Στο πλευρό των παραγωγών ελιάς Καλαμών το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα

Διάχυτος προβληματισμός μετά την αλλαγή πλαισίου για την επωνυμία «Καλαμάτα» – «Πολλές οικογένειες κινδυνεύουν με μείωση του εισοδήματος τους»

Σαφή θέση υπέρ των παραγωγών της Ελιάς Καλαμών, οι οποίοι πλήττονται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που υπαγορεύει πως μόνο η μεσσηνιακή παραγωγή μπορεί να προσλαμβάνει την εμπορική ένδειξη «Καλαμάτα», διατύπωσε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Ευρώτα.

Διαφήμιση

Με ψήφισμά του το συλλογικό όργανο του δήμου κρούει «καμπανάκι» σε αρχές και φορείς για τις απροσδιόριστες συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή του νέου πλαισίου στη βιωσιμότητα χιλιάδων παραγωγών κι επιχειρήσεων της χώρας, ανάμεσά τους και μεγάλος αριθμός στη Λακωνία και τον Δ. Ευρώτα ειδικότερα. Παράλληλα, το συμβούλιο θέτει μια σειρά από ερωτήματα αλλά κι αιτήματα προς την κατεύθυνση εύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Το συγκεκριμένο έγγραφο κοινοποιείται στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τους βουλευτές Λακωνίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, την ΕΑΣ και το Επιμελητήριο Λακωνίας και τα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα, που εντάσσει την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Ευρώτα στις 5/7/2022, επισημαίνεται: «Η πρόσφατη απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ  που ακυρώνει την Υπουργική Απόφαση 331/20735 του 2018 με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους Έλληνες παραγωγούς της Ελιάς Καλαμών. Στη Λακωνία παράγεται το 30% της πανελλήνιας παραγωγής επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών.

Με την απόφαση του ΣτΕ αφαιρείται στην ουσία το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα των ελαιοπαραγωγών, καθώς και των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων και της Λακωνίας. Εφ’ εξής  θα αντιμετωπίζουν  τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές του εξωτερικού και εσωτερικού καθότι την ένδειξη “kalamata olives ως, brand ΠΟΠ Καλαμών/ PDO “Elia Kalamatas”  θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές και όχι οι Λάκωνες και λοιποί Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές.

Ταυτόχρονα, δίνεται τεράστιο πλεονέκτημα των ελαιοπαραγωγικών ανταγωνιστριών τρίτων χωρών (Αίγυπτος, Τουρκία, κ.α.),καθώς εκμεταλλευόμενοι την ελληνική ονομασία, θα μπορούν να εμπορεύονται κανονικά τα προϊόντα τους με την ονομασία “Kalamata olives” χωρίς καμία συνέπεια μετά την εγγραφή με την εγγραφή στον Διεθνή Κατάλογο Ποικιλίας Ελιάς (Μάιος του 2000) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Και ιδιαίτερα στις αγορές των τρίτων εισαγωγικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Αραβικές χώρες κ.α.), όπου δεν ισχύουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί και όπου εξάγεται περίπου το 40% της ελληνικής παραγωγής».

Σύμφωνα με το ΔΣ Ευρώτα, είναι «εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα που πρέπει άμεσα να απαντηθούν θεσμικά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ:
1. Πως θα καλυφθεί το ‘’εξαγωγικό κενό’’ που δημιουργείται για τους 75.000 τόνους της επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών όταν από την Μεσσηνία θα καλυφθεί μόνο το 3%;
2. Πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκύπτει στους 9.000 Έλληνες παραγωγούς που θα αναγκαστούν να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές ή να παραδώσουν μεγάλο μέρος του προϊόντος τους στην έκθλιψη, για να εισπράξουν την τιμή «απόσυρσης» µέσω του ελαιολάδου; Επίσης οι 150 περίπου ελληνικές μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην προώθηση μοιραία θα οδηγηθούν σε συρρίκνωση και πιθανό κλείσιμο με πολλαπλές συνέπειες.
3. Με ποιες θεσμικές τομές και μηχανισμούς θα αντιμετωπίσει τις Ελληνοποιήσεις από τις Τρίτες χώρες και τις επικείμενες ‘’Μεσσηνιοποιήσεις’’ από την εσωτερική αγορά, με δεδομένο στις  εκτός Ευρώπης χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αραβικές χώρες κ.α.) εξάγεται περίπου το 40% της ελληνικής παραγωγής;
4. Πως θα υπερβεί το Π.Δ. 221/1979, που θωράκισε  το ήδη γνωστό από το 1930 brand name  “Κalamata olives” όπου υποχρέωνε ρητά τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να εξάγουν στις αγορές του εξωτερικού τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαμών με την ονομασία αυτή;
5. Πως θα απαντήσει στην Κομισιόν που διευκρινίζει ότι’’ Άλλο η ποικιλία και άλλο το ΠΟΠ για την Ελιά Καλαμών’’;

Είναι αυτονόητος ο σεβασμός μας στο brand ΠΟΠ Καλαμάτας/ PDO «Elia Kalamatas» , όπως κατοχυρώθηκε το 1996 και περιλαμβάνεται στο φάκελο των Μεσσηνίων μόνο ‘’για την ολόκληρη ελιά σε άλμη με ελαιόλαδο’’ και αφορά μόνο 300 περίπου τόνους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα ζητά και διεκδικεί από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ άμεσο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην κατεύθυνση θεσμικής κάλυψης του’’ εμπορικού – εξαγωγικού  κενού’’ των 75.000 τόνων περίπου που θα δημιουργηθεί στην παγκόσμια αγορά.

Στη Λακωνία και ειδικά στον Δήμο Ευρώτα πολλές οικογένειες έχουν επενδύσει στον κλάδο της ελιάς Καλαμών και σήμερα κινδυνεύουν με μείωση του εισοδήματος  τους, λόγω των επικείμενων χαμηλών τιμών παρά το μεγάλο κόστος παραγωγής.

Διαχρονικά στη χώρα μας σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, ο Πρωτογενής τομέας έδωσε τις λύσεις και την κράτησε όρθια. Είναι η ώρα όλες οι πλευρές και ειδικά η Κυβέρνηση να σεβαστούν το προϊόν της Ελιάς Καλαμών, τον ιδρώτα και τον κόπο των παραγωγών. Επίσης και τον κύκλο εργασιών των εργοστασίων για να φτάσει στις αγορές όλου του κόσμου με την ονομασία που γνωρίζουν από το 1930 και θεσμοθετήθηκε το 1979 “Κalamata olives”»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα ζητεί:
«- Την επέκταση του brand ΠΟΠ Καλαμάτας και στη Λακωνία με εκσυγχρονισμό του Φακέλου προς την Ε.Ε
– Την υφιστάμενη διακίνηση brand ΠΟΠ Καλαμάτας/ PDO “Elia Kalamatas” της Μεσσηνίας
– Την απρόσκοπτη διακίνηση έως την θεσμική επέκταση του Π.Ο.Π, με το  brand name  “Κalamata olives” του 97%  της Ελληνικής – Εξαγωγικής παραγωγής εκ των οποίων το 30% καλύπτεται από την Λακωνία.
– Τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την ενεργοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου των Ελληνοποιήσεων και τυχόν επικείμενων Μεσσηνιοποιήσεων με ‘’δρακόντεια’’ πρόστιμα μαζί με άλλες διοικητικές ενέργειες.
– Συνεργατική και αγροτική αλληλεγγύη των Ελλήνων αγροτών χωρίς αδιέξοδους ανταγωνισμούς και ανέξοδα παλαιοκομματικά συμφέροντα».

Καταλήγοντας, ο Δήμος Ευρώτα τονίζει πως «ως κατ’ εξοχή αγροτοκτηνοτροφικός δήμος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στηρίζει και διεκδικεί μαζί με τις παραγωγικές μας δυνάμεις την αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής, όπου η Ελιά Καλαμών κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Συντασσόμαστε με την θέση και τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Λακωνίας. Επισημαίνουμε ότι η Επιτροπή διεκδίκησης των αιτημάτων μας θα αποτελείται μόνο από θεσμικούς εκπροσώπους της Λακωνίας όπως Π.Ε. Λακωνίας, Δήμους, Επιμελητήριο  Λακωνίας, Συνεταιρισμούς, Ο.Π. και Εμπορικές/Μεταποιητικές Επιχειρήσεις».

πηγή : lakonikos.gr