Προσλήψεις και μικρές αυξήσεις μισθών «βλέπουν» για το 2023 οι εργοδότες

Προσλήψεις και μικρές αυξήσεις μισθών «βλέπουν» για το 2023 οι εργοδότες- Ιδιαίτερα «θερμή» αποδεικνύεται η ελληνική αγορά εργασίας, τρία χρόνια μετά την μεγάλη ανατροπή λόγω της πανδημίας και αφού προηγήθηκε η 10ετής οικονομική κρίση που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στους όρους απασχόλησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων διατηρούν θετικές προσδοκίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα του Alba Graduate Business School, παρά την πανδημική κρίση και τον Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο. Είναι δε «ανοικτοί» σε προσλήψεις και αυξήσεις μισθών την χρονιά που διανύουμε.

Διαφήμιση

Οι περισσότεροι εργοδότες (58,5% για το γενικό προσωπικό και 49,2% για το εξειδικευμένο προσωπικό) αναμένουν ο αριθμός εργαζομένων στην επιχείρησή τους να αυξηθεί στο επόμενο εξάμηνο, παρά τις δυσκολίες ανεύρεσης ταλέντων αλλά και απλών εργαζομένων.

Επίσης, σχεδόν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (το 88,5% του δείγματος) εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να δώσουν κάποια – έστω και μικρή – αύξηση στον μισθό των εργαζομένων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι το 81,2% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έδωσε κάποια μισθολογική αύξηση στο προσωπικό μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο.

Ο δείκτης RCI παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις σε υψηλά επίπεδα: ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης εξειδικευμένου και στελεχιακού προσωπικού ανέβηκε κατά 0,8 της μονάδας. Και οι δύο δείκτες σταθεροποιήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Εργασία και ψυχική υγεία
Το υψηλό κόστος ζωής, η οικονομική αβεβαιότητα και η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζουν ψυχολογικά τους εργαζόμενους. Το πληθωριστικό «κύμα», στη δίνη του οποίου βρίσκεται η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με την ακρίβεια εντείνουν τις ανασφάλειες στους μισθωτούς, οι οποίοι ψάχνουν να ενταχθούν σε εύρωστες εταιρείες που να τους εξασφαλίζουν συνέπεια και συνέχεια στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Έρευνα της Randstad Workmonitor αποκαλύπτει πως, οι «έξυπνοι» εργοδότες έχουν ανακαλύψει τα «μυστικά» για να διατηρήσουν τα ταλέντα τους και να μην παραιτηθούν. Χρηματικές και μη πρωτοβουλίες για την αντιστάθμιση του υψηλότερου κόστους ζωής συντελούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Μπόνους, εφάπαξ επιδοτήσεις για να καλύψουν το κόστος διαβίωσης και συχνότερες αναθεωρήσεις μισθών μπορούν να προσφέρουν το κίνητρο που αναζητούν οι εργαζόμενοι. Οι ευκαιρίες για εξ αποστάσεως εργασία, τα δωρεάν γεύματα στο γραφείο και η δημιουργία αποταμιευτικών λογαριασμών αποτελούν κάποια άλλα παραδείγματα υποστήριξης.

Σύμφωνα με τον δείκτης RCI, οι εργαζόμενοι δηλώνουν περισσότερο παρά λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ενώ θετικά είναι και τα συναισθήματα στην εργασία. Η ενέργεια (61,9%), η άνεση (60,3%), η ευχαρίστηση (60,3%), και ο ενθουσιασμός (58,7%) είναι τα πιο δημοφιλή συναισθήματα, ενώ πιο συχνά αρνητικά συναισθήματα εμφανίζονται η κούραση (42,9%), ο θυμός (33,3%), η ανησυχία (25,4%), και η κακοκεφιά (20,6%).

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, σχεδόν μία στις τρεις (31,4%) εμφανίζεται να επηρεάζεται «πολύ» ή «δραματικά» από την κρίση, ενώ πέφτει σε 26,1% (από 39,6% στην προηγούμενη μέτρηση) το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επηρεάζονται λίγο ή καθόλου.

Ωστόσο το 36,6% των συμμετεχόντων δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του (σε σχέση με το 46,4% το προηγούμενο εξάμηνο) και το 14,1% πολύ αισιόδοξο (σε σχέση με το 17,9% στην προηγούμενη μέτρηση).