Ολοκληρώθηκε η 2η φάση της δράσης για τον καρκίνο του μαστού

Έλεγχοι ζωής για γυναίκες στον Δ. Μονεμβασίας

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και σε συνεργασία με τον Δήμο Μονεμβασίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η φάση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου, που διενήργησε το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας στον γυναικείο πληθυσμό του Δ. Μονεμβασίας.

Διαφήμιση

Σκοπός του προγράμματος ήταν η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με την παροχή δωρεάν εξετάσεων μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου. Την πλήρη κάλυψη των δαπανών για την πραγματοποίηση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου ανέλαβε με χορηγία του το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.

Η κινητή μονάδα του Ιδρύματος στάθμευσε στους Μολάους και στη Νεάπολη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί όλος ο γυναικείος πληθυσμός των εν λόγων ευρύτερων περιοχών. Από την έναρξη του προγράμματος στο Δήμο Μονεμβασίας στις 8/2 μέχρι και τη λήξη του στις 7/4/2022, πραγματοποιήθηκαν στην κινητή μονάδα του Ιδρύματος 814 δωρεάν εξετάσεις, χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, έγιναν 464 μαστογραφίες σε γυναίκες 40 ετών και άνω και 350 λήψεις κολποτραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου) σε γυναίκες 25 έως 70 ετών.

Από τις γυναίκες που εξετάστηκαν με μαστογραφία, βρέθηκαν 63 περιστατικά με μαστογραφικά ευρήματα και κρίθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με συμπληρωματικές εξετάσεις (κλινική εξέταση, συμπληρωματική μαστογραφική λήψη, υπερηχογράφημα, κυτταρολογική εξέταση κλπ), ενώ δύο γυναίκες διεγνώσθησαν με ύποπτη κακοήθεια και τους συνεστήθη άμεση χειρουργική διερεύνηση.

Από τις γυναίκες που εξετάστηκαν με τεστ Παπανικολάου, βρέθηκαν 13 περιστατικά με καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις (κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, μυκητιάσεις κλπ) ενώ σε 15 γυναίκες διεγνώσθη ύποπτη κακοήθεια.

Επίσης, σε 130 γυναίκες, ηλικίας 30 έως 50 ετών, διενεργήθηκε εξέταση κατά Παπανικολάου με τη νέα μέθοδο υγρής φάσης (thin prep) με ταυτοποίηση του ιού HPV και 14 από αυτές διεγνώσθησαν θετικές στον ιό HPV. Όλες οι γυναίκες ενημερώθηκαν για τα ευρήματα και τους συνεστήθη να επισκεφθούν τον γυναικολόγο τους για θεραπεία και επανάληψη του τεστ Παπανικολάου μετά την αποθεραπεία τους.

Οι γυναίκες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματά τους με προσωπική επιστολή που στάλθηκε ταχυδρομικώς. Όσες είχαν ύποπτα μαστογραφικά ευρήματα κλήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στην σταθερή μονάδα τού Ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας (οδός Βαλτετσίου 11 & Ιπποκράτους).

Στις γυναίκες που κρίθηκε απαραίτητη η χειρουργική διερεύνηση του προβλήματός τους, παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής τους στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας.

Σε όλες τις γυναίκες που κλήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση, τους δίνεται η δυνατότητα -εφόσον το επιθυμούν- για συστηματική παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα (follow-up), εντελώς δωρεάν στο Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας.

πηγή : lakonikos.gr