Τουρκία: Φυλακίστηκε ο Αμπάρα τον οποίο κατηγορούν για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας

Στην φυλακή οδηγήθηκε ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα Έλληνας πολίτης, ο οποίος σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, κατασκόπευε για λογαριασμό της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Αναφέρουν μάλιστα ότι ο Αμπάρα συγκέντρωσε τις πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας και τις μετέφερε στην ελληνική υπηρεσία πληροφοριών.

Διαφήμιση

Η Διεύθυνση Ασφαλείας του Γκαζιαντέπ, στη νότια Τουρκία, ανέφερε ότι ο Αμπάρα, που κατηγορείται για κατασκοπεία, παραπέμφθηκε σε εκ περιτροπής δικαστήριο, αφού συνελήφθη σε επιχείρηση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος μεταφέρθηκε στο δικαστικό μέγαρο με τεθωρακισμένο μετά την ανάκρισή του στο αστυνομικό τμήμα, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Συγκεκριμένα θα μπει στη φυλακή μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι ο Αμπάρα ενεργούσε ως επιχειρηματίας κατά τα ταξίδια του στην Τουρκία και ασκούσε κατασκοπευτικές δραστηριότητες υπό το πρόσχημα του εμπορίου, πριν συλληφθεί.

Σύμφωνα με τους Τούρκους οι  ομάδες της Περιφερειακής Προεδρίας της Γαζιαντέπ της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) και του Αντιτρομοκρατικού Κλάδου παρακολουθούσαν τον Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα εδώ και καιρό.

Αρμόδιες πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το Newsit.gr χαρακτήριζαν «χοντροκομμένο fake news» της Τουρκίας τον ισχυρισμό περί «Έλληνα πράκτορα που συνελήφθη από την MIT», που προφανώς εντάσσεται στην – ανεπιτυχή – προσπάθεια της Άγκυρας να «εκθέσει» την Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επιπλέον πως η εξαφάνιση του Αμάρ Αμπάρα είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες. Έκτοτε, η Ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετ’ επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.