Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Δεν εμπιστεύομαι κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες – Κάλεσα τον Μακρόν να έρθει στη χώρα

Απογοητευμένος εμφανίζεται ο Ζελένσκι από τη στάση Ευρωπαίων ηγετών, αναφέροντας μάλιστα πως δεν αναλαμβάνουν δράση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως δε θα παραχωρήσει στην Ρωσία την ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ουκρανία για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν “γενοκτονία”, έναν όρο που ο Γάλλος ομόλογός του αρνείται μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσει.

Διαφήμιση

“Όσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, του έχω μιλήσει”, είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε προχθές Παρασκευή στο CNN και η οποία μεταδόθηκε σήμερα. “Πιστεύω πως θα θέλει να φροντίσει ώστε η Ρωσία να δεσμευθεί στον διάλογο”, πρόσθεσε, για να εξηγήσει την άρνηση του Γάλλου ηγέτη να καταγγείλει μια “γενοκτονία” στην Ουκρανία, αντίθετα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε εκτιμήσει αρχικά την περασμένη Τετάρτη πως η άρνηση αυτή είναι “πολύ προσβλητική”.

“Του είπα πως ήθελα να καταλάβει πως δεν πρόκειται για έναν πόλεμο, πως αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια γενοκτονία. Τον προσκάλεσα να έρθει όποτε θα έχει ευκαιρία”, διευκρίνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο CNN. “Θα έλθει, και θα δει, και είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει.”

Ο Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, είχε εξηγήσει την Πέμπτη πως ο χαρακτηρισμός “γενοκτονία” θα πρέπει κατά τη γνώμη του να “αποδοθεί από τους νομικούς, όχι από τους πολιτικούς” και πως μια “επιστροφή στη λεκτική κλιμάκωση” δεν βοηθά την Ουκρανία.

«Θέλω να έρθει και ο Μπάιντεν»

Στη συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι εύχεται να δει στην Ουκρανία τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον εξέπληξε λέγοντας αυτή την εβδομάδα πως οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν “γενοκτονία”.

“Πιστεύω ότι θα έλθει”, “αλλά η απόφαση είναι δική του, βέβαια, αυτό εξαρτάται από την κατάσταση ασφαλείας”, διευκρίνισε. “Όμως είναι ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών και πιστεύω πως γι΄αυτό πρέπει να έλθει να δει”.

Η αμερικανική κυβέρνηση σκέπτεται να στείλει απεσταλμένο στο Κίεβο, αλλά ο Λευκός Οίκος απέκλεισε προσώρας μια υψηλού κινδύνου επίσκεψη του ίδιου του προέδρου.

«Μπορεί να ξαναπροσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο»

Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Τζέικ Τάπερ, ανέφερε πως αν η Ρωσία καταλάβει το Ντονμπάς θα επιστρέψει για το Κίεβο.

«Αντιλαμβανόμαστε πως το ότι τους πολεμήσαμε και τους διώξαμε, πως τους κάναμε να τρέχουν μακριά από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, αυτό δεν σημαίνει πως αν κατακτήσουν το Ντονμπάς, δεν θα επιστρέψουν για το Κίεβο».

«Δεν εμπιστεύομαι κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες»

Ανέφερε επίσης πως δεν εμπιστεύεται καθόλου τις όποιες εγγυήσεις μπορεί να δώσουν οι Ρώσοι, αλλά δεν εμπιστεύεται και ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες που όπως είπε έχουν υποσχεθεί πολλά χωρίς να τα κάνουν πράξη.

«Δεν πιστεύω τον κόσμο. Μετά από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν μπορώ να εμπιστευτώ ορισμένους Ευρωπαίους ή χώρες. Δεν πιστεύουμε τα λόγια. Μετά την εισβολή της Ρωσίας, δεν εμπιστευόμαστε τους γείτονές μας. Δεν πιστεύουμε τίποτε απ’ όλα αυτά».

Επίσης δεν πιστεύω τα έγγραφα, διότι έχουμε ήδη το μεμοράντουμ της Βουδαπέστης. Για μένα είναι ένα κομμάτι χαρτί και τίποτε περισσότερο.

Αν είστε φίλοι ή συνεργάτες μας, δώστε μας όπλα, δώστε μας χρήματα και σταματήστε τη Ρωσία, χτυπήστε τη Ρωσία. Μπορείτε να το κάνετε, αν είστε φίλοι μας».

Σύγκρινε την εισβολή στην Ουκρανία με το Ολοκαύτωμα, στην επέτειο του οποίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν «ποτέ ξανά», αλλά στη χώρα του, ενώ συμβαίνει ξανά, δεν κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν.

Επενέλαβε το αίτημά του για άμεση εμπλοκή των χωρών στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.