Τζιτζικώστας: Πρότεινε κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ

Τζιτζικώστας: Πρότεινε κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ- Τη διεξαγωγή κοινού συνεδρίου των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, «ώστε η Αυτοδιοίκηση να βηματίσει με ενιαίο τρόπο και να διεκδικήσει από κοινού άμεσες λύσεις στα ζητήματά της», πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο.

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση για το επόμενο διάστημα, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η περίοδος που διανύουμε είναι πράγματι πολύ δύσκολη, ταυτόχρονα όμως οι πόροι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχει χώρα μας στις διάθεσή της τα επόμενα χρόνια, είναι περισσότερα από ποτέ. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο ήδη ξεκινάει μαζί με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Αντώνης Τρίτσης, και τους πόρους από την ιδιωτική οικονομία, αποτελεί μία κομβική ευκαιρία, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και για να μετασχηματίσουμε την οικονομία της χώρας σε όλα τα επίπεδα».

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «κλειδί» και στο νέο ΕΣΠΑ για την πρόοδο και την ταχύτατη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων, είναι η συνεργασία των Περιφερειών με τους Δήμους. Όπως είπε με αυτή τη στενή συνεργασία στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ «εκτοξεύθηκαν» οι ρυθμοί απορρόφησης και υλοποιήθηκαν χιλιάδες μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Εκτίμησε ότι ο μέχρι τώρα επιβεβλημένος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο και οι πόροι για το περιβάλλον και την ψηφιακή μετάβαση «είναι πόροι που πρέπει να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ψηφιακών και πράσινων Περιφερειών και Δήμων ως βασικά κύτταρα της Ελλάδας του 2030».

«Η πιο ενεργή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Ανάκαμψης και ο συνδυασμός με το νέο ΕΣΠΑ θα εξασφαλίσει ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα λειτουργήσουν συνδυαστικά και συμπληρωματικά, ότι τα έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες θα ενταχθούν στο σύνολό τους στα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα και ότι θα απορροφηθούν όλοι οι πόροι, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία Περιφερειών – Δήμων – Κεντρικής Διοίκησης, ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε αφενός το ζήτημα της υποστελέχωσης των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών, αφετέρου την ανάγκη για μετεξέλιξη της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση.