Υπεγράφη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος – «Πλέει» προς Νεάπολη η Σχολή Πλοιάρχων

Σειρά έχει το ΣτΕ και η τελική έγκριση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Ούριος πνέει ο «άνεμος» στη ρότα προς την ίδρυση της Σχολής Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (Πλοιάρχων) στη Νεάπολη του Δήμου Μονεμβασίας, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί και των συνακόλουθων αποφάσεων που έχουν επέλθει τον τελευταίο 1,5 περίπου χρόνο.

Διαφήμιση

Την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, το οποίο απεστάλη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την τελευταία επικύρωση. Ακολούθως, το σχετικό έγγραφο θα κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για έλεγχο νομιμότητας και στη συνέχεια αναμένεται η τελική υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που θα δώσει «σάρκα κι οστά» σε ένα όραμα και διακαή πόθο της τοπικής κοινωνίας των Βατίκων και όλης της Λακωνίας.

proedriko diatagma Neapoli

Το χρονικό της διεκδίκησης
Η αρχική νύξη για σύσταση Σχολής Εμπορικού Ναυτικού στα Βάτικα συντελέστηκε τον Μάιο του 2021, όταν ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, είχε αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο και τον τότε (πρώην πλέον) πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη.

«Πιστεύουμε ότι η ικανοποίηση του αιτήματός μας είναι δίκαιη, διότι δεν υπάρχει όμοια Σχολή στην Πελοπόννησο, εξάλλου η Πολιτεία ήδη έχει επενδύσει σε μεγάλες πόλεις, Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, με δομές (Πανεπιστημιακές Σχολές), αλλά και με μεγάλα έργα υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, εθνικό οδικό δίκτυο κλπ)» υπογράμμιζε στην επιστολή του ο κ. Τριχείλης, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «προσβλέπουμε και στην σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, αφού εκτός των πλεονεκτημάτων που εμπεριέχει η πρότασή μας και των καλών σχέσεων, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή μας και συνέβαλαν ο κ. Π. Λασκαρίδης (επίτιμος δημότης τέως Δήμου Βοιών) με την αναπαλαίωση του Φάρου του Κάβου Μαλέα και ο αείμνηστος Β. Κωνσταντακόπουλος (επίτιμος δημότης τέως Δήμου Βοιών) με τη μελέτη της αναπαλαίωσης του Φάρου».

«Πλώρη» προς Νεάπολη
με πρωθυπουργική σφραγίδα
Εν αναμονή ανταπόκρισης των αρμόδιων Αρχών, για μια εκπαιδευτική δομή που «ταιριάζει γάντι» με τη ναυτική παράδοση των Βατίκων, τα καλά νέα ήρθαν περίπου ένα εξάμηνο μετά και μάλιστα σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Στις 21 Ιανουαρίου 2022, έπειτα από ενέργειες του βουλευτή Λακωνίας, Θανάση Δαβάκη, ο δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αναλυθεί διεξοδικά το αίτημα για την ίδρυση της εκπαιδευτικής μονάδας στα Βάτικα. Μετά την επιχειρηματολογία και τις διευκρινήσεις από πλευράς του κ. Τριχείλη, ο πρωθυπουργός συναίνεσε στην έγκριση, κατανοώντας τη σπουδαιότητα και το δίκαιο του αιτήματος, καθώς και τα οφέλη για τη ναυτική κοινότητα -αλλά και για την περιοχή- από τη λειτουργία της σχολής. Είχε προηγηθεί η κατάθεση φακέλου αναλυτικής πρότασης στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και αποστολή ειδικού κλιμακίου στη Νεάπολη, όπου διαπιστώθηκε η καταλληλόλητα του κτιρίου του πρώην Γυμνασίου. Έπειτα από διαδοχικές συναντήσεις των αρμοδίων με τα υπουργεία, δόθηκε το «πράσινο φως» για την ίδρυση της σχολής.

Σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας το έργο συντήρησης κι επισκευή του πρώην Γυμνάσιου της Κοιν. Νεάπολης Βοιών, εμβαδού 1.630 τμ, όπου και θα στεγαστεί η Ακαδημία Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Η τεχνική παρέμβαση, με προϋπολογισμό 1.538.938 ευρώ, αφορά στην επισκευή όλων των κτιρίων, με επιστρώσεις ψυχρών – φωτοκαταλυτικών αυτοκαθαριζόμενων υλικών, νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, πυροπροστασίας, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ισχυρών/ασθενών ρευμάτων και αντικεραυνικής προστασίας, μηχανικός αερισμός – κλιματισμός (θέρμανση και ψύξη), καθώς και κατασκευή νέου ανελκυστήρα ΑΜΕΑ με μεταλλικό φέροντα οργανισμό. Επίσης, πρόκειται να ανακατασκευαστεί ο κεντρικός προαύλιος χώρος από ψυχρά υλικά με φωτοκαταλυτική επεξεργασία, εκατέρωθεν του οποίου διαμορφώνονται επιμέρους νέοι χώροι πρασίνου και φύτευσης καθώς και νέα κεκλιμένα επίπεδα – ράμπες, καθιστώντας όλα τα επίπεδα του πρώην σχολικού συγκροτήματος προσβάσιμα με αμαξίδιο.

 

πηγή : lakonikos.gr