Πατούλης: Η μετατροπή της Αττικής σε πράσινη Περιφέρεια και πρότυπο ευζωίας, υλοποιείται σταδιακά με την εξασφάλιση 200 εκ. ευρώ

«Το Περιβάλλον είναι το σπίτι μας, η ίδια μας η ζωή και είναι καθήκον μας να το προστατεύουμε. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές» τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη είναι περιφερειακός στρατηγικός στόχος και προτεραιότητα της Περιφέρειας επί 12 μήνες το χρόνο, καθώς η κλιματική κρίση δεν επιτρέπει εφησυχασμό επιβάλλοντας συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Διαφήμιση

Ο στόχος να μετατραπεί η Αττική σε πράσινη Περιφέρεια και πρότυπο ευζωίας, υλοποιείται βήμα-βήμα, με την εξασφάλιση 200 εκ. ευρώ για την ανακύκλωση και βασικό πυλώνα ανάπτυξης την γαλάζια οικονομία.

Παράλληλα σημειώνει ο κ. Πατούλης, εντάθηκαν οι προσπάθειες για μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ στηρίχθηκε η δημιουργία νέων αγορών στη βάση της κυκλικής οικονομίας και της ζήτησης πράσινων τεχνολογιών, αγαθών και υπηρεσιών.

Με επίκεντρο την ανακύκλωση και ανάλογες χρηματοδοτήσεις, προσθέτει ο περιφερειάρχης, η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα υλοποιεί έργα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής, με προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα, τα προγράμματα εκτίμησης φυσικών κινδύνων, την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και οδοφωτισμού, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της ποδηλασίας και την ενίσχυση του προγράμματος Εξοικονομώ- Αυτονομώ.

Ενδεικτικά κ. Πατούλης επικαλείται μεταξύ άλλων:

– Τη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος για τη συλλογή των βιοαποβλήτων, με δωρεάν διάθεση εξοπλισμού στους δήμους (καφέ απορριμματοφόρα και κάδοι)

– Το εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων σχολικών και δημοτικών υποδομών, στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για μείωση της κατανάλωσης με περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό όφελος.

-Την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με υψηλής απόδοσης λαμπτήρες LED συνολικού προϋπολογισμού 36.9 εκ. ευρώ, για την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 60% σε σχέση με τα παλαιότερα.

– Την κατασκευή Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος και λήξη στην επιβολή προστίμων από την Ε. Ε

-Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα the Green City για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών της Αττικής και το «Σχολικό πρωτάθλημα Ανακύκλωσης» (12/22 – ατοθλι10-6/23), με τη συμμετοχή 70 δημοτικών σχολειων, στο πλαίσιο της μεγάλης εκστρατείας με κεντρικό μήνυμα “Δώσε αξία στα σκουπίδια σου”.

-Τη λειτουργία της κυκλικής οικονομίας στην πράξη με τη δωρεάν διανομή λιπάσματος από βιοαπόβλητα στους παραγωγούς, ως μια «σοφή» επιλογή για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών και οικονομικών πόρων.

– Την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με την αδειοδότηση για ταχυφορτιστές σε πρατήρια και συνεργεία, 100 θέσεων, με προσεχή επεκταση σε όλα τα ΚΤΕΟ Αττικής και σταδιακή αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων με ηλεκτρικά.

– Την αξιοποίηση αδιάθετων νωπών τροφίμων στη Λαχαναγορά της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.

– Την παράδοση χιλιάδων καπακιών από πλαστικά μπουκάλια για την προμήθεια αναπηρικού αμαξιδίου, στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών στο πλαίσιο της Δράσης «Μην ξεχνάς το καπάκι να κρατάς».

– Την δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας) και βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ).

– Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της ανακύκλωσης, μέσα από μία ολοκληρωμένη εκστρατεία.