Ρεύμα: Συνεχίζεται η «παράνοια» με τη μεγαβατώρα έως και 871 ευρώ – Προβληματισμός για τα μέτρα στη ΔΕΘ

Έως και τα 871 ευρώ η μεγαβατώρα έφτασε χθες η χονδρική τιμή στο ρεύμα στην Ελλάδα, ακολουθώντας την εικόνα που είχαν Γερμανία και Γαλλία την περασμένη Παρασκευή και όλα δείχνουν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο και μάλιστα άμεσα δεν είναι μακριά η ημέρα που το σενάριο που πριν από λίγο καιρό έμοιαζε ως ακραίο, να φτάσει δηλαδή η τιμή στα 1.000 ευρώ, θα γίνει πραγματικότητα.

Τελική η χονδρική τιμή του ρεύματος για σήμερα έκλεισε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, δηλαδή στα 697,25 ευρώ. Η νέα μεγάλη άνοδος της χονδρικής τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ακολουθεί ουσιαστικά τη γενικότερη τάση που υπάρχει στην Ευρώπη λόγω της μεγάλης μείωσης των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία έχει εκτοξεύσει σε πάνω από τα 320 ευρώ την τιμή της μεγαβατώρας, και της ανακοίνωσης της Gazprom για τριήμερη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream.

Διαφήμιση

Η ζήτηση ρεύματος για σήμερα προβλέπεται να φθάσει στις 319 γιγαβατώρες και καλύπτεται κατά κύριο λόγο από μονάδες φυσικού αερίου (45,9 %), ανανεώσιμες πηγές (19,8 %), λιγνίτες (16,3 %) και υδροηλεκτρικά (8,4 %).

«Να σταματήσουμε αυτή την τρέλα»

Να σημειωθεί ότι χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η προεδρεύουσα Τσεχία.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει» και «δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν» να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα στις αγορές ενέργειας που εκτυλίσσεται καθημερινά», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

Άλμα στα 1.000 ευρώ

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδος, οι προθεσμιακές τιμές για το ρεύμα μετά από ένα έτος στη Γαλλία έσπασαν το φράγμα των 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στην Γερμανία έφτασαν μία ανάσα από τα 900 ευρώ.

Το πακέτο της ΔΕΘ και ο προβληματισμός

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση με την ολοκλήρωση της σύνταξης του πακέτου της ΔΕΘ που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολλά θα κριθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνουν γνωστά τρία σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει εκτιμάται ότι ενδεχομένως να περιοριστεί στην περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η παράνοια με το ρεύμα και κατά την συνέπεια την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος.

Ωστόσο στην περίπτωση που η καλή πορεία των τουριστικών, αλλά και των δημοσίων εσόδων συνεχιστεί, αλλά και η ανάπτυξη βρεθεί σε καλύτερα του αναμενομένου επίπεδα, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η περίμετρος των μέτρων που τελικά θα ανακοινωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά εκείνα περιθώρια για σημαντικές εξαγγελίες. Να σημειωθεί ότι πιθανή καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών (δημόσια έσοδα, πορεία ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους και τουρισμός), θα γίνει γνωστή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.