Τελειώνει ο χρόνος για το Λάγιο Κροκεών

«Δαμόκλειος σπάθη» για τους κατοίκους οι διεκδικήσεις του Δημοσίου – Κίνδυνος να καταστούν ακτήμονες λόγω 18ετούς αδιεξόδου στο ιδιοκτησιακό

 

Αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Λάγιο Κροκεών Δ. Ευρώτα, καθώς στα τέλη του 2022, εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι πολυετείς προσπάθειες εύρεσης λύσης, οι πολίτες που διαθέτουν κτηματικές περιουσίες στην περιοχή θα υποχρεωθούν να απωλέσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, κατά την τελευταία φάση της κτηματογράφησης με την αποδοχή των ενστάσεων του Δημοσίου, κατά τις οποίες η περιοχή είναι τμήμα του δασοκτήματος «Λάγιο-Τρίνησα». Στην επίμαχη γεωγραφική έκταση, την εποχή της τουρκοκρατίας καταγράφεται συνιδιοκτησία Ελλήνων (κοτζαμπάσηδων) και Τούρκων, με συνέπεια το νέο ελληνικό κράτος να υπεισέλθει στη θέση των Τούρκων και να προκύψει συνιδιοκτησία.

Το ακανθώδες ζήτημα βρέθηκε μάλιστα στο επίκεντρο συνάντησης που είχε περί τα τέλη Μαΐου ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, παρουσία του δικηγόρου των ιδιοκτητών Απόστολου Γεροντίδη και του επιχειρηματία Λεωνίδα  Πολυμενάκου.

Βάσει των στοιχείων που προσκομίστηκαν στον Π. Πικραμμένο, οι θιγόμενοι ισχυρίζονται πως καταδεικνύεται με σαφήνεια ότι η κατάτμηση των ιδιοκτησιών τού κάποτε «Δασοκτήματος Λαγίου» έχει γίνει ήδη προ του έτους 1850 και ότι οι σημερινοί κάτοικοι δεν είναι καταπατητές. Κι αυτό καθώς έχουν αγοράσει τα κτήματά τους από τους απώτερους καθολικούς και ειδικούς διαδόχους των προεστών κατά τον χρόνο της Ανεξαρτησίας, χωρίς και την ελάχιστη αντίρρηση του Δημοσίου, το οποίο ως την έναρξη της κτηματογράφησης δεν είχε καταχωρήσει τη διεκδίκησή του στο Υποθηκοφυλακείο.

«Θα σβηστεί από τον χάρτη»
Σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», όπως επισημαίνει ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων του Λάγιου, Απόστολος Γεροντίδης, «στο τέλος  του χρόνου -εάν στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι- η κτηματική περιουσία των κατοίκων του χωριού θα σβηστεί από το χάρτη και οι λιγοστοί κάτοικοι του Λάγιου θα γίνουν πραγματικοί ακτήμονες, εν έτει 2022». Ο ίδιος εκτιμά ότι «επειδή από το επόμενο έτος η καταβολή των εισοδηματικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέεται με το Κτηματολόγιο, οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα εισπράξουν τις επιδοτήσεις για τη φετινή καλλιέργεια».

Κατά τον κ. Γεροντίδη, «το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι συνδυασμός της κτηματογράφησης και του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου», καθώς όπως επισημαίνει, «η διαδικασία της κατάρτισης του Κτηματολογίου από το 2004 μετέτρεψε το Λάγιο σε χωριό ακτημόνων, αφού τα κτήματα των κατοίκων καταχωρίστηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52%». Παράλληλα, «το υπόλοιπο 48% καταχωρήθηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες «εντελώς άσχετους με το χωριό, οι οποίοι με τις μέχρι σήμερα κληρονομικές διαδοχές έχουν φτάσει τους 55».

Συμπληρωματικά, ο νομικός εκπρόσωπος των ιδιοκτητών εξηγεί ότι «από την έναρξη του Κτηματολογίου μέχρι σήμερα, δεν έχει καταχωρηθεί στο Κτηματολογικό Γραφείο Κροκεών ούτε μια πράξη που να αφορά αγροτικό ακίνητο στην περιοχή του Λάγιου, αφού οι έχοντες συμβόλαια κάτοικοι του χωριού δεν αναγνωρίζονται ως ιδιοκτήτες στα κτηματολογικά φύλλα».

Απειλή κατασχέσεων
λόγω επιδοτήσεων
Ωστόσο, οι δυσχέρειες δεν σταματούν εκεί, καθώς όπως υποστηρίζεται, εκτός από την  απόδοση των κτημάτων τους στο Δημόσιο, οι κάτοικοι θα βρεθούν έκθετοι και για τις κοινοτικές επιδοτήσεις που εισέπραξαν για τις καλλιέργειές τους από το 2004 κι έπειτα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες φαίνεται πως θα αξιώσουν την παροχή υποθήκης επί άλλων  ακινήτων και για εκείνους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, θα τους ζητηθεί η άμεση εξόφληση του χρέους ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

Υπογραμμίζει δε ο Απόστολος Γεροντίδης ότι «οι κάτοικοι του Λάγιου δεν είναι καταπατητές δημόσιας περιουσίας που διεκδικούν τη νομιμοποίησή τους είτε χωρίς αποζημίωση είτε με την καταβολή κάποιου ευτελούς χρηματικού ποσού, αλλά νόμιμοι ιδιοκτήτες που δεν ζητούν να τους χαριστούν τα χωράφια, αλλά να κριθούν εκ νέου οι ενστάσεις τους από τη δευτεροβάθμια επιτροπή και να ακουστούν οι απόψεις τους». Ο ίδιος αιτιολογεί την τοποθέτησή του, καθώς «σύμφωνα με τους τότε νόμους, οι οποίοι άλλαξαν στη συνέχεια, δεν τους δόθηκε το δικαίωμα παράστασης και λόγου, και η δευτεροβάθμια επιτροπή έκρινε αντίθετα από την πρωτοβάθμια, δηλαδή τους πήραν τα χωράφια χωρίς να τους ακούσουν».

Αξιοπερίεργο τέλος, κατά τον δικηγόρο, «είναι ότι με την πρώτη ανάρτηση της κτηματογράφησης οι Λαγιώτες ανακηρύχτηκαν ιδιοκτήτες των κτημάτων τους, αλλά το Δημόσιο άσκησε ένσταση στη δευτεροβάθμια επιτροπή και τελικά δικαιώθηκε».

πηγή : lakonikos.gr