαρχο για το 2028; Ή μήπως λειτουργήσει ως βαρίδι στο «μακροβούτι» που θα επιχειρήσει ο μεστωμένος πλέον επικεφαλής;

Έχει όμως τον τρόπο να κινητοποιήσει υποψήφιους στα χωριά. Μπορεί να συγκροτεί τοπικά ψηφοδέλτια, να διαιρεί και να βασιλεύει αλλά και να ωθεί ανθρώπους στην, άνευ όρων, έκθεση μαζί του.

Στις εκλογές του 2019 στελέχη του Αργειτάκου ενοχοποίησαν τον Βαγγέλη Βαλιώτη γιατί συνεργάστηκε με τον Πέτρο Δούκα την Β’ Κυριακή. Ποιος απαγορεύει και ποιος ποινικοποιεί την εκλογική συνεργασία και την πολιτική κινητικότητα; Άλλωστε ο Σταύρος Αργειτάκος είναι ο μετρ σε αυτό αφού «κατορθώνει αν και καθαρόαιμο στέλεχος της ΝΔ να έχει σκληρό πυρήνα από Πασόκους» λένε όσοι παρακολουθούν από το 2010 και μετά. Αυτό βέβαια δεν θα συνέβαινε αν πολιτευόταν στην Περιφέρεια ή στη Βουλή. Γι αυτό ίσως κι επιμένει στον Δήμο.

Θα είναι είδηση αν ο Στ. Αργειτάκος ανακοινώσει υποψηφιότητα; Θα είναι. Γιατί θα είναι ένα υψηλό ρίσκο για όσους συμμετέχουν στην προσπάθειά αυτή. Γνώμονας είναι να «πιάσουν» από την πρώτη Κυριακή το 42% και να εξασφαλίσουν την εκλογή. Τις έδρες τις δίνει ο εκλογικός νόμος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να υπολογίζουν σε αυτό το ποσοστό, θα πρέπει να υπάρχουν μόνον 2-3 αντίπαλοι και μάλιστα υποδεέστεροι, στην καλύτερη με 30% ο ένας, 20% ο άλλος και 8% ο τρίτος. Δεν θα πρέπει να υπάρχει 4ος και 5ος συνδυασμός. Θα συμβεί όμως αυτό;

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θέλουν να κατέβουν και μπορούν να συγκροτήσουν συνδυασμό ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα, ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης και η Λαϊκή Συσπείρωση. Επίσης επιχειρεί ο Μιχάλης Βακαλόπουλος και κατά πληροφορίες ακόμα ένα πρόσωπο που φημολογείται ότι θα συνδυάσει δυνάμεις και θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο. Κρατάμε βέβαια και την ανακοίνωση του Χρήστου Α. Πλειώτα. Ο Θέμης Πατσιλίβας είναι κάπου εκεί έξω… Όπως και ο Σπύρος Μοιράγιας.

Το κατά πόσο είναι εύκολο ή δύσκολο να συγκροτηθούν 5-6 ψηφοδέλτια είναι θέμα τόσο των επικεφαλής όσο και των συγκυριών. Αν κατορθώσουν να πείσουν 1000 πολίτες να πολιτευθούν θα είναι πολύ σημαντικό. Είναι περίπου το 3% του πληθυσμού. Τρεις πολίτες στους 100 θα πολιτεύονται.

Άρα. Στόχος του Αργειτάκου να κρατήσει, όσο μπορεί «Ενωμένους» τους συνεργάτες του. Να ανακοινώσει αφού ακούσει πρώτα ανακοίνωση από την Τζανετέα. Να πολεμήσει «με νύχια και με δόντια» την δημαρχία Δούκα, και να είναι τυχερός ώστε κανένας από τους αντιπάλους του να μην ζητήσει από τη ΝΔ (αλλά και το ΠΑΣΟΚ Λακωνίας) να κρατήσουν ίσες αποστάσεις…

Το επόμενο διάστημα, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι συνεργάτες του Σταύρου Αργειτάκου, η τακτική του θα είναι να αναδείξει «την κακή δημαρχία Δούκα» για να υποδαυλίσει στο εκλογικό σώμα την αυτοκριτική για την ετυμηγορία του το 2019… Μια εξόχως εσωστρεφή τακτική, που υποδεικνύει τον απέναντι ως ένοχο και όχι τον ίδιο ως το κατάλληλο πρόσωπο για την δημαρχεία της Σπάρτης.

Αυτό με το οποίο πρέπει να ασχολούνται οι περιφερόμενοι συνεργάτες του Σταύρου Αργειτάκου δεν είναι με το αν έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος πάλι. Φυσικά και το έχει. Μέλημά τους πρέπει να είναι αν έχει αυτή την δυνατότητα, όχι μόνον να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και να «πάρει τις εκλογές» όπως λένε, αλλά και να ηγηθεί του Δήμου Σπάρτης για την επόμενη δύσκολη και εξαιρετικά απαιτητική θητεία που θα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της.

 

πηγή : notospress.gr