Προώθηση των επισκέψιμων ελαιοτριβείων επιχειρεί το Υπουργείο Τουρισμού

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου 2022 τέθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η υπουργική απόφαση για τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία.
«Συνεχίζουμε δυναμικά τις προσπάθειες μας για τον εμπλουτισμό ποιοτικών τουριστικών εμπειριών σε σχέση με την πλούσια ελληνική φύση και τα προϊόντα της αλλά και την στήριξη των παραγωγών που προχωρούν σε εμβληματικές επιχειρηματικές δράσεις», σημειώνει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην ανακοίνωσή της.

Την τελευταία δεκαετία ο ελαιοτουρισμός παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθιση. Είναι μια μορφή πολιτιστικού τουρισμού που βασίζεται στην εκτίμηση, το ενδιαφέρον, την αξιολόγηση και την εξερεύνηση των ελαιόδεντρων, των ελαιώνων και της παραγωγής ελαιολάδου.
Μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές, από την επίσκεψη σε ένα ελαιοτριβείο ή μουσείο μέχρι τη συμμετοχή σε μια συγκομιδή ελιάς ή ένα μάθημα μαγειρικής.

Διαφήμιση

Ο ελαιοτουρισμός,  είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, αλλά κερδίζει γρήγορα δημοτικότητα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να μάθουν για την ιστορία, τον πολιτισμό και την παραγωγή αυτού του υγιεινού και νόστιμου προϊόντος διατροφής.

Η ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού υπήρξε αργή αλλά σταθερή. Μερικά από τα πρώτα παραδείγματα μπορούν να βρεθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου υπάρχουν πολλές παλιές ελιές. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των «τουριστών ελιάς»  στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και την Τυνησία. Αυτές οι χώρες έχουν μακρά ιστορία στην παραγωγή ελιών και ελαιολάδου και έχουν αναπτύξει ισχυρές παραδόσεις γύρω από αυτά τα προϊόντα. Κατά συνέπεια, έχουν πολλά να προσφέρουν στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να μάθουν για αυτήν την πτυχή του πολιτισμού τους. Αυτό επίσης οφείλεται στην αυξανόμενη δημοτικότητα του ελαιόλαδου ως υγιεινής τροφής και καλλυντικού προϊόντος.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να εμπλακεί κανείς στον ελαιοτουρισμό, δεδομένου ότι είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία σε πολλά μέρη του κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ελαιοτουρισμό και τις δυνατότητές του να προωθήσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές.
Αποδεδειγμένα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους αγρότες να διαφοροποιήσουν το εισόδημά τους και να προσφέρουν μια εκπαιδευτική εμπειρία στους επισκέπτες.

Η ελιά και τα παράγωγά της αποτελούν σημαντικό μέρος της οικονομίας και του πολιτισμού της περιοχής της Μεσογείου για χιλιετίες. Η Πελοπόννησος και ειδικότερα η Λακωνία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς ελαιολάδου στον κόσμο και ο «τουρισμός ελιάς» έχει γίνει ένας ολοένα και πιο δημοφιλής τρόπος για τους επισκέπτες να μάθουν και να βιώσουν αυτό το σημαντικό μέρος του ελληνικού πολιτισμού.

Υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία και φάρμες ανοιχτές για τους επισκέπτες, όπου μπορεί κανείς να μάθει για τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου και να δοκιμάσει διάφορες ποικιλίες του προϊόντος.

Εκτός από τα ελαιοτριβεία και τα αγροκτήματα, υπάρχει μια σειρά από μουσεία αφιερωμένα στην παραγωγή ελιών και ελαιολάδου, όπως το εμβληματικό «Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού» του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη της Σπάρτης,  που ταξιδεύει τον επισκέπτη στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Τουρισμού, είναι μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για το νομό Λακωνίας καθώς η ελιά, είναι ο χρυσός του τόπου μας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά το σχέδιο της ΚΥΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://mintour.gov.gr/diavoyleysi-prodiagrafon-episkepsimon-elaiotriveion/)

Οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον ελαιοκομικό τομέα, μπορούν να αποστείλουν παρατηρήσεις και σχόλια επί του σχεδίου της ΚΥΑ που αφορά την προώθηση του ελαιοτουρισμού αλλά και των προδιαγραφών των επισκέψιμων ελαιουργιών έως και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις  panagopoulou_e@mintour.grm_kiamou@mintour.gr

 

πηγή : lakonikos.gr