Πατούλης: «Η Νίκαια έχει αλλάξει με έργα, που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στους Δήμους της Αττικής προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, μετέβη χθες (12/5) στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Ο κ.Πατούλης επισκέφθηκε σημαντικά αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα που υλοποιούνται στην πόλη, ενημερώθηκε για παρεμβάσεις που προγραμματίζονται σε αθλητικές υποδομές, ενώ συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Νίκαιας Γ.Ιωακειμίδη, παρουσία και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου. Επιλύουμε προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες της περιοχής εδώ και δεκαετίες.

Διαφήμιση

Στο Δημαρχείο Νίκαιας ο Γ. Πατούλης- Συνάντηση με τον Δήμαρχο Γ. Ιωακειμίδη. Τα υπό εξέλιξη έργα που υλοποιούνται στην πόλη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με τον Δήμαρχο Γ. Ιωακειμίδη, παρουσία αντιδημάρχων και της Γ. Γραμματέως του Δήμου Ν. Παπαχελά.

Κατά τη συνάντηση ο κ.Πατούλης επεσήμανε πως η Περιφέρεια έχει επενδύσει 50 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις, με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, που δεν είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Ειδικότερα εστίασε στα σημαντικά αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα που υλοποιούνται τόσο στην Νίκαια όσο και στον Κορυδαλλό, μ΄ένα ευρύ δίκτυο όμβριων που εκτελείται, στις ασφαλτοστρώσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στις αναπλάσεις και αναβαθμίσεις αθλητικών υποδομών και παιδικών χαρών, στην ανάπτυξη στοχευμένων κοινωνικών υποδομών, μέσω πόρων του ΕΣΠΑ, στην επέκταση του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, στην Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στα Λακκώματα Σχιστού αλλά και σε άλλα. Στις αναφορές του Δημάρχου περί καθυστερήσεων σε κάποια έργα ο Γ.Πατούλης επισήμανε ότι με συστηματικές παρεμβάσεις και με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής επιλύονται ζητήματα που ταλαιπωρούν εδώ και 30 με 40 χρόνια τους κατοίκους της περιοχής.

«Καθημερινά, μετά από δική μας επιμονή και στόχευση επιλύονται σημαντικά προβλήματα και ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση έργων πνοής. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το έργο όμβριων στην Πέτρου Ράλλη και Γρηγορίου Λαμπράκη, όπου μετά από δικές μας παρεμβάσεις διευθετήθηκε ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά στη μεταφορά κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο. Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στα έργα ασφαλτοστρώσεων και συντήρησης βασικών οδικών αξόνων τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια με περίπου 5 εκατ. ευρώ. Μέρος των έργων, προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ, έχουν φορέα υλοποίησης τον ίδιο το δήμο. Ωστόσο αν και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από το 2021, προφανώς λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, ο δήμος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τα έργα».

Επίσκεψη στα έργα που υλοποιούνται στη Νίκαια

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης επιθεώρησε τα έργα κατασκευής του δικτύου Όμβριων στη Δ.Ε. Νίκαιας που υλοποιούνται σε περιοχές της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 7.250.000 εκ. ευρώ.

Ακολούθως μετέβη στο κλειστό Γήπεδο Δ.Α.Κ.Α.Ν. όπου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ύψους 500 χιλιάδων ευρώ θα εκτελεστούν έργα επισκευής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Επισημαίνεται πως το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί από το Δήμο και σε αυτή τη φάση είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.

 

Στη Μητρόπολη Νίκαιας ο Περιφερειάρχης

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Περιφερειάρχη ήταν η Μητρόπολη Νίκαιας, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Μητροπολίτη Αλέξιο, παρουσία και τουΠρωτοσύγκελου Ι.Μ. πατήρ Χρυσόστομου. Με το Μητροπολίτη είχε μία σύντομη συζήτηση κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για συνεργασία και κοινές δράσεις προς όφελος των πολιτών, με αφορμή και τη συνδρομή ύψους 700 χιλιάδων ευρώ από την Περιφέρεια για την ανακαίνιση των παιδικών κατασκηνώσεων της Μητρόπολης, όπου υπάρχουν σημαντικές φθορές.

Ειδικότερα στη συγκεκριμένη θερινή κατασκήνωση που βρίσκεται στη Στεφάνη Βοιωτίας, φιλοξενούνται ετησίως πάνω από 1.000 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου που προέρχονται από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες, από τους εξής επτά Δήμους: Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω & Χαϊδαρίου. Επισημαίνεται πως εκτός από την αντιμετώπιση των ζημιών και των προβλημάτων λειτουργίας στους χώρους της κατασκήνωσης με τις προγραμματισμένες εργασίες, προβλέπεται και η μερική αναβάθμισή της με παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο καθώς και η αποκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης.

«Γνωρίζουμε το σημαντικό και θεάρεστο έργο του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλέξιου και πόσο έχουν βοηθήσει οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως πάνω από 1.000 παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτή την κατασκήνωση» ανέφερε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Εμείς με τη χρηματοδότηση των 700.000 ευρώ περίπου, θα μπορέσουμε να ανακαινίσουμε και να βελτιώσουμε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις με την ευλογία πάντα του Μητροπολίτη μας και θα παραμείνουμε αρωγοί σε μία Μητρόπολη, η οποία «φωτίζει» όλη την Ελλάδα με τον τρόπο με τον οποίον βοηθά τον συνάνθρωπο, αποτελώντας πρότυπο. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την σημερινή αυτή φιλόξενη συνάντηση και βεβαίως να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε κοντά και μέσα από το επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ, μέσω του οποίου διανέμονται τρόφιμα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αλλά και με άλλες δράσεις που θα βοηθήσουν το σημαντικό έργο της Μητρόπολης.»

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Νίκαιας Αλέξιος, αφού συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για το έργο του, τον ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη του και τη συνδρομή του στην αναβάθμιση της κατασκήνωσης και αναφέρθηκε στο έργο της Μητρόπολης μέσω του οποίου στηρίζονται περίπου 400 χιλιάδες πολίτες, επτά μεγάλων Δήμων, εστιάζοντας στα χρηματικά βοηθήματα σε άπορους πολίτες, στη λειτουργεία φαρμακείου, στις αιμοδοσίες και σε άλλες δράσεις.

Στην επίσκεψη του στη Νίκαια, τον Περιφερειάρχη συνόδευε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Αντωνάκου, ενώ παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Στ. Βοϊδονικόλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Χ. Αλεξανδράτος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Λαϊκών Αγορών Στ. Μελάς, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» Ν. Παπαγεωργίου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών Αθ. Κατσιγιάννης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής Σπ. Ευσταθόπουλος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού και υποψήφια Βουλευτής Ευγ. Μπαρμπαγιάννη, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Πειραιά και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής Στ. Παγωτέλης, η Γενική Διευθύντρια Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Α. Δεληγιώργη και άλλα υπηρεσιακά στελέχη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νίκαια ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολίτες και στελέχη της Αυτοδιοίκησης για τις ανάγκες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, σε κεντρικό καφέ της πόλης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Πειραιά Γ. Τραγάκης και Δ. Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) Γ. Γουρδομιχάλης, ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος της Νέας Αρχής για την Αττική και νυν Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του Δημάρχου Γ. Ιωακειμίδη, Γ. Νάκης, καθώς επίσης οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νέας Αρχής για την Αττική, Σπύρος Σπυρίδων (Υποψήφιος Νήσων), Μ. Γιακουμής (υποψήφιος Πειραιώς). Επίσης παρέστησαν οι υποψήφιοι Βουλευτές της ΝΔ, Ε. Πέτρακα, Π. Πούτος, Μ. Λιβανός, Ν. Μονέου, Γ. Βρεττάκος, Ε. Καλαϊτζάκη, ο πρώην Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη Δ. Λιντζέρης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη Α. Τούντας, ο πρώην δήμαρχος Περάματος και νυν υποψήφιος δήμαρχος Γ. Λαγουδάκος, ο πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ιωακειμίδη Δ. Σταματάτος, ο Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Μ. Ευθυμιάδης, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Τζ. Γεωργαντζέλη, η πολιτεύτρια Σ. Βουτυράκου, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. 50.000.000 ευρώ, για έργα, δράσεις & μελέτες στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη.

Στη Νίκαια υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ:

Α. Από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής

1. «Ενεργειακή Αναβάθμιση και Ανακατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου «Πλάτωνα», 800.000 € (ολοκληρώθηκε)
2. «Μελέτη για την Ανάπλαση 46 στρεμμάτων του πρ. Νεκροταφείου Νεάπολης », 587.366 € (ολοκληρώθηκε)
3. «Μελέτη για την Ανάπλαση νοτίου τμήματος καταργημένου Νεκροταφείου Νεαπόλεως Νίκαιας και παρακείμενου αλσυλίου Δήμου Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη», 848.000 € (ολοκληρώθηκε)
4. «Κατασκευή δικτύου Όμβριων στη Δ.Ε. Νίκαιας, περιοχή μεταξύ Λεωφόρων Γρ. Λαμπράκη και Πέτρου Ράλλη», 7.250.000 € (σε φάση υλοποίησης)
5. «Βελτίωση και συντήρηση οδοστρωμάτων στο Δήμο Νίκαιας- Α.Ι. Ρέντη», 2.000.000 € από την Περιφέρεια ( έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τοΔήμο, σε αναμονή αναδόχου)
6. «Επισκευή Κλειστού Γηπέδου Δ.Α.Κ.Α.Ν. & διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου» 500.000 € ( έχει δημοπρατηθεί από το Δήμο)
7. «Κατασκευή Παιδικής Χαράς για τη φιλοξενία Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες», 300.000 € ( έχει δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, εντός των επόμενων ημερών υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο)
8. «Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη θέση «Παλιά Τρύπα Αδάμ», 892.800 €
9. «Κατασκευή Δικτύου Όμβριων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη», 18.600.000 € (σε φάση επανα-δημοπράτησης, μετά την άγονη διαδικασία της πρώτης δημοπράτησης)


Β. Από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 & ΤΕΒΑ

1. «Κατασκευή Δικτύου Όμβριων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου», 7.425.038 €
2. «Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης Σχολικών Κτιρίων Δήμου Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη», 1.900.000 €
3. Τεχνική Βοήθεια Υποστήριξης Δήμου Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη, για την επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), 24.552 €
4. Δομές Αστέγων Δήμου Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη: Υφιστάμενο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Νέο Υπνωτήριο, 2.702.878 €
5. Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη: Α) Κοινωνικό Παντοπωλείο Β) Κοινωνικό Συσσίτιο Γ) Κοινωνικό Φαρμακείο, 1.042.317 €
6. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη, 715.185 €
7. Ανάπτυξη – Αναβάθμιση Στοχευμένων Κοινωνικών Υποδομών Δήμου Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη , 89.593 €

8. Επέκταση του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού του Δήμου Νίκαιας- Α.Ι. Ρέντη, ως το τέλος του 2013.

Γ. Διαδημοτικά έργα, που αφορούν και το Δήμο Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη

Επιπλέον, υλοποιούνται 16 διαδημοτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 18.390.604,32 €, που αφορούν άμεσα και τους δημότες της Νίκαιας και του Ρέντη, με σημαντικότερα:

– Έργα συντήρησης των βασικών οδικών αξόνων (Πέτρου Ράλλη, Λαοδικείας , Γ. Λαμπράκη)
– Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στα Λακκώματα Σχιστού
– Βελτίωση των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Νίκαιας
– Αστική ανάπλαση Νεκροταφείου στο Σχιστό
– Τοποθέτηση τριών υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας στο Όρος Αιγάλεω για την άμεση αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
– Αναβάθμιση του οδοφωτισμού με νέα φωτιστικά led, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης
– Αναβάθμιση της φωτεινής σηματοδότησης
– Διασφάλιση χρηματοδότησης μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, για τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών και τη νέα προγραμματική περίοδο 2021- 2027.