Σχολεία – 28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί φέτος η επέτειος

Σχολεία - 28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί φέτος η επέτειος- Εγκύκλιο, εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου

Σχολεία – 28η Οκτωβρίου: Πώς θα εορταστεί φέτος η επέτειος- Εγκύκλιο, εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Την Εγκύκλιο για τον εορτασμό της της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου απέστειλε το ΥΠΑΙΘ στα σχολεία Π.Ε.

Διαφήμιση

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 και θα έχουν διάρκεια, η οποία θα καθορίζεται με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας – Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων /ουσών της κάθε σχολικής μονάδας.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής για την 28η Οκτωβρίου

1. Διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου

Στα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιείται η διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, σύμφωνα α) με την παρ. 5 του άρθρου 3 του Π.Δ79/2017(Α’109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 41 του ν. 4633/2019 (Α ́161) και ι σ χ ύ ε ι β) με τη με αρ. πρωτ. Φ.10/ΦΜ/162655/Δ1/17-10-19 Υ.Α. (Β’ 3847) και γ) με τη με αρ. πρωτ. Φ.20/158235 /Δ1/9-10- 2019 Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα «Επιλογή σημαιοφόρων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

Όσον αφορά στην εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών στις εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις κ.α.), θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες από τις οικείες δημοτικές αρχές.

 

Επιπλέον, η 28η Οκτωβρίου θεωρείται υποχρεωτική αργία, κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών καθώς και η λειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές.

Οι πολίτες που εργάζονται στις υποχρεωτικές αργίες, θα αμείβονται με προσαύξηση. Τι σημαίνει όμως αυτό; Για του ημερομίσθιους σημαίνει ότι θα λάβουν κανονικά το συνηθισμένο ημερομίσθιο τους με προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιο τους, για όσες ώρες απασχοληθούν. Ενώ για όσους λαμβάνουν μηνιαίο μισθό, θα έχουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση στο νόμιμο ωρομίσθιο τους κατά 75%.