Σύγκρουση τρένων Τέμπη: Παρέμβαση Θάνου για την επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο

Την παρέμβαση της πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, προκάλεσε η επιστολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, σχετικά με την έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, η κ. Θάνου τονίζει πως η επιστολή Μητσοτάκη «αποτελεί παραβίαση της Συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών», ενώ επισημαίνει ότι οι δικαστικές Αρχές «οφείλουν να διενεργούν τις κατά τους νόμους απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οποιουδήποτε».

Διαφήμιση

Αναλυτικά η παρέμβαση Θάνου:

 

«Οι δικαστικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, για να κρίνουν ποιοί και κατά πόσον ευθύνονται για την τραγωδία των Τεμπών. Η συγκρότηση και ενεργοποίηση οποιασδήποτε επιτροπής και η σύνταξη πορίσματος, για την ίδια αυτή υπόθεση, παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά καταφανή προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης.

Επίσης αποτελεί παραβίαση της Συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών και η σημερίνη επιστολή- υπόδειξη του Προέδρου της Εκτελεστικής εξουσίας- Πρωθυπουργού προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη- ανακριτή και για συνέχιση της ποινικής έρευνας, παράλληλα με την έρευνα της διορισθείσας από την Κυβέρνηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, της οποίας το πόρισμα, σύμφωνα με την υπόδειξη της εν λόγω επιστολής, θα καταστεί μέρος της δικογραφίας!!! Οι δικαστικές αρχές οφείλουν να διενεργούν τις κατά τους νόμους απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οποιουδήποτε»