Τρίτη θέση για την Πελοπόννησο στις κατασχέσεις κοκαΐνης το 2021

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Εθνική Μονάδα Πληροφοριών σχετικά με τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα το 2021, όπως παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και μέσα από τις 132 σελίδες της παρουσιάζονται αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία για τη διακίνηση όλων των ειδών των ναρκωτικών στην Ελλάδα και ανά περιφέρεια.

Διαφήμιση

Ιδιαίτερη και δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η θέση που καταλαμβάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφορικά με τις κατασχέσεις των ποσοτήτων κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης.

Κοκαΐνη, ηρωίνη και μετά χασίς
Αναλυτικά, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, στους νομούς της Πελοποννήσου κατασχέθηκαν το 2021 συνολικά 116,486 κιλά κάνναβης, 47,654 κιλά κοκαΐνης, 28,036 κιλά ηρωίνης, καθώς και 3.302 δενδρύλλια κάνναβης.

Οι παραπάνω ποσότητες φέρνουν την περιφέρειά μας στην 9η θέση στην Ελλάδα σε κατασχέσεις κάνναβης και στην 3η θέση σε κατασχέσεις κοκαΐνης, ενώ σε ό,τι αφορά τις ποσότητες ηρωίνης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέχει την 4η θέση. Πρώτες στη χώρα έρχονται οι Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Όπως καταδεικνύεται, η στρατηγική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, την καθιστά μία από τις «πύλες εισόδου» ναρκωτικών για την Ευρώπη, ενώ δεν συγκαταλέγεται στη λίστα με τις χώρες που παράγουν ναρκωτικές ουσίες, με εξαίρεση κάποιες ελάχιστες ποσότητες κάνναβης.

Η συνολική εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων ναρκωτικών το 2021 στη χώρα ξεπέρασε το ποσό των 345 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ -όπως σημειώνεται- η εφαρμογή των προσωρινών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια (άνοιξη 2020) διατάραξαν τη διαθεσιμότητα ορισμένων ναρκωτικών, οδηγώντας σε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές, κυρίως στην ηρωίνη και στην ακατέργαστη κάνναβη, λόγω του περιορισμού εισόδου οχημάτων από τα ελληνοαλβανικά και τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.

Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών αποτελείται από τέσσερις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές και συγκεκριμένα την Ελληνική Αστυνομία, την Τελωνειακή Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

 

πηγή : lakonikos.gr