Το μήνυμά Μητσοτάκη υπέρ της πράσινης ανάπτυξης – Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη

«Στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη μετάβαση» με το μήνυμα αυτό θέλησε να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την μεγάλη σημασία του νέου πάρκου ηλιακής ενέργειας στην Κοζάνη, το οποίο είναι η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες μονάδες με φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη.

Η νέα μονάδα, ισχύος 204 μεγαβάτ, μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, ενώ παράλληλα μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας μας κατά 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.

Διαφήμιση

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές «το έργο ουσιαστικά επισφραγίζει την έντονα ανοδική πορεία των ΑΠΕ στην Ελλάδα την τελευταία διετία, μετά τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε την περίοδο 2015-18. Το 2020 και το 2021 τέθηκαν σε λειτουργία 2.143 μονάδες ΑΠΕ, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των «πράσινων» πηγών αυξήθηκε κατά 33,5% σε σχέση με τα τέλη του 2019.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τετραετία ανάμεσα στο 2015 και το 2018, κατά την οποία ενεργοποιήθηκαν 123 έργα και η ισχύς των ΑΠΕ τονώθηκε κατά 805 MW. Η ανοδική τάση της τελευταίας διετίας συνεχίζεται το 2022».

Το μήνυμά Μητσοτάκη υπέρ της πράσινης ανάπτυξης - Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε χθες Τετάρτη στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στην Κοζάνη. Μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στη σημασία του έργου και υπογράμμισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη μετάβαση.

«Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο για τα offshore αιολικά πάρκα. Παρά ταύτα, ο σχεδιασμός αυτός δεν γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, αλλά πάντα με μέριμνα ώστε η διείσδυση των ΑΠΕ να μην προκαλεί αναίτια σύγκρουση με τους πολίτες.

Στόχος είναι η μετατροπή της πράσινης ενέργειας από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα, η οποία θα μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της Ελλάδας σε μία εποχή που η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει στη χώρα έναν βαθμό ενεργειακής αυτονομίας, τη στιγμή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις καταμαρτυρούν πόσο ευμετάβλητο είναι το ενεργειακό statusquo».

Το μήνυμά Μητσοτάκη υπέρ της πράσινης ανάπτυξης - Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη

«Οι μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ»

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξαπολύει τα βέλη της στον ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας ότι:

«Η απολιγνιτοποίηση, παρά την επιλεκτική μνήμη κάποιων, είναι μία διαδικασία η οποία «τρέχει» επί τουλάχιστον μια δεκαετία. Ξεκίνησε ουσιαστικά το 2010, με τη σταδιακή απόσυρση παλιών λιγνιτικών μονάδων και έκτοτε συνεχίζεται σταθερά.

Ενδεικτικό είναι ότι κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%, από 19,5 τεραβατώρες ετησίως σε 10 τεραβατώρες ετησίως. Όμως αυτή η σωστή επιλογή δεν συνοδεύτηκε τότε από την προετοιμασία των περιοχών που ήταν εξαρτημένες από τον λιγνίτη για την επόμενη μέρα».

Προχωρούν οι έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο

Την ίδια ώρα σε επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος, που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, προχωρά τώρα ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στη συνέχεια σε ορίζοντα 6-12 μηνών θα προσδιοριστούν οι μικρότερης έκτασης θαλάσσιες περιοχές, όπου θα γίνουν μεγαλύτερης ευκρίνειας (τρισδιάστατες) σεισμικές έρευνες, που θα αποκαλύψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση και το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων.

Αυτά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου στην Κοζάνη.