ΟΗΕ, Ουκρανία, Ρωσία και Τουρκία συζητούν για την εξαγωγή σιτηρών

Στη σκιά της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης αντιπροσωπίες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν σήμερα (13.07.2022) με αξιωματούχους του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να αρχίσουν και πάλι οι εξαγωγές σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού.

Η Τουρκία, που έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, προσπαθεί να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας καθώς η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει απογειώσει τις τιμές των σιτηρών, του μαγειρικού λαδιού, των καυσίμων, των λιπασμάτων.

Διαφήμιση

Την συνάντηση Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκίας και ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη προανήγγειλε την Τρίτη ο Χουλουσί Ακάρ. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «μένει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί», προσθέτοντας ότι «Πολλοί απλά μιλούν γι’ αυτό. Εμείς προτιμάμε να προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε».

Διπλωμάτες εξηγούν ότι το σχέδιο υπό συζήτηση προβλέπει ότι ουκρανικά πλοία θα οδηγούν φορτηγά εντός και εκτός των λιμένων που έχουν ναρκοθετηθεί· η Ρωσία θα κηρύσσει κατάπαυση του πυρός για τη μετακίνηση των πλοίων· και ότι η Τουρκία –με την υποστήριξη του ΟΗΕ– θα επιθεωρεί τα φορτηγά, ώστε να καθησυχαστούν οι ρωσικές ανησυχίες για τη λαθραία μεταφορά όπλων.

Η Ουκρανία εξάλλου ανέφερε πως οι εξαγωγές σιτηρών αυξάνονται παρά τον αποκλεισμό των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς ορισμένα πλοία της κινούνται πλέον μέσω Δούναβη.

Σημειώνεται ότι τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία είναι μείζονες προμηθευτές σιτηρών σε διεθνές επίπεδο. Η Ρωσία είναι επίσης στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εξαγωγές λιπασμάτων, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός καλαμποκιού και ηλιελαίου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο ναυτικός αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα ουσιαστικά ανέστειλαν τις εξαγωγές, έχουν αποκλείσει δεκάδες πλοία και πάνω από 20 τόνους σιτηρών σε σιλό στην Οδησσό. Η προσεχής σοδειά διατρέχει επίσης κίνδυνο, καθώς η Ουκρανία έχει έλλειψη αποθηκευτικών χώρων λόγω της διακοπής των εξαγωγών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ