Συνεδρίασε η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου- Αποφάσισε άμεσο αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα νησιά

Την Παρασκευή 03-03-2023 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων των νησιών στην Αθήνα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Στην έναρξη της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και για τον εκλιπόντα βουλευτή Δωδεκανήσου Νεκτάριο Σαντορινιό.

Διαφήμιση

Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννα Νικολαϊδου, ο βουλευτής Δωδεκανήσων Γιάννης Παππάς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσίαση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα για τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία και μετά από διεξοδική συζήτηση όπου καταγράφηκαν οι αδυναμίες και ιδιαιτερότητες αποφασίστηκε να γίνει λεπτομερή καταγραφή και εκτίμηση στατικότητας σε όλα τα νησιά των υφιστάμενων κτιρίων, δίνοντας προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες, ενώ παράλληλα να συνταχθούν επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Δόθηκε η εντολή στον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα να καταθέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα master plan βάση του οποίου θα κινηθεί η διαδικασία σε κάθε νησί, αφού όπως είπε: «Κανένα νησί δεν μοιάζει με το άλλο, άρα πρέπει να εξειδικεύσουμε τα επιχειρησιακά σχέδια».

Επισημάνθηκε από τον κ. Λέκκα ότι τα κτίρια στην Τουρκία δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά μας, οι αντισεισμικοί κανονισμοί είναι υποδεέστεροι από τους δικούς μας και δεν εφαρμόζονται καθώς και τα υλικά κατασκευής είναι σε άθλια ποιότητα και οπλισμοί δεν υπάρχουν στα κτίρια.

Παρόλο αυτών επιβάλλεται  να γίνει ο λεπτομερής έλεγχος στα νησιά, ειδικά σε σχολεία και δημόσια κτίρια, πολλά εκ των οποίων είναι πολλών ετών, για να γνωρίζουμε και να προλάβουμε καταστάσεις, τόνισαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αντώνης Καμπουράκης και τα μέλη της συνεδρίασης.

“Στα χέρια μας είναι να μην επιτρέψουμε τη χώρα σε ένα αντίστοιχο σεισμό να κλαίει τόσα πολλά θύματα, Ειδικά των δημάρχων που έχουν πολεοδομίες αλλά και να βοηθήσουμε τους δήμους που δεν έχουν”, είπε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Ακολουθεί το βίντεο της συνεδρίασης: