Να ανεβάσουν ταχύτητα ζητεί από τους υπουργούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πληροφορούμαι ότι το σχετικό μήνυμα έχει ήδη διαβιβαστεί σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής πυραμίδας. Η εντολή για «φουλ τις μηχανές», ακολουθεί την δική του αντεπίθεση από το βήμα της ΔΕΘ και αντιλαμβάνομαι όμως και τούτο: Ό,τι υποκρύπτει και ένα είδος δυσφορίας για τα αντανακλαστικά ορισμένων στελεχών, την ώρα μάλιστα που το Μαξίμου βλέπει να συγκροτείται απέναντί του ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο για την υπόθεση των υποκλοπών.
Όπως με ενημερώνουν έγκυρες πηγές, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς του, πυρετώδη εργασία, παραγωγή πολιτικής και συγκεκριμένες προτάσεις- εισηγήσεις για μια πληθωρική κυβερνητική ατζέντα τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.
Υπενθυμίζω ότι στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο είχε επίσης ζητήσει από τους υπουργούς να βγουν μπροστά στα κανάλια για την προβολή του κυβερνητικού έργου και να μην περιοριστούν στα θέματα του δικού τους χαρτοφυλακίου. Τους ζήτησε συγκεκριμένα να ομιλούν πολιτικά και τους ανακοίνωσε ότι εφεξής, έως τις εκλογές, στα υπουργικά συμβούλια θα διεξάγονται περισσότερο πολιτικές συζητήσεις.
Πιτσιόρλας: Έως τώρα δεν έχω πάρει καμία απάντηση
Σοκαρισμένος, δηλώνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και πρώην Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, μετά τη αποκάλυψη ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, του Γιάννη Ρουμπάτη. Δήλωσε μάλιστα ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Ήδη έδωσε εντολή στον δικηγόρο του να ετοιμάσει τη μήνυση και ότι άλλο ένδικο μέσο χρειαστεί. Παράλληλα περιμένει επίσημη τοποθέτηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ που έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε ούτε ένα τηλεφώνημα.
Όταν ρωτήθηκε εάν η μήνυση θα είναι μόνο εναντίον του κ. Ρουμπάτη απάντησε «ναι, γιατί αυτός ήταν που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή. Φαινόταν σαν να μην πίστευε ότι ενημερώθηκε ο Τσίπρας για την παρακολούθησή του: «Δεν θέλω να το πιστέψω, και δεν το πιστεύω, ότι υπήρξε εντολή Τσίπρα για την παρακολούθησή μου. Θα περιμένω τις επίσημες τοποθετήσεις. Έως τώρα δεν έχω πάρει καμία απάντηση. Ίσως το βλέπω λίγο ρομαντικά» δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας (…) «Πέρα από το ότι είναι παράλογο το θεωρώ και αδιανόητο. Θα περιμένω», τόνισε.
Αναφέρει σαφέστατα πως ο Γιάννης Ρουμπάτης είπε ψέματα: «Προφανώς είναι ψέματα (αυτά που είπε ο Γιάννης Ρουμπάτης). Ήταν αδύνατο να διαπραγματευτώ πώληση που είχε ολοκληρωθεί 1 με 2 χρόνια πριν. Αν εγώ ήμουν διαχειριστής κάποιας εταιρείας, μπορεί να ελεγχθεί, είναι πάρα πολύ εύκολο» τόνισε. Σύμφωνα με τον Στέργιο Πιτσιόρλα, «τη μέρα που πήγα στο ΤΑΙΠΕΔ παραιτήθηκα από όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες που ήταν αλλού», προσθέτοντας: «Την περίοδο του ’14 γνώρισα τα στελέχη αυτής της εταιρείας, της Primana, δραστηριοποιούνταν την Ελλάδα εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και έκανε διάφορες επενδύσεις. Είχα φιλική σχέση μαζί τους, όχι όμως επαγγελματική, αλλά αυτή την περίοδο αυτοί οι άνθρωποι είχαν επαφές με όλη την ελληνική αγορά για να επενδύσουν και προσπάθησα να τους βοηθήσω πριν γίνω πρόεδρος…» σημείωσε, διαψεύδοντας ότι ήταν εκπρόσωπος επιχειρηματικών συμφερόντων.
Επίκληση απορρήτου από τον Κοντολέοντα
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η κατάθεση του τέως διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση «παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε κατά κόρον η επίκληση του απορρήτου και δεν δόθηκαν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Το μόνο που είπε είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημερωθεί για καμιά ατελέσφορη επισύνδεση και ότι η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε για εθνικούς λόγους και δεν αφορά την προσωπική του ζωή. Ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης Κοντολέοντα, δήλωσε: «Άνθρακες ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντα. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα». Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν ωστόσο, ότι η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και όχι για την παρακολούθηση του τηλεφώνου Στέργιου Πιτσιόρλα.
Ο Ανδρουλάκης ζήτησε άρση του απορρήτου για τις παρακολουθήσεις
Από τη συνέντευξη τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη (στο περιθώριο της ΔΕΘ) θα σταθώ σε τούτο το απόσπασμα: «Τα χιλιάδες τρολς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ας μιλήσουμε για τη ΝΔ, με έχουν στοχοποιήσει. Μιλούν για πρακτοριλίκια. Όλα έχουν όριο την αξιοπρέπεια. Εγώ τη μετρώ ως προσωπικότητα. Η συνωμοσιολογία δεν με ενδιαφέρει. Δεν έχω τραπεζώσει κανέναν κ. Μητσοτάκη. Εγώ απλός ευρωβουλευτής είμαι. Η κ. Μπακογιάννη απείλησε με 10 χρόνια φυλακή όποιον μιλήσει. Και είπε ότι είναι φυσικό να παρακολουθούνται οι πολιτικοί. Αυτούς θα έπρεπε να παρακολουθούν γιατί αυτοί έχουν σχέση με δίκτυα εξουσίας. Να αρθεί το απόρρητο και να φύγουν οι σκιές. Ζήτησε συγκεκριμένα από τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο για τις παρακολουθήσεις, λέγοντας πως είναι θέμα δημοκρατίας. Τι θα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης αν παρακολουθούσαν την πρόεδρο της Δημοκρατίας;». Αυτά είπε και συμπληρώνω ότι ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, αποκάλυψε πως θα ζητήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των υποκλοπών.
Ποιος τους μάτιασε;
Και κάτι ακόμα. Ποιος… μάτιασε τον κ. Ανδρουλάκη; Γιατί, όπως έμαθα, την επομένη του ατυχήματος με το πόδι του (στη Θεσσαλονίκη ήταν συνεχώς με πατερίτσες) χτύπησε η αδελφή του στο κεφάλι. Δεν μπορεί κάποιος τους μάτιασε.
Όταν θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ τα F-35
Μπούμερανγκ (τουλάχιστον σε μερίδα του Τύπου και κομμάτων της αντιπολίτευσης) γυρίζουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι ακραίες δηλώσεις του πως μπορεί η Τουρκία να έρθει «ξαφνικά ένα βράδυ» στην Ελλάδα. Η αντιπολίτευση αλλά και ισχυρά τουρκικά ΜΜΕ «στριμώχνουν» τον τούρκο πρόεδρο για την εν λόγω δήλωση. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν και ο άνδρας που χάραξαν μαζί την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, διερωτήθηκε αν ο τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να αντιμετωπίσει με το τραγούδι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» την αλλαγή της ισορροπίας στους αιθέρες με την απόκτηση μαχητικών F-35 από την Ελλάδα και σημείωσε: «Αλλάζει σοβαρά η ισορροπία στους αιθέρες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 και θα ενισχύσει περισσότερο την αεροπορία της, ενώ εμείς δεν θα έχουμε F-35. Το F-35 αυτή τη στιγμή διαθέτει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο», «θα το αντιμετωπίσετε με το τραγούδι ‘’θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ;»
Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και τουρκική μειονότητα
Στο στόχαστρο του βουλευτή της ΝΔ και υπεύθυνου διεθνών σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος Τάσου Χατζηβασιλείου, βρέθηκε εκ νέου σήμερα ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Ο μουσουλμάνος βουλευτής, που προ ημερών απασχόλησε και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας με αφορμή την εκλογή ψευδομουφτή στην Ξάνθη, έδωσε συνέντευξη στην τουρκική τηλεόραση και έσπευσε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της τουρκικής (σ.σ. έτσι την αποκάλεσε) μειονότητας στη Δυτική Θράκη!
Οι Αμερικανοί , η βοήθεια και το 7 προς 10
Ο Νίκος Δένδιας χθες στη Βουλή (μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) άνοιξε ένα θέμα, το οποίο επί δεκαετίες καθόριζε το ποσοστό αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα στο δόγμα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή (και όχι στα δόγμα Καραμανλή) , που ήταν η αναλογία 7 προς 10 (υπέρ της Τουρκίας). Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας το δόγμα αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί, αλλά έχει γίνει δέκα προς μηδέν υπέρ της Ελλάδας. Εννοεί το αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 (που ήταν μάλιστα συμπαραγωγός χώρα) και την μη έγκριση (ακόμα) από το Κογκρέσου της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 σε Vipers. Έτσι οι Αμερικανοί αποφάσισαν να χορηγήσουν με αυτό το ποσοστό αμερικανικής στρατιωτικής βοήθεια προς Τουρκία και Ελλάδα (η οποία βοήθεια δεν ήταν ολοκληρωτικά δωρεάν, αλλά μέσω χαμηλότοκων δανείων, τα περίφημα FMS)
Οι χρηματοδοτήσεις κομμάτων από τον Πούτιν
Εν αναμονή βρίσκεται η κυβέρνηση για να πληροφορηθεί από τις ΗΠΑ εάν όντως ο Πούτιν χρηματοδοτούσε κόμματα και πολιτικούς στην Ελλάδα. Το θέμα θεωρείται σημαντικό για την κυβέρνηση αλλά και για το κόμμα της ΝΔ, που με ανακοινώσεις τους επισημαίνουν ότι λίγες μέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, «έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν». Παράλληλα αναφέρουν ότι «αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα». Το ερώτημα είναι εάν σε αυτές τις 20 χώρες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Έως τώρα τέτοια πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται. Πάντως οι ΗΠΑ που κατέχουν τα στοιχεία φαίνονται πρόθυμες να τα δημοσιοποιήσουν και για αυτό η ΝΔ λέει ότι περιμένει αυτά τα στοιχεία.
Όταν υπουργοί κάθονται στα θρανία στη Χίο
Έπεσε στα χέρια μου μια φωτογραφία με δύο υπουργούς να κάθονται σε ένα θρανίο και να παρακολουθούν με ενδιαφέρον μάθημα. Τι είχε συμβεί; Γιατί οι υπουργοί, με την έναρξη του σχολικού έτους πήγαν σχολείο; Πρόκειται για την Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Νότη Μηταράκη, που έγιναν για μια μέρα «μαθήτρια» και «μαθητής» στο νέο τμήμα Ηλεκτρολόγων της Χίου. Πρόκειται για ένα ναυτικό επαγγελματικό Λύκειο το οποίο μάλιστα εγκαινίασε η υφυπουργός Εργασίας κυρία Μιχαηλίδου και με την ευκαιρία κάθισε στο θρανίο και παρακολούθησε το πρώτο μάθημα.
πηγή: το Βήμα