Συμπτώματα κόπωσης και ρευστοποιήσεις κερδών στο χρηματιστήριο

Συμπτώματα κόπωσης εμφανίζει το ΧΑ, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις που πρόσθεσαν πολλούς πόντους στον ΓΔ και απέφεραν αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Μικρές απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες, που ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στις μετοχές των διυλιστηρίων (Motor Oil, ΕΛΠΕ) λόγω της πρόθεσης  της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτο φόρο στα (υπερ)κέρδη τους.

Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινούνται οριακά στο συν, εν αναμονή του τελικού σχεδίου της Κομισιόν για την επιβολή έκτακτη ς εισφοράς στα διυλιστήρια και στις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Διαφήμιση

Πτωτικά κινείται η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης. Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Αμστερνταμ η τιμή υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,3% στα 184,88 ευρώ ανά γιγαβατώρα. Σχεδόν αμετάβλητη η τιμή του brent.

Στο ΧΑ η ανάσχεση της ανοδικής κίνησης ήταν αναμενόμενη, καθώς ο ΓΔ έχει διασπάσει διαδοχικές αντιστάσεις τις τελευταίες μέρες, ενώ ο τραπεζικός δείκτες κέρδισε περίπου 10% σε τρεις συνεδριάσεις. Τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με θετικά πρόσημα, αλλά οι δείκτες πήραν στη συνέχεια καθοδική κατεύθυνση, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό.

O Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,52% στις 854,31 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 847,7 υποχωρώντας κατά 0,25%

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,30% στις 2.044,7 μονάδες. Οριακή θετική μεταβολή +0,10% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +1% μέχρι -0,43%. Τώρα βρίσκεται οριακά στο κόκκινο, υποχωρώντας κατά 0,10%.Την καλύτερη επίδοση σημειώνει Attica Bank (+2,4%). Πειραιώς +1.5%, Eurobank και Τρ. Ελλάδος +0,4%. Στο κόκκινο Εθνική -1%, Alpha -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη είναι περιορισμένα. Coca-Cola +0,9%, ΑΔΜΗΕ +0,6%, Lamda και ΕλβάλΧαλκόρ +0,3%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΕΛΠΕ -2,1%, ΔΕΗ και Σαράντης -2%, Motor Oil -1,6%, Τιτάν -1%, ΟΤΕ -0,9%.

πηγή: ΣοφοκλέουςIn