Οργή της Τουρκίας για τη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα – Το παρασκήνιο στην αλλαγή στάσης

Βαθιά ικανοποίηση προκάλεσε στην Αθήνα η στήριξη του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα απέναντι στο κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις συμπαράστασης και από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Δηλώσεις που έρχονται από δύο σημαντικούς συμμάχους, δυο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να βαδίσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου, αλλά και μήνυμα ότι τα παζάρια εντός του ΝΑΤΟ δεν θα βρουν ανταπόκριση.

Διαφήμιση

«Αποσυντονισμένη η τουρκική διπλωματία»

Διπλωματικοί παράγοντες σημείωναν ότι η αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μαρτυρά το βαθμό επιρροής του Βερολίνου και ότι η τουρκική διπλωματία εμφανίζεται αποσυντονισμένη.

“Καταδικάζουμε σθεναρά και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις της Καγκελαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά της χώρας μας. Είναι απαράδεκτο να πέσει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία συκοφαντίας της χώρας μας” αντέδρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτ. Δήλωση ενδεικτική της νευρικότητας της ‘Άγκυρας.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι… “παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Τουρκία” και ότι “διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα”, ενώ κάλεσε τη Γερμανία να… “μαλώσει” την Ελλάδα, “αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας”.

Διπλωματικοί κύκλοι: Οι εταίροι μας αποδέχονται τις θέσεις μας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελληνικής διπλωματίας. “Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή” απάντησαν στην Άγκυρα διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Η Γερμανία από τις ίσες αποστάσεις στο… «άδειασμα» Ερντογάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αλλαγή γραμμής της Γερμανίας, η οποία μόλις πριν από τρεις ημέρες τηρούσε ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οφείλεται στην πρόσφατη παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τετ α τετ που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα για να εκθέσει πλήρως τις αναθεωρητικές βλέψεις του Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης του είχε δείξει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις.

Το μήνυμα Σολτς στον Ερντογάν.

‘Έτσι, χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. και τόνισε ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον τόνισε ότι «ο Καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους». Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Πρέπει να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας».