Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με την οποία κυρήσσει απεργία-αποχή από την εφαρμογή της αξιολόγησης
«Εκτός από την επιστράτευση του νόμου Χατζηδάκη και των δικαστηρίων για να ανακόψει τις ισχυρές αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων απέναντι στην αξιολόγηση (ν.4940/22), το Υπ. Εσωτερικών με πρόσφατη εγκύκλιό του στην εκπνοή του Α ́ σταδίου αυτής στις 31/3, εκτός από την παράτασή του έως της 24/4, στέλνει και μήνυμα εκφοβισμού των υπαλλήλων καθώς επισημαίνει ότι η απεργία-αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 9/3 κρίθηκε παράνομη (για τυπικούς λόγους) από το δικαστήριο και η μη συμμετοχή των υπαλλήλων στις διαδικασίες της αξιολόγησης «…δύναται να οδηγήσει σε πειθαρχική διαδικασία, δεδομένου ότι στοιχειοθετείται ενδεχομένως πειθαρχικό παράπτωμα…».
Παραγνωρίζοντας σκόπιμα το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ομοσπονδιών στο δημόσιο έχουν ήδη πάρει αποφάσεις κήρυξης απεργίας-αποχής από τις διαδικασίες της αξιολόγησης και συνεπώς η συμμετοχή των υπαλλήλων σε αυτήν ως άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματός τους δεν παίρνει καμία αμφισβήτηση για την ισχύ κι εγκυρότητά της, η ηγεσία του ΥΠΕΣ προσπαθεί να θολώσει τα νερά προσδοκώντας έτσι να καλλιεργήσει σύγχυση για το τι ισχύει και να δημιουργήσει κλίμα φόβου και αποτροπής των υπαλλήλων από τη συμμετοχή στην απεργία-αποχή που είναι σε ισχύ.
Την τακτική της κυβέρνησης και του υπουργείου εσωτερικών για την τρομοκράτηση των εργαζομένων την βλέπουμε και στα επιχειρήματα με τα οποία προσπαθεί να βγάλει στα δικαστήρια παράνομη και την απεργία-αποχή που έχουν κηρύξει οι ομοσπονδίες όπου επικαλείται ακόμα και την “μη πρόβλεψη προσωπικού ασφαλείας” (!!) σε μια μορφή απεργίας που οι εργαζόμενοι παραμένουν στους χώρους εργασίας απέχοντας μόνο από τα καθήκοντα που σχετίζονται με την αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση – στοχοθεσία που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη, είναι ένας μηχανισμός που στοχεύει στην διάσπαση, στη χειραγώγηση και υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων, στην απαρέγκλιτη προώθηση και εφαρμογή αυτής της αντιδραστικής πολιτικής του εχθρικού προς το λαό αστικού κράτους ,που στην ουσία υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η αξιολόγηση καλεί τις/τους εργαζόμενες /νους να γίνουν οι ένοχοι για όλα τα προβλήματα που οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν απ’ όλες τις κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει στην παροχή υπηρεσιών από το κράτος στην κοινωνία.
Nα αποδεχτούν στόχους διαμορφωμένους, με κέντρο την υπηρέτηση της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων και των νόμων της αγοράς. Δεξιότητες που ποτέ δεν θα είναι επαρκώς ανεπτυγμένες, απειλή βαθμολογικής (και μισθολογικής καθήλωσης ή αποκαθήλωσης από θέση προϊσταμένου/-ης σε όσους/όσες δεν επαρκούν για τα κριτήριά τους. Καλλιέργεια κλίματος ανταγωνισμού και ανθρωποφαγίας μεταξύ των υπαλλήλων με το τυράκι του μπόνους.
Απέχουμε άπ ́ όλες τις διαδικασίες και όλα τα στάδια της αξιολόγησης και στοχοθεσίας , όπως αυτά προβλέπονται από τον Ν.4940/2022. Να ακυρώσουμε τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης . Δεν θα φορτώσουν στις πλάτες των εργαζόμενων, μέσω της αξιολόγησης, την επιλογή τους να διαλύσουν τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Άλλωστε για ποια αξιολόγηση μιλάνε στους υπαλλήλους των Δήμων, όταν συνειδητά τόσα χρόνια έχουν αφήσει υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες και την υποδομή σε κακά χάλια. Με το σύνολο των υπηρεσιών να έχουν κάτω από το 50% των προβλεπόμενων υπαλλήλων, ακόμα και με αυτούς τους αντιδραστικούς ΟΕΥ, και να καλύπτουν τις ανάγκες τους με συμβασιούχους που πριν εκπαιδευτούν και μάθουν τη δουλειά έχουν ήδη φύγει. Με την υλικοτεχνική υποδομή και τα κτίρια να καταρρέουν.
– Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για την ακύρωση της αξιόλογησης.
– Κατάργηση του νόμου Βορίδη για την αξιόλογηση και του αξιολογικού νομοθετικού πλαισίου στο σύνολό του.
– Εργαζόμενοι και υπηρεσίες για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι αντικείμενα μέτρησης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και διαχωρισμών.»