Μετά τους θησαυρούς από τα μουσεία της Μελιτόπολης και της Μαριούπολης αλλά και τα τρακτέρ Ουκρανών αγροτών, η Ρωσία συνεχίζει το πλιάτσικο στην Ουκρανία. Και τώρα έβαλε «χέρι» και στα σιτηρά.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, που κατηγορεί τη Ρωσία πως κατάσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή και ο πόλεμος.
Πρόκειται χονδρικά για το 1/3 των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ, είπε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες (03.05.2022) βράδυ.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.
Η κατηγορία του Κιέβου ανακινεί οδυνηρές μνήμες και παλιές πολεμικές.
Κατά ουκρανικές πηγές, περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτόνησαν στην Ουκρανία την περίοδο 1932-1933, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης («δικτάτορας» για τους Ουκρανούς), ο Ιωσήφ Στάλιν, επέβαλε κολεκτιβοποίηση των αγροτών και διέταξε να κατάσχονται τα σιτηρά.
Ωστόσο, θάνατοι από πείνα είχαν επίσης καταγραφεί στη νότια Ρωσία και στο Καζακστάν την ίδια περίοδο.
Για την Ουκρανία, επρόκειτο για «γενοκτονία» διατεταγμένη από τη Μόσχα, την οποία αποκαλεί Γολοντομόρ, «Μεγάλο Λιμό».