Πόσοι και τι είδους πύραυλοι έχουν μείνει στη Ρωσία; Αυτό είναι το ερώτημα που άρχισαν να θέτουν οι στρατιωτικοί αναλυτές, έπειτα και από τους νέους βομβαρδισμούς αυτής της εβδομάδας στην Ουκρανία. Με άλλα λόγια: για πόσο καιρό μπορεί το Κρεμλίνο να συνεχίζει τις επιθέσεις;
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα αποθέματα της Ρωσίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, τη στιγμή που ο πόλεμος συνεχίζεται έπειτα από οκτώ μήνες και οι κυρώσεις πλήττουν την οικονομία, αναγκάζοντας τη χώρα να στραφεί σε πυραύλους με μικρότερη ακρίβεια.
Σύμφωνα με το Associated Press, παραμένει ασαφές κατά πόσον η Ρωσία έχει αρκετά όπλα για να συνεχίσει τα πλήγματα στην Ουκρανία με την ένταση που επιδεικνύει έπειτα από την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς στις 8 Οκτωβρίου.
Το πρακτορείο ειδήσεων εξέτασε όλα τα στοιχεία που είναι γνωστά για το ζήτημα, αλλά και εκείνα που μένει να έρθουν στο φως.
Τι αναφέρει η Ρωσία;
Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο στρατός έχει στη διάθεσή του επαρκή αποθέματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ότι τα εργοστάσια παράγουν ακόμη περισσότερους, απορρίπτοντας τους δυτικούς ισχυρισμούς.
Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ανακοινώσει τον αριθμό των πυραύλων που εξαπέλυσε στη διάρκεια του πολέμου, ούτε τον αριθμό εκείνων που παραμένουν στις αποθήκες του και δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιτρέπουν μια ανεξάρτητη εκτίμηση της κατάστασης του ρωσικού οπλοστασίου.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφατα προήδρευσε συνάντησης με αντικείμενο τα σχέδια ενίσχυσης της παραγωγής οπλισμού, όμως απέφυγε τις λεπτομέρειες στη διάρκεια των εισαγωγικών του σχολίων που προβλήθηκαν στην τηλεόραση.
Τι χρησιμοποιεί η Ρωσία το τελευταίο διάστημα;
Όταν ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε τις πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία την περασμένη Δευτέρα, χρησιμοποίησε την πλήρη κλίμακα του εξοπλισμού ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς που έχει στην κατοχή του: εκτόξευσε πυραύλους Κρουζ Kh-5 και Kh-101 από στρατηγικά βομβαρδιστικά, πυραύλους Κρουζ Kalibr από θαλάσσης και πυραύλους Iskander από ξηράς.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει επίσης επανειλημμένα τα αμυντικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 για να πλήξουν επίγειους στόχους, πράγμα που ορισμένοι παρατηρητές ανέγνωσαν ως δείγμα ελλείψεων εξοπλισμού.
Η χρήση συστημάτων αεράμυνας και αντοπλοϊκών πυραύλων για άλλους σκοπούς από τη Ρωσία δείχνει ότι έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πιο προηγμένους πυραύλους που προορίζονται για τα πλήγματα σε χερσαίους στόχους, σύμφωνα με τον Ιαν Γουίλιαμς, ερευνητή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα την Ουάσινγκτον που μίλησε στο AP.
Τα πλήγματα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-300 «δεν έχουν την ισχύ για να καταφέρουν σοβαρά πλήγματα σε δύσκολους στρατιωτικούς στόχους και δεν έχουν την ακρίβεια που απαιτείται σε μια χερσαία επίθεση, ώστε να καταλήξουν πράγματι στο κτίριο-στόχο», εξηγεί ο Γουίλιαμς. «Πραγματικά πρόκειται για χτυπήματα στον αιθέρα που δεν ξέρουν πού θα καταλήξουν».
Η χρήση τους, ωστόσο, μπορεί να εξηγηθεί και από το τεράστιο στοκ παλαιότερων υπο-τύπων αυτών των πυραύλων, που πλέον έχουν ξεπεραστεί από πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και από την επιθυμία του στρατού να κρατήσει τους ακριβότερους, προηγμένους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για σημαντικότερους στόχους.
Αν και είναι δύσκολο να βρεθούν συγκεκριμένοι αριθμοί, ο τρόπος που αξιοποιεί η Ρωσία τα όπλα της επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων, υποστηρίζει το AP. Σε πρόσφατο χτύπημα στο Μικολάιβ, πύραυλος εδάφους-αέρος χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει επίγειο στόχο.
Ο Ντάγκλας Μπάρι, έμπειρος ερευνητής στρατιωτικής αεροδιαστημικής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών με έδρα το Λονδίνο, αποκάλεσε την κίνηση «ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα αποθέματα πυραύλων εξαντλούνται».
Τι λέει η Ουάσιγκτον;
Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι υπάρχουν ενδείξεις που παραπέμπουν σε μειωμένα αποθέματα των πιο αποτελεσματικών ρωσικών όπλων, αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα είναι έτοιμη ή πρόθυμη να σταματήσει τα πρόσφατα μπαράζ βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων.
Δεν είναι σαφές ακριβώς σε τι κατάσταση πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι βρίσκεται το ρωσικό οπλοστάσιο. Όμως δυο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναλυτές της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει με νόημα ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους Κρουζ και όχι φθηνότερα όπλα μικρότερου βεληνεκούς ή ρουκέτες έπειτα από την έκρηξη στη γέφυρα του Κέρτς.
Η επιλογή αυτή, υποστήριξαν οι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να ξεμένει από φθηνότερα, αξιόπιστα όπλα μεσαίου βεληνεκούς και έχει αρχίσει να δυσκολεύεται να αποκαταστήσει τα αποθέματά της και τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η σχετική ηρεμία που απολάμβανε το Κίεβο πριν την έκρηξη στη γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η Ρωσία προσπαθούσε να εξοικονομήσει τους περιορισμένους πόρους της, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο AP με τον όρο της ανωνυμίας τους.
Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή των στόχων;
Η εκτόξευση μεγάλων αριθμών πυραύλων μικρής ακρίβειας θα μπορούσε να στοχεύει στο να κρατηθούν απασχολημένες οι αεράμυνες, τη στιγμή που η Ρωσία θα χρησιμοποιεί τους καλύτερους πυραύλους της για στόχους μεγαλύτερης σημασίας και κρίσιμες υποδομές.
Όμως ο Γουίλιαμς υποστηρίζει ότι η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να δρα στρατηγικά, γνωρίζοντας ότι το μπαράζ χτυπημάτων θα πλήξει και αμάχους, με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα σπρώξει την Ουκρανία στον πανικό και θα αναγκάσει το Κίεβο να αποδεχτεί μια εκεχειρία με ευνοϊκούς όρους για τη Ρωσία.
«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι, όπως λένε, στόχος είναι η ίδια η βαναυσότητα», σημείωσε.
πηγή: in.gr