Θράσος από την Τουρκία για την Αλεξανδρούπολη: «Απαντήσαμε στις δικές σας παραβιάσεις»

Η Τουρκία «τραβάει το σχοινί», απαντώντας στο έντονο διάβημα της Ελλάδας μετά την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου σήμερα Παρασκευή (20.5.2022), όπου τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Η έντονη αντίδραση της Ελλάδας στην παραβίαση των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, φαίνεται πως προκάλεσε τη θρασύτατη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει τη ρητορική μίσους για τη χώρα μας, κάνοντας λόγο για «απάντηση στις δικές μας παραβιάσεις».

Διαφήμιση

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, αναφέρει:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gokceada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της περιοχής Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες περί αμοιβαιότητας και της εμπλοκής.

Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του με ημερομηνία 20 Μαΐου και καταδικάζουμε σφόδρα τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, όπου εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει».

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, έχουν σημειωθεί συνολικά 44 παραβιάσεις του εναερίου χώρου του Αιγαίου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων οι 9 καταγράφηκαν στο FIR Αθηνών ενώ δύο αεροσκάφη έφεραν όπλα.