Σήραγγα Κλεισούρας: Υπεγράφη η σύμβαση του έργου

Η σήραγγα της Κλεισούρας, μήκους 1.365 μ., θα περιλαμβάνει τέσσερις ανισόπεδους κόμβους, μία γέφυρα των 34,6 μέτρων και τέσσερις κάτω διαβάσεις.

Επισημοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στην Καστοριά, με την τελετή υπογραφής, η σύμβαση του έργου για την κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας στην επαρχιακή οδό Καστοριάς –Πτολεμαΐδας. Με την υπογραφή της σύμβασης έργου ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της σήραγγας, που είναι σημαντική για όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Διαφήμιση

 

Η σύμβαση αφορά στο έργο «Κατασκευή Επαρχιακής Οδού Καστοριάς –Πτολεμαΐδας: Τμήμα ρέμα Κώτουρη – όρια Νομού Κοζάνης με σήραγγα στην Κλεισούρα», προϋπολογισμού 71.077.000 ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020».

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή της νέας επαρχιακής οδού, μήκους 10,4 χιλιομέτρων, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς –Πτολεμαΐδας, στα όρια των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, καταλήγοντας στα όρια του νομού Κοζάνης.

Κομβικό τμήμα αποτελεί η σήραγγα της Κλεισούρας με μήκος 1.365 μ., η οποία θα κατασκευαστεί σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις ανισόπεδους κόμβους, μία γέφυρα (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,6 μέτρων και τέσσερις κάτω διαβάσεις. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε τρία έτη.

Ταυτότητα του έργου
Αντικείμενο του υπόψη έργου αποτελεί η πλήρης κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα Διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η αρτηρία έχει μήκος 10,40 χλμ. Περίπου και συνολικό πλάτος ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος 8,0μ., περιλαμβάνοντας, μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75μ ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25μ.Στα πλαίσια κατασκευής της αρτηρίας προβλέπεται και η κατασκευή:

• τεσσάρων (4) ισόπεδων κόμβων:

• της σήραγγας Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365μ, με σήραγγα διαφυγής 1.383μ., σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο

• μίας (1) γέφυρας (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ περίπου,

• τεσσάρων (4) Κάτω Διαβάσεων

• δυο κτιρίων στα μέτωπα της σήραγγας

καθώς και η πλήρης αποκατάστασης των συνδέσεων υφιστάμενου τοπικού οδικού δικτύου.