Βρετανία: Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάζι Κουάρτενγκ, παύθηκε από τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν πριν από λίγο το BBC και το Sky News.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν για φοροαπαλλαγές οι προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές και τις οποίες ξηλώσει σταδιακά η Λιζ Τρας η οποία βρίσκεται στην κυβέρνηση μόλις 37 ημέρες. Το BBC ανέφερε πάντως ότι ο Κουάρτενγκ είχε δηλώσει την Πέμπτη πως «δεν πρόκειται να πάει πουθενά» παρά την αναταραχή στην αγορά για τα αμφιλεγόμενα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Τελικά ο ίδιος διαψεύστηκε αφού μετά τις πιέσεις αλλά και τη δημοσκοπική κατάρρευση των Συντηρητικών η Λιζ Τρας τον καρατόμησε.

Διαφήμιση

Η Συντηρητική πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία για 37 μέρες, αναμένεται σήμερα να παραχωρήσει συνέντευξή Τύπου στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος με τις πληροφορίες να λένε πως αναμένεται να σχολιάσει την απόφασή της για αποπομπή του ΥΠΟΙΚ αλλά και την πλήρη άρση των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί. Πηγές που επικαλείται η Daily Mail υποστηρίζουν ότι η Τρας σκέφτεται εάν θα απορρίψει μέρη του μίνι προϋπολογισμού που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής δέσμευσής της να ακυρώσει μια αύξηση 18 δισεκατομμυρίων λιρών για τον εταιρικό φόρο.

Την ίδια ώρα οι «αντάρτες» βουλευτές των Tόρις δίνουν στη Λιζ Τρας 17 ημέρες διορία για να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο βρίσκοντας μία λύση στον μίνι προϋπολογισμό που έχει διχάσει το κυβερνών κόμμα. Εάν δεν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα στη Γηραιά Αλβιώνα, η καρέκλα της τρίζει με τους αντάρτες να ζητούν αλλαγή ηγεσίας. Η Τρας θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον Ρίσι Σουνάκ και την Πένι Μόρνταντ, σε μία εξέλιξη που θα επιβεβαίωνε την πολιτική κρίση στους Συντηρητικούς της Βρετανίας.

 

 

 

πηγή: Πρώτο Θέμα