Θεσσαλία: Ποιοτικό πόσιμο νερό σε 40 Τοπικές Κοινότητες σε Σοφάδες και Παλαμά με έργο 42,7 εκ. ευρώ

Ποιοτικό πόσιμο νερό στους κατοίκους των Σοφάδων, του Παλαμά και σε συνολικά 45.000 ανθρώπους σε 40 Τοπικές Κοινότητες δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το μεγάλο έργο ύδρευσης της ανατολικής πλευράς νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 42,7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνεργασίας που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων δήλωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας που μαζί με τον βουλευτή Κορινθίας Κώστα Κόλλια επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ταχυδιυλιστηρίου και ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου δήμαρχο Σοφάδων Θάνο Σκάρλο.

Διαφήμιση

Το έργο έχει ολοκληρωθεί και επίκειται η έναρξη της 6μηνης δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας του.

Περιλαμβάνει:

-Λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 80.000 κυβικών μέτρων, Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού με δυναμικότητα επεξεργασίας 16.875 κυβικών μέτρων διυλισμένου νερού την ημέρα, στάδια εσχάρωσης, κροκίδωσης, καθίζησης, διύλισης σε κλίνες άμμου, προοζόνωσης και κύριας οζόνωσης, προχωρημένης επεξεργασίας σε κλίνες ενεργού άνθρακα, χλωρίωση, αφυδάτωση και συμπληρωματικά

– βοηθητικά έργα, δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας και τηλεχειρισμού.

-Τρεις κλάδους δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού συνολικού μήκους 190 χιλιομέτρων και 4 τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης.

Με το έργο υδρεύονται οι Τοπικές Κοινότητες: Αγ. Βησσάριος, Αγ. Δημήτριος, Άμπελος, Ανάβρα, Ανώγειο, Ασημοχώρι, Αστρίτσα, Αχλαδιά, Βλοχός, Γεφύρια, Γραμματικό, Δαφνοσπηλιά, Ζαΐμι, Ηλιάς, Ιτέα, Καλλιφώνι, Καλυβάκια, Καππαδοκικό, Κέδρος, Κοσκινάς, Κυψέλη, Λιοντάρι, Λεύκη, Λουτρό, Μοσχολούρι, Μαυραχάδες, Μελισσοχώρι, Δασοχώρι, Μεταμόρφωση, Ν. Ικόνιο, Ορφανά, Παλαμάς, Παλιούρι, Πασχαλίτσα, Πέτρινο, Πύργος Κιερίου, Σοφάδες, Συκεώνας, Φίλια και Φύλλο, με ωφελούμενους περισσότερους από 45.000 ανθρώπους.

Για το θέμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός δήλωσε: Επισκεπτόμαστε ένα μεγάλο, ανθρώπινο έργο, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 42,7 εκατ. ευρώ το οποίο αναμένεται να υδρεύσει 40 τοπικές κοινότητες με ωφελημένους περισσότερους από 45.000 κατοίκους. Έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στους Δήμους Σοφάδων, Παλαμά, Καρδίτσας. Με την άριστη συνεργασία που έχουμε με τον δήμαρχο Σοφάδων Θάνο Σκάρλο, με τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, προχωρήσαμε στην κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής και του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού και ολοκληρώσαμε τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού που περιλαμβάνουν δίκτυο 190 χλμ. και 4 τοπικά αντλιοστάσια ανύψωσης. Ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες, είμαστε πλέον στο τελικό στάδιο και περιμένουμε από τη ΔΕΗ τις τελευταίες ηλεκτροδοτήσεις σε αντλιοστάσια και πομόνες για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη δοκιμαστική λειτουργία. Η επίσκεψη του Υφυπουργού τιμά όλους τους ανθρώπους της περιοχής που θέλουν το έργο αυτό, τιμά την προσπάθεια όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου που εργάστηκαν και ολοκληρώνουν το έργο. Ευχαριστώ στο πρόσωπό σας την ηγεσία του Υπουργείου για την άριστη συνεργασία και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος ανέφερε: Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εδώ και έντεκα χρόνια είναι κάθε εβδομάδα στην περιοχή μας για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το μεγάλο έργο. Ήμουν νέος δημοτικός σύμβουλος το 1998 όταν κάποιοι παλιότεροι Δήμαρχοι σχεδίαζαν αυτό το έργο. Έτσι σήμερα από τη θέση του Δημάρχου Σοφάδων και του Προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στη σύλληψη της ιδέας κατασκευής αυτού του μεγάλου έργου. Τους νομάρχες, τον Βασίλη Αναγνωστόπουλο, τους δημάρχους Βασίλη Κατσάρα και Τηλέμαχο Πώποτα, τους αείμνηστους υπουργούς Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο και Δημήτρη Σιούφα. Όλοι αυτοί συνέβαλαν για να φτάσουμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες για να έρθει ο Περιφερειάρχης να αναλάβει το έργο και να φτάσουμε στην ολοκλήρωσή του. Σε έναν μήνα περίπου ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία και οι άνθρωποι του κάμπου έχουν πλέον δικαίωμα σε ποιότητα ζωής. Είμαστε μια περιοχή που βρίσκεται στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα και στα νιτρικά. Ευχαριστώ την Κυβέρνηση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και την πολιτική βούληση. Ολοκληρώνουμε ένα έργο με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που απαντά στις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.