Τουρισμός: Εκτιμήσεις για έσοδα «ρεκόρ» – 20 δισ. και πάνω από 30 εκατ. αφίξεις

Αισιόδοξα τα στοιχεία που έρχονται από τον Τουρισμό, καθώς οι εκτιμήσεις για τον Αύγουστο όχι μόνο επιβεβαιώνονται αλλά δείχνουν να τις υπερβαίνουν και σε πολλούς προορισμούς δεν πέφτει κυριολεκτικά καρφίτσα. Οι τουριστικοί παράγοντες πλέον μιλούν ανοικτά για έσοδα ρεκόρ μέσα στο έτος.

Ωστόσο αυτό μένει να φανεί όταν θα γίνει και το τελικός λογαριασμός. Μία πρώτη γεύση θα την λάβουμε την προσεχή Δευτέρα όταν και θα ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Ιούνιο, τον πρώτο από τους καλοκαιρινούς μήνες. Η επίδοση θα δείξει κατά επιβεβαιώνονται ή όχι οι εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και της αγοράς.

Διαφήμιση

Με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν τα έσοδα εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξουν τα 20 δις ευρώ, έναντι 18,2 δις ευρώ το 2019, ενώ οι αφίξεις ίσως δεν υπερβούν αυτές του 2019 που ήταν πάνω στα 31,4 εκατ. αλλά θεωρείται πιθανό να το προσεγγίσει και σε κάθε περίπτωση να είναι άνω των 30 εκατ.

Πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσεις ότι «η Ελλάδα θα ζήσει έναν ανεπανάληπτο Αύγουστο σε έσοδα και αφίξεις». Στην κυβέρνηση εκτιμούν πάντως ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και θα έχει διπλή θετική επίπτωση. Η πρώτη θα είναι στην αύξηση του ΑΕΠ, που μπορεί να ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, απέναντι στις δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος της σεζόν, ωστόσο εάν τα πράγματα κυλήσουν με μια σχετική ομαλότητα, τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019».

Ανέφερε επίσης ότι αυτή η μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι κορυφαίες αγορές του εισερχόμενου τουρισμού -Γερμανία και Βρετανία – τον Ιούλιο του 2022 κινούνται πάνω από τον Ιούλιο του 2019 σε πολλούς προορισμούς όπως η Ρόδος, όπου οι Γερμανοί είναι στο +24,6% και οι Βρετανοί στο +21%, και τα Χανιά με τους Γερμανούς επισκέπτες να είναι στο +78,3% και τους Βρετανούς στο +43,2%.

Επίσης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 υπήρξαν 29% περισσότερες αφίξεις από τη Γερμανία, από τη Γαλλία 15%, από το Ισραήλ 19%, από τη Σερβία 257% και από την Τουρκία 177%.

Σε ότι αφορά τον εγχώριο τουρισμό σημαντική τόνωση έρχεται από τον διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων του «Τουρισμός για Όλους» στους 400.000, δίνοντας συνολικά για 3 προγράμματα πάνω από 100.000.000 ευρώ.

Έρχεται ρεκόρ σε έσοδα και αφίξεις

Στην περίπτωση μάλιστα που έρθουν τα έσοδα των 20 δις ευρώ, τότε θα προστεθούν σε σχέση με το 2019, επιπλέον 3 μονάδες στο ΑΕΠ.

Το άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι θα υπάρχουν περισσότεροι έμμεσοι φόροι στα δημόσια ταμεία, κυρίως από τον ΦΠΑ και η άλλη διότι θα έρθουν περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά, εξαιτίας του ότι θα υπάρξει νέα δυναμική.

Ήδη χθες που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η υπέρβαση του στόχου ήταν 5,1 δις στο 7μηνο του έτους και σε αυτή την επίδοση σημαντική είναι η συνεισφορά του τουρισμού.