«Sparta Garden Museum Festival» Στις επάλξεις ξανά ο κήπος του Μουσείου Σπάρτης

«Sparta Garden Museum Festival» 2022 στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου

 

Με στόχο να αναδείξει τον εμβληματικό χώρο του κήπου του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και να τον μετατρέψει σε έναν τόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, δημιουργίας και «συνομιλίας» των τεχνών, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης διοργανώνει το «Sparta Garden Museum Festival» 2022.

Διαφήμιση

Το φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένο στη γυναίκα με δρώμενα, που εκτείνονται από τα εικαστικά και τη λογοτεχνία μέχρι τις μουσικές παραστάσεις και τον σύγχρονο χορό. Στόχος του ΝΠ είναι η διοργάνωση να καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς για την πόλη της Σπάρτης.
Το φεστιβάλ θα ανοίξει τις εισόδους του Μουσείου και θα υποδεχθεί το κοινό με την ομαδική έκθεση Σπαρτιατών καλλιτεχνών με θέμα «Οι γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα».

Η έκθεση τιμά τις γυναίκες, οι οποίες έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης ανά τους αιώνες, ξεπερνώντας τα όρια της ελληνικής κοινωνίας, όπως η Ωραία Ελένη, η Γοργώ, η Ασπασία, η Κυνίσκα, η Σαπφώ, αλλά και τις απλές καθημερινές γυναίκες της αρχαιότητας, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στην αρχαία ελληνική κοινωνία.
Οι καλλιτέχνες, εμπνεόμενοι από τις αναπαραστάσεις τις γυναίκας σε έργα τέχνης, ερμηνεύουν με την προσωπική τις εικαστική ματιά τον ρόλο και τη θέση της, διαχρονικά, στο πλαίσιο του  γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στην αρχαία τέχνη και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής σε λάδι, μεικτές τεχνικές, κεραμικά, ψηφιδωτά, γυαλί και φωτογραφία.  Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου και ώρες 19:30΄ έως 23:30΄.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες-εικαστικοί:
Ιωάννης Γεωργανές (φωτογραφία), Ειρήνη Γιάννε, (ζωγραφική), Κώστας Δαρείος (ζωγραφική), Μαρία Ηλιοπούλου (κεραμικά), Χριστιάνα Κανελλακοπούλου (ζωγραφική), Ειρήνη Κανελλάκου (ζωγραφική, γυαλί), Ευαγγελία Κηπουρού (ζωγραφική), Δήμητρα Κολομβάκου (ψηφιδωτό), Ελένη Σταυριανίδου (ζωγραφική).
Ο σύλλογος εικαστικών δημιουργών Λακωνίας «Η ΙΡΙΣ» παρουσιάζεται με τα έργα ζωγραφικής των καλλιτεχνών:
Άννα Ζήτη, Ποτούλα Αλατσά-Δαριώτη, Ντίνα Διαμαντίδου, Βούλα Βαβαρούτσου (κέντημα), Ελένη Τσαγκάρη, Μιμίκα Μηνακάκη, Σταυρούλα Λαγού, Θεοδώρα Πατρικάκου, Γκιζέλα Κουβελιώτη, Γιαννούλα Γιάννε, Νίνα Κολοβού (μεικτές τεχνικές), Λένα Ζαχαριά, Μπέσσυ Μανδραπήλια, Robert Morsnik, Μαίρη Έφη Παπαϊωάννου, Λευτέρης Ρήγος (γλυπτό), Γιάννης Παπουλάκος.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με καλλιτεχνικές παραστάσεις μουσικής και χορού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων:

Τρίτη 6/9
– 21.00: Εγκαίνια έκθεσης – ανάγνωση κειμένων από τους Μαριλένα Θεοφιλάκου και Παναγιώτη Κουντάνη
– 21.30: Cocktail εγχόρδων και άλλες μουσικές ιστορίες, συναυλία με τους «String Demons»
Μια συναυλία που έχει χαρακτηριστεί από κοινό και κριτικούς ως «ζωντανή απόλαυση των αισθήσεων».
Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη είναι ένα ντουέτο εγχόρδων (βιολοντσέλο, βιολί) που συνθέτει, ερμηνεύει και διασκευάζει με πρωτότυπο τρόπο τραγούδια από μια ευρύτατη μουσική γκάμα, η οποία ξεκινά από την κλασική μουσική μέχρι την ελληνική παραδοσιακή/λαϊκή, τη rock, τη heavy metal, την pop, τους βυζαντινούς ύμνους. Στη συναυλία τους, που ονόμασαν cocktail εγχόρδων, παρουσιάζουν με ξεχωριστό τρόπο κομμάτια από ένα τεράστιο μουσικό φάσμα, χωρίς ταμπέλες, όρια και «στεγανά».

unnamed 14 1

Τετάρτη 7/9
– 21.00: Χορευτική Εγκατάσταση (σόλο)/Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Η Μαργαρίτα Κώστογλου σε χορογραφία Γιάννη Νικολαΐδη θα παρουσιάσει μια μοναδική χορογραφία.
«Συχνά, νιώθω πως τα εκθέματα στα μουσεία που επισκέπτομαι είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Όπως ακριβώς και τα άγρια ζώα στους ζωολογικούς κήπους. Αντικείμενα και πλάσματα που εκθέτονται παντοτινά εγκλωβισμένα, βίαια απομακρυσμένα από το φυσικό τους περιβάλλον και διαχωρισμένα από τον λόγο ύπαρξής τους. Συχνά, ο εχθρός τους είναι ο αμείλικτος χρόνος που τα καθιστά μουσειακά εκθέματα ή απλώς η ανθρώπινη απληστία. Συχνά, οι λιγότερο τυχεροί από εμάς έχουν αυτή την εμπειρία, εγκλωβισμένοι σε κατεστραμμένα κορμιά που αδυνατούν να εκπληρώσουν την επιθυμία του πνεύματός τους. Καταδικασμένοι να ολοκληρώσουν τον υπόλοιπο βίο τους σε αυτά. Υπέροχοι ιππότες σε οδυνηρά άκαμπτες πανοπλίες» σημειώνει ο χορογράφος.
– 21.30 Συναυλία με τους «On/Off»
Το ντουέτο των On/Off  από τη Σπάρτη, με μία κιθάρα και μία φωνή, μάς υπόσχεται μια βραδιά αφιερωμένη σε μεγάλες νέες και vintage επιτυχίες, τις οποίες ερμήνευσαν κυρίως γυναίκες ξυπνώντας τις ωραιότερες αναμνήσεις μας…

6c16f95e5837b7a15cc22a32eb72fad8 XL

Πέμπτη 8/9
– 21.00: Μουσική παράσταση «Μαζί» με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη
Η Ρίτα Αντωνοπούλου με τη μοναδική της εκφραστικότητα και ερμηνεία και ο σπουδαίος σολίστ και συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης παρουσιάζουν ένα σμίξιμο λόγου και μουσικής με θέμα τη δύναμη του «Μαζί» και τραγούδια, τα οποία υμνούν την αφύπνιση της ψυχής, τον έρωτα και την αισιοδοξία. Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια artistic lighting μουσική παράσταση, που μας ξαναθυμίζει ότι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο.

antonopoyloy androylidakis 00

 

πηγή : lakonikos.gr