ΣΥΡΙΖΑ: Με γεμάτη φαρέτρα στη Βουλή για την ακρίβεια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να εξαπολύσει αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για την ακρίβεια.

Με βασικό σύνθημα, ότι «η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες» ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο συζήτησης της ερώτησής του και βέβαια θα της τοποθέτησης – απάντησης του Πρωθυπουργού, θα ζητήσει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

Διαφήμιση

Ο πρώην Πρωθυπουργός θα αναφέρει ότι οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες σε εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τα επίσημα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας.

Παράλληλα, αναμένεται να επισημάνει ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να ρυθμίσει την αγορά της ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, να προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Επ’ αυτού θα χρησιμοποιήσει το στοιχείο ότι μόνο για τον Σεπτέμβριο 2022, τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, ανέρχονται σε 485 εκατ. €.

Ακόμη, θα υπογραμμίσει ότι τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιήσει τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Σεπτέμβριο που αποτυπώνουν νέα έκρηξη του πληθωρισμού στο 12,1%, σταθερά πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επισημάνει ότι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι καταγράφηκε στην Ελλάδα, η υψηλότερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Επί της ουσίας ο Αλ. Τσίπρας θα μεταφέρει την αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας και με την κίνηση αυτή ευελπιστεί σε περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης και ταυτόχρονη αύξηση της επιρροής του κόμματός του, το οποίο εμφανίζει στασιμότητα στις μετρήσεις, γεγονός που προβληματίζει τους πιο μετρημένους στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η οικονομία θα είναι η «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης και θα δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το πεδίο και επιμένει: «το παιχνίδι θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας». Άρα εκεί θα δοθεί μεγάλη έμφαση, με αρκετές παρεμβάσεις και κατάθεση προτάσεων.

Ήδη, προ ημερών ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία συνταξιούχων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στη ΔΕΘ: την επιστροφή της 13ης σύνταξης, με την κατάργηση του ΤΕΚΑ που αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την επαναφορά του ενός δισεκ. στους συνταξιούχους για να δίνεται κάθε τέλος του έτους μια σημαντική ενίσχυση, ενώ τα αναδρομικά των 2,5 δισεκ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις ισόποσες δώσεις περίπου των 800 εκ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί και με εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων που ζητούν την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε διάφορες περιοχές.

Η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ότι η κυβερνητική πολιτική εκτοξεύει τον πληθωρισμό και αυξάνει τις ανισότητες. Επ’ αυτού επικαλούνται τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι μέσα στις τέσσερις μόλις χώρες της ΕΕ των 27 όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας το 2021 έναντι του 2019.

Μάλιστα, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι ο πληθωρισμός στην χώρα μας έφτασε στο 12,1% για τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, δύο μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Για το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Ελλάδα είχε την υψηλότερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ως εκ τούτου προτείνεται μεταξύ άλλων πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, περιορισμό του περιθωρίου κέρδους των παραγωγών ενέργειας, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και πολιτική κοινής ωφέλειας από την ΔΕΗ».

Στο θέμα των λογαριασμών του ρεύματος θα εστιάσει ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. καθώς όπως λέει η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου «η ΝΔ δεν παρεμβαίνει ρυθμιστικά και με πλαφόν στις τιμές στην αγορά ενέργειας, η οποία λειτουργεί με όρους καρτέλ, ούτε κάνει εκείνες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα προστάτευαν τους πολίτες, δηλαδή μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα».

Η κυρία Αχτσιόγλου με βάση και τις αναλύσεις που κάνουν στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογραμμίζει ότι τα έσοδα από ΦΠΑ το 2022 είναι αυξημένα κατά 4 δισεκ. ή κατά 23,3% σε σχέση με πέρυσι. Κατά την ίδια αυτό συνιστά «ληστρική επιδρομή» στο εισόδημα των πολιτών διά του ΦΠΑ γιατί υπάρχει ακρίβεια.

Παράλληλα, όπως υποστήριξε προ ημερών στο Κοινοβούλιο, «από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 τα υπερκέρδη υπολογίζονται άνω των 2 δισεκ. ευρώ και δεν έχει εισπραχθεί από φορολόγησή τους ούτε ένα ευρώ», ενώ «ο μηχανισμός που η κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Ιούλιο επιτρέπει στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας τεράστια περιθώρια κερδών» με χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι μόνο τον Σεπτέμβρη τα υπερκέρδη των εταιρειών στην ηλεκτρική ενέργεια ήταν 500 εκατ. Ευρώ.

Στην προσπάθειά του να ενισχύσει την εικόνα του ότι ρίχνει βάρος στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών που αυτή την περίοδο έχουν στον πυρήνα τους το οικονομικό ζήτημα ευρύτερα, ο κ. Τσίπρας προ ημερών από την Πράγα, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στήριξε την πρωτοβουλίας Τζεντιλόνι – Μπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων. «Ο μόνος σίγουρος τρόπος να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μια κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι να συνεχίσουμε μια «κούρσα εθνικών επιδοτήσεων» που θα αφήνει τεράστια περιθώρεια αισχροκέρδειας αλλά και ανεξέλεγκτων ελλειμάτων. Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.

 

 

 

πηγή: το Βήμα