Σε ετοιμότητα για εκλογές το φθινόπωρο – Γιατί κερδίζει έδαφος η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Σε προεκλογική ετοιμότητα βρίσκονται κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για… παν ενδεχόμενο, ακόμα και εκλογές το φθινόπωρο. Η βούληση του Πρωθυπουργού μπορεί να είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, όπως τονίζει σταθερά ο ίδιος, ωστόσο είναι διάχυτη η άποψη ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η προοπτική οι κάλπες να στηθούν στις αρχές του φθινοπώρου.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΕΡΤ) για την ανάγκη σταθερότητας προκειμένου το 2023 η Ελλάδα να πετύχει να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, όπως και η αναφορά ότι θα κάνει κακό στη χώρα η παρατεταμένη καλλιέργεια κλίματος πόλωσης και τοξικότητας από την αντιπολίτευση, πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Διαφήμιση

Από τη μία τα εθνικά θέματα και από την άλλη η οικονομία και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, δημιουργούν τις συνθήκες για… αλλαγή σχεδιασμού, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη.

Ο “γρίφος” του Γεραπετρίτη

Μετά τον Κ. Μητσοτάκη, παράθυρο ανοιχτό για κάλπες άμεσα, άφησε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (Skai), ο οποίος αν και τόνισε ότι “ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί είναι βαθύτατα θεσμικός”, στη συνέχεια παρατήρησε με έμφαση ότι ο τόπος δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο… “Επειδή υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί εκλογών, υπάρχει και ένας γενικότερος δηλητηριασμός της πολιτικής σκέψης… ‘Οχι μόνον των πολιτών αλλά και των πολιτικών και ο τόπος δεν αντέχει να πάμε σε προεκλογική περίοδο ενός έτους, σε μία στιγμή που διακυβεύονται πάρα πολύ σημαντικά αγαθά για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς…;

Την ίδια ώρα μια σειρά κινήσεων αποπνέουν αέρα εκλογικής ετοιμότητας….
Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες του ανά τη χώρα. Σήμερα θα βρεθεί σήμερα στην Καλαμάτα, όπου θα μιλήσει στην έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Παράλληλα σε εβδομαδιαία βάση υπουργοί και άλλα στελέχη λαμβάνουν επίσημα το χρίσμα για την υποψηφιότητα τους, όπως για παράδειγμα, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θα δώσει τη “μάχη του σταυρού| στην Ανατολική Αττική.
Χθες εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε τον κύκλο των συναντήσεων του με δημάρχους. Αυτή τη φορά με δημάρχους 42 μικρών νησιών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” και στο Πρόγραμμα “Τρίτσης”, και προανήγγειλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για ειδικά έργα, ύδρευσης, αφαλάτωσης κ.α..
Ενώ σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται και το πρόγραμμα πολλών βουλευτών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα “αλωνίζουν” τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Βάρος σε περιφέρειες – “κλειδιά”

Η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο το βάρος σε εκλογικές περιφέρειες «κλειδιά» αλλά και σε περιοχές που έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα έργα.

Ειδικό κεφάλαιο στον “γαλάζιο” σχεδιασμό αφορά τη Μακεδονία. Ένα παραδοσιακό «κάστρο» για τη Ν.Δ,, που τους τελευταίους μήνες, όμως, σε κάποιες περιοχές, καταγράφει πτωτική δημοσκοπική πορεία.
Μία ακόμη περιφέρεια που βρίσκεται στο “στόχαστρο” της Ν.Δ. είναι η Κρήτη, παραδοσιακό προπύργιο της κεντροαριστεράς και ιδιαίτερη πατρίδα του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των κεντροαριστερών ψηφοφόρων θα μετακινηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα στηρίξει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο το “στοίχημα” είναι να μην υπάρξει αντίστοιχη μετακίνηση ψηφοφόρων και από τη Ν.Δ..

Και φυσικά, στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται πάντα η Αττική, ο πολυπληθέστερος νομός της Ελλάδας.