Βουλγαρία: Εκλογές για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια

Για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, οι Βούλγαροι πρέπει να προσέλθουν ξανά στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Οι σοσιαλιστές παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν εταίρους για να δημιουργήσουν τον συνταγματικά προβλεπόμενο κυβερνητικό συνασπισμό.

Πιο αναλυτικά, στις αρχές της εβδομάδας, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ είχε αναθέσει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το έργο της δημιουργίας νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, η εντολή για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης μπορεί να δοθεί μόνο τρεις φορές. Η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Ψάξαμε να βρούμε μια λύση, να βγάλουμε τη χώρα από τις διαδοχικές κρίσεις και την πολιτική στασιμότητα, αλλά δεν τα καταφέραμε», είπε η Κ. Νίνοβα. Αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα στον Βούλγαρο πρόεδρο σε συνάντηση την Τρίτη.

Με αυτήν την ανεπιτυχή προσπάθεια, απέτυχε και η τελευταία ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2022. Ο Πρόεδρος Ράντεφ πρέπει τώρα να αποφασίσει πότε θα διαλύσει το κοινοβούλιο και να ορίσει ημερομηνία για νέες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν εντός δύο μηνών από τη διάλυση του κοινοβουλίου.

bulgaria-flag-AP20280647633240-AP-Photo-Alex-Brandon-768x480-1

Οι εκλογές του Οκτωβρίου 2022 δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια σαφή πολιτική πλειοψηφία στη χώρα. Η Βουλγαρία κυβερνάται επί του παρόντος από ένα υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών. Πριν από τους Σοσιαλιστές, υπήρχε το νικητήριο κόμμα των εκλογών, το GERB, ένα κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα, το οποίο δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Στο βουλγαρικό κοινοβούλιο εκπροσωπούνται επτά κόμματα, με σημαντικές πολιτικές διαφορές και προγραμματικές διαμάχες.

Η ακυβερνησία θα επιβαρύνει τα σχέδια της Βουλγαρίας για ένταξη στην ευρωζώνη το 2024. Θα καθυστερήσει τις τόσο απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και είναι πιθανό να παρεμποδίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ.

Η τελευταία προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία δεν καθορίστηκε από ένα κεντρικό θέμα, τη διαφθορά, αλλά, κυρίως, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αβέβαιες προμήθειες φυσικού αερίου. Η Βουλγαρία είναι ιστορικά και πολιτιστικά συνδεδεμένη με τη Ρωσία. Η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας άφησε μεγάλο σημάδι στη χώρα και πολώνει σημαντικά τη βουλγαρική κοινωνία, μεγάλο μέρος της οποίας στρέφεται προς την πλευρά του Κιέβου και το δυτικό μπλοκ.