Ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο απειλούν να εκτοξεύσουν το χρέος – Φόβοι για λουκέτα, έρχονται νέες αυξήσεις στις αντλίες

Ο ενεργειακός κλοιός από το ράλι τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο σφίγγει μέρα με την μέρα γύρω από κυβερνήσεις και τα καταναλωτές και πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι η άσκηση δεν βγαίνει για τον χειμώνα, εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει προς το καλύτερο.

Στο εκρηκτικό μίγμα με ρεύμα και φυσικό αέριο ήρθε χθες να προστεθεί και το τελευταίο αποκούμπι που ήταν το τελευταίο διάστημα το πετρέλαιο. Μία δήλωση αρκούσε να εκτοξεύσει την τιμή πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επαναφέροντας αυξητικές τάσεις στην αγοράς και βέβαια στην αντλία.

Και όλοι αναρωτιούνται αν με τις συνθήκες αυτές, το φυσικό αέριο σε ιστορικά υψηλά, το ρεύμα σε επίπεδα εκτός κάθε λογικής και το πετρέλαιο σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια, μπορεί να βγει χειμώνας χωρίς χρεοκοπίες και χωρίς κοινωνική αγανάκτηση.

Αναλυτές σημειώνουν ότι το καλοκαίρι με την ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα να βρίσκεται παραδοσιακά στο ναδίρ, η κατάσταση μπορεί εν μέρει να κρίνεται διαχειρίσιμη. Όταν θα μπει όμως ο χειμώνας κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά ότι αυτή η κατάσταση θα είναι το ίδιο.

Έρχονται «φέσια» και λουκέτα

Δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι. Για τα μεν νοικοκυριά και επιχειρήσεις το κόστος της ενέργειας το χειμώνα θα είναι δυσβάσταχτο και είναι δεδομένο ότι κάποιοι, αν όχι οι περισσότεροι, δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κάθε ξεχωριστή μονάδα, αλλά και την οικονομία στο σύνολό της. Φέσια και λουκέτα θα πρέπει να θεωρούνται καθημερινότητα, αν δεν αλλάξει κάτι και μάλιστα σύντομα.

Το ιδιωτικό χρέος θα είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος για την Ευρώπη και περισσότερο για τις χώρες του Νότου που οι ευάλωτες ομάδες είναι περισσότερες σε σχέση με τον πλούσιο Βορρά.

Όμως και σε κεντρικό επίπεδο τα πράγματα μόνο εύκολα δεν μπορούν να θεωρηθούν. Τα πακέτα στήριξης δημιουργούν όπως είναι φυσικό ελλείμματα, τα οποία με την σειρά τους αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Και για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που ήδη έχουν υψηλό χρέος το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη είναι ίσως μία από τις χειρότερες στην σύγχρονη ιστορία, αν όχι η χειρότερη και η άσκηση δεν έχει εύκολη λύση, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι δεν έχει καν λύση.

Ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ

Η χθεσινή ημέρα έφερε μικρές μειώσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και άλμα στο πετρέλαιο, το οποίο και βρέθηκε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές του μήνα.

Αφορμή η δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου, Abdulaziz bin Salman, που τόνισε στο Bloomberg ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει τη δυνατότητα να διορθώσει την πρόσφατη μείωση των τιμών.

«Είναι συζητήσιμο αν η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ μετά τον Σεπτέμβριο είναι δικαιολογημένη», δήλωσε στέλεχος πετρελαϊκής χρηματιστηριακής εταιρείας, προσθέτοντας: «Παρά την πρόσφατη μείωση (των τιμών) λόγω του πληθωρισμού, η αγορά πετρελαίου φαίνεται να έχει βρει ένα κατώτατο επίπεδο τελευταία».

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν φέτος στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 147 δολαρίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά στη συνέχεια οι ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση, η αύξηση του πληθωρισμού και η μειωμένη ζήτηση οδήγησαν σε σταδιακή μείωσή τους.

Στο επίκεντρο της προσοχής είναι και μία συμφωνία για τα πυρηνικά μεταξύ του Ιράν και παγκόσμιων δυνάμεων που θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να αυξήσει τις εξαγωγές αργού.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε χθες στο Reuters ότι το Ιράν έχει αποσύρει κάποιες βασικές απαιτήσεις του για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.